Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος φθοράς της Hamas στη Γάζα εντείνεται, αποτυγχάνει το Ισραήλ - Πίεση στον Netanyahu – Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Huthi

Ο πόλεμος φθοράς της Hamas στη Γάζα εντείνεται, αποτυγχάνει το Ισραήλ - Πίεση στον Netanyahu –  Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Huthi
Δεκάδες νεκρούς  αμάχους άφησαν πίσω τους οι ολονύχτιοι ισραηλινοί  βομβαρδισμοί στη Γάζα
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Άλλη μια μέρα σφοδρών βομβαρδισμών ξημέρωσε για τους κατοίκους της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να έχει βάλει στο στόχαστρο από το πρωί του Σαββάτου 16/2 περιοχές της νότιας και κεντρικής Γάζας, και να βομβαρδίζει τη Rafah, τη Khan Younes και το σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους προόσφυγες al-Mazraa που βρίσκεται στο Deir el-Balah, της κεντρικής Γάζας.
Ανώτερος αξιωματούχος της Hamas δήλωσε ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πέρα από τον αριθμό των νεκρών που ξεπερνούν τους 19.000.
Δήλωσε επίσης ότι το 70 % των νεκρών και των αγνοουμένων είναι γυναίκες και παιδιά

Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δεν επιτυγχάνει τους στόχους του που έχει θέσει για εξολόθρευση της Hamas από τη περιοχή της Βόρειας Γάζας καθώς ομάδες μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης προβαίνουν σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε περιοχές τις οποίες έχει εκκαθαρίσει ο ισραηλινός στρατός, όπως στο Ein HaShlosha και στο Nirim.
Israeli troops operating in the Gaza Strip in a photo released December 16, 2023 (Israel Defense Forces)
Την ίδια ώρα, αμείωτη μένει η ένταση στα βόρεια σύνορα καθώς ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, πυροδοτώντας σειρήνες στο Kiryat Shmona και σε κοντινές κοινότητες και ότι τα στρατεύματα απαντούν με βομβαρδισμό πυροβολικού..
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι χτύπησε έναν αριθμό υπόπτων σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από στελέχη της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
H ισραηλινή ηγεσία, παράλληλα,  βρίσκεται σε τεράστια πίεση μετά τη δολοφονία των τριών ομήρων από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Πρώην όμηροι, οικογένειες και υποστηρικτές των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα εκανα πορεία προς μια ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε το βράδυ του Σαββάτου 16/12.
Image
Η αρχική έρευνα για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) άνοιξαν πυρ εναντίον τους κατά παράβαση των υφιστάμενων οδηγιών, δήλωσε στο RIA Novosti εκπρόσωπος του IDF.
Την Παρασκευή (15/11), τρεις άνδρες όμηροι βγήκαν από ένα κτίριο στην περιοχή Shejaya της πόλης της Γάζας χωρίς να φορούν εξωτερικά ρούχα και ένας από αυτούς κρατούσε ένα ραβδί με ένα λευκό πανί που έμοιαζε με σημαία, σύμφωνα με αξιωματούχο του στρατού που γνωρίζει την έρευνα.
Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν σε ένα κτίριο κοντά και ένας από τους στρατιώτες, που ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε τους ομήρους, τους αντιλήφθηκε ως απειλή και άνοιξε πυρ.
«Δύο όμηροι πέθαναν επί τόπου και ο τρίτος τραυματίστηκε και επέστρεψε στο κτίριο από το οποίο ήρθε. Οι στρατιώτες άκουσαν κραυγές στα εβραϊκά και ο διοικητής του αποσπάσματος έδωσε εντολή να σταματήσει το πυρ.
Ωστόσο, για κάποιο λόγο, οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και ο τρίτος όμηρος πέθανε. Είναι ήδη γνωστό με βεβαιότητα ότι οι στρατιώτες και στις δύο περιπτώσεις πυροβόλησαν κατά παράβαση των σχετικών οδηγιών», δήλωσε εκπρόσωπος των IDF.

 Οι Ισραηλινές Αμυντκές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι είχε αναχαιτίσει έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε στο drone της στον Λίβανο.
«Πριν από λίγο καιρό, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναχαίτησαν επιτυχώς έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε προς ένα UAV της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια του Λιβάνο», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός  σε ανάρτηση στο κανάλι του  στο Telegram.

Ισραηλινός Στρατός: Αποκλειστικά δική μας ευθύνη ο θάνατος των τριών ομήρων, δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί

Στις πρώτες του παρατηρήσεις μετά τη δολοφονία τριών ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας από τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού, ο Αρχηγός του Επιτελείου Υποστράτηγος Herzi Halevi το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 επισήμανε ότι φέρει την ευθύνη και «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων περιπτώσεων στη συνέχιση των μαχών». 

«Το περιστατικό στο οποίο στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού σκότωσαν κατά λάθος τους Yotam Haim, Alon Shamriz και Samar Talalka, ας είναι ευλογημένη η μνήμη τους, είναι ένα δύσκολο και οδυνηρό γεγονός», λέει ο Halevi σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση.

«Οι τρεις όμηροι που επέζησαν εβδομήντα κολασμένων ημερών, κινήθηκαν προς τους στρατιώτες του IDF και σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεών μας.
Προσθέτει ότι «οι τρεις όμηροι έκαναν τα πάντα για να το καταλάβουμε, κινήθηκαν χωρίς πουκάμισα για να μην τους υποπτευόμαστε ότι έφεραν βόμβα στο σώμα τους και κράτησαν ένα λευκό πανί για να καταλάβουμε».
«Οι πυροβολισμοί στους ομήρους έγιναν αντίθετα με τους κανονισμούς για τα ανοιχτά πυρά.
Απαγορεύεται να πυροβολούν εκείνους που σηκώνουν λευκή σημαία και ζητούν να παραδοθούν.
Αλλά αυτός ο πυροβολισμός έγινε κατά τη διάρκεια μάχης και υπό πίεση», λέει ο Halevi.
Killed Israeli Hostages Had White Flag, Inquiry Finds: Israel-Hamas War  Updates - The New York Times
Israel's objective is not limited to 'solving the Hamas problem' - putting  the UK and US in a difficult position | World News | Sky News
Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινές επιδρομές - Συνομιλίες για εκεχειρία

Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ - Μια διπλή αποτυχία 

Προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά τους πολιτικούς στόχους του Ισραήλ στη στρατιωτική του επιχείρηση.
Εάν μια λύση δύο κρατών αντιπροσώπευε τον πολιτικό στόχο του Ισραήλ, η στρατιωτική τους εκστρατεία θα στόχευε τη Hamas, αλλά θα επιδίωκε να διατηρήσει τις υποδομές της Γάζας και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες των Παλαιστινίων.
Και επίσης θα υπήρχε, όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές σημαντική πρόνοια για τη μείωση του ανθρωπιστικού κόστους της επιχείρησης.
Οι μομφές για την επιχείρηση εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα είτε τον δραστικό τους περιορισμό, γίνονται πλέον αποδεκτές ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης Biden γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος Biden έχει εντείνει τη κριτική του προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει το Ισραήλ την στρατιωτική του επιχείρηση – και βέβαια επιμένει στη λύση των δύο κρατών.
Ωστόσο, εάν η πολιτική φιλοδοξία ήταν διαφορετική, θα απαιτούσε μια πολύ διαφορετική στρατιωτική εκστρατεία.
Εάν ο στόχος του Ισραήλ ήταν ένα διευρυμένο κράτος, τότε ο στρατιωτικός στόχος μπορεί να είναι να καθαρίσει τη Γάζα, να ισοπεδώσει τις υποδομές, να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση και να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι παρά τις προηγούμενες διπλωματικές επιφυλάξεις του Ισραήλ, ο στόχος του δεν περιορίζεται στην «λύση του προβλήματος της Hamas».
Η στρατιωτική εκστρατεία που απαιτείται για μια διευρυμένη ισραηλινή νικη στη Γάζα θα χρειαζόταν πιθανώς μήνες, όχι εβδομάδες, με τεράστιες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους κατοίκους και την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Αυτό θέτει επίσης τις ΗΠΑ σε πολύ δύσκολη θέση.
Οι ΗΠΑ άσκησαν veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επέβαλλε κατάπαυση του πυρός, για να μπορέσει το Ισραήλ να «τελειώσει τη δουλειά» -  με ταχύτητα και όχι να προχωρήσει σε χρονοβόρες εκκαθαρίσεις.
Η Δύση επέκρινε δριμύτατα τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Πώς θα δικαιολογούσαν, λοιπόν, οι ΗΠΑ (και το Ηνωμένο Βασίλειο) την υποστήριξη του Ισραήλ εάν αναδεικνυόταν ότι σχεδίαζε μια παρόμοια στρατηγική στη Γάζα;
Αν παρά τη διπλωματική ρητορική για το αντίθετο, η στρατηγική του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου ήταν πάντα να υπαγάγει τη Γάζα σε ένα διευρυμένο ισραηλινό κράτος, αυτό θα έχει σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις.
Θα είχε επίσης βαθιές επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου με τον αραβικό κόσμο.
Είναι αδύνατο άλλωστε το κράτος του Iσραήλ, των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, να επιβιώσει εν μέσω εκατομμυρίων αράβων εάν δεν βρει ένα modus operandi με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
How are Houthi attacks on ships in the Red Sea affecting global trade? |  The Times of Israel
Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα - Οι ναυτιλιακές ακυρώνουν δρομολόγια και ο Houthis διαπραγματεύονται μέσω Ομάν

Το κίνημα των Houthi της Υεμένης που είναι υπό την επιρροή του Ιράν έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν με «διεθνή μέρη» σχετικά με τις επιχειρήσεις του στην Ερυθρά Θάλασσα και Ττην Αραβική Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος τους το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία από την ομάδα πολιτοφυλακής.
Η δήλωση δεν ανέφερε τα διεθνή μέρη που εμπλέκονται στις συνομιλίες και δεν ανέφερε πού ή πότε πραγματοποιήθηκαν, αλλά μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Houthi θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να αποκλιμακώσουν.
Οι Houthi τόνισαν στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν ότι η θέση τους δεν υπόκειται σε διαπραγματεύσεις έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την «επιθετικότητά» του κατά της Γάζας και επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Mohamed Abdel-Salam, εκπρόσωπος των Χούτι.
Ωστόσο, ο Abdel-Salam δήλωσε επίσης ότι «οποιαδήποτε πραγματικά βήματα» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα με την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων «θα συνέβαλαν στη μείωση της κλιμάκωσης».
Η Κεντρική Διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο (CENTCOM) δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου απάντησε σε κύμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών από «περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Huthi» πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
Περιέγραψε τις εκτοξεύσεις ως «drones μονόδρομης επίθεσης» λέγοντας ότι «καταρρίφθηκαν χωρίς ζημιές σε πλοία στην περιοχή ή αναφέρθηκαν τραυματισμοί».
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps δήλωσε επίσης πως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού HMS Diamond κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που είχε στόχο εμπορικά..
Το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το πρώτο ή το μοναδικό εντός της ημέρας καθώς νωρίτερα ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει και οι αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανακοινώνοντας ότι η αιγυπτιακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που πετούσε ανοιχτά της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην πόλη-θέρετρο Mandab στην ανατολική αιγυπτιακή ακτή του Σινά.
Αυτόπτες μάρτυρες στην Mandab είπαν πως είδαν ένα αντικείμενο να πέφτει στο νερό.
Είπαν πως είδαν κι άλλο ένα ιπτάμενο αντικείμενο να πέφτει στα βουνά εκεί κοντά.
Αργότερα, εκπρόσωπος των Houthi ανακοίνωσε πως η οργάνωση επιτέθηκε σήμερα στην ισραηλινή πόλη-θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Eilat με πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Την Παρασκευή 15/12, επιθέσεις από την Υεμένη που ελέγχεται από τους Huthi έπληξαν δύο πλοία υπό σημαία Λιβερίας στα στενά Mandab.
Το ένα από τα δύο πλοία ανήκε στον ναυτιλιακό κολοσσό A.P. Moller-Maersk A/S.
Η εταιρεία έδωσε εντολή σε όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσα να σταματήσουν τα ταξίδια τους μετά την επίθεση αυτή και τους αυξανόμενους κινδύνους για τον εμπορικό στόλο στην περιοχή αυτή.
«Μετά το παραλίγο περιστατικό με το Maersk Gibraltar χθες και μια ακόμη επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σήμερα, δώσαμε εντολή σε όλα τα πλοία της Maersk που βρίσκονται στην περιοχή και πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab να διακόψουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η Maersk σε ανακοίνωσή της.
Αργότερα το παράδειγμά της ακολούθησε και δεύτερη ναυτιλιακή εταιρεία, η Hapag-Lloyd με έδρα τη Γερμανία, η οποία ανέστειλε την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων μέχρι τη Δευτέρα 18/12.
Who are the Houthis and why are they attacking Red Sea ships?
Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας ζητούν οι ναυτιλιακές - Πρόθυμες να παρέμβουν οι ΗΠΑ

Η Maersk, με ανάρτηση στο Χ, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στο στενό Bab al-Mandab είναι ανησυχητικές και αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια & τη ζωή των ναυτικών. Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να βρεθεί μια γρήγορη λύση ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο».
Εάν το στενό αυτό πέρασμα αχρηστευθεί ουσιαστικά αποκόπτεται η σύνδεση με τον Ινδικό Ωκεανό.
Όπως αναφέρει η Washington Post που παρουσιάζει χάρτες της περιοχής η Ερυθρά Θάλασσα ορίζεται από δύο στενά υδάτινα περάσματα:
Στα βόρεια, τη διώρυγα του Σουέζ, μια αιγυπτιακή υδάτινη οδό, και στα νότια, το στενό al-Mandab.
Το στενό έχει πλάτος μόλις 20 μίλια και συνορεύει με το Τζιμπουτί και την Ερυθραία στα δυτικά και την Υεμένη στα ανατολικά.
Η Υεμένη είναι καθ’ όλα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή άλλης χώρας της Δύσης, υποστήριξε από την πλευρά του απαντώντας ο Ali Al Kakhum, μέλος του πολιτικού γραφείου των Hοuthi .
«Οι Hοuthi δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για το Παλαιστινιακό, ανεξαρτήτως των αμερικανικών, ισραηλινών ή άλλων δυτικών απειλών», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Προειδοποίησε μάλιστα για «ολέθριες συνέπειες» σε μια τέτοια περίπτωση.
Η
εδρεύουσα στην Ελβετία MSC Mediterranean Shipping Co, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ έπειτα από επίθεση σε ένα από τα πλοία της, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023.
Το πλοίο της MSC Palatium III, με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίυο 2023, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο στενό al-Mandab. στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με τους Huthi.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όμως το πλοίο υπέστη κάποιες ζημιές από πυρκαγιά και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε η MSC.
Maersk pauses container shipping in Red Sea following attacks by Yemen's  Houthi rebels - ABC News
Ένα άλλο πλοίο με σημαία Λιβερίας, το Al Jasrah, επλήγη από πύραυλο, ο οποίος προκάλεσε επίσης πυρκαγιά, ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ.
Εξάλλου ο γαλλικός όμιλος CMA CGM ανακοίνωσε (16/12 ότι σταματά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω και η ανησυχία για την ασφάλεια αυξάνεται», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο όμιλος που έχει την έδρα του στη Μασσαλία.
“Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να δώσουμε εντολή σε όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της CMA CGM στην περιοχή που είχε προγραμματιστεί να περάσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας να φθάσουν σε ασφαλείς περιοχές και να σταματήσουν το ταξίδι τους σε ασφαλή νερά με άμεση ισχύ μέχρι νεωτέρας».
χαρτησ_1.JPG
Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού ξανά σχολεία και νοσοκομεία


Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός στοχοποεί εκ νέου σχολεία και νοσοκομεία όπως έχει κάνει αρκετές φορές από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Hamas στη Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων.
Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε δύο σχολεία στην πόλη της Γαζας επειδή όπως ισχυρίστηκε είχε πληροφορίες ότι εκεί κρυβόταν μαχητές της Hamas.
Νωρίτερα αρκετοί Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί σε ισραηλινή επίθεση με στόχο την περιοχή του σχολείου al-Mazraa της UNRWA στο Deir el-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, άλλοι κάποιες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βοβμαριδσμούς στη Jabaliya, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεγάλος αριθμός πολιτών βρίσκεται παγιδευμένος στα συντρίμμια.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε από την πλευρά του ότι τα αεροσκάφη του στοχοθέτησαν κτίριο στην Jabaliya επειδή οι δυνάμεις του δέχθηκαν πυρά και αριθμός μαχητών της Hamas  ταυτοποιήθηκε στην οροφή του.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματα σε σχολεία της βόρειας και κεντρικής Γάζας, είχαν σαν στόχο μαχητές της Hamas  και ότι σε αυτά τα μέρη ο στρατός βρήκε αποθηκευμένα όπλα.
Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο κατά  το Reuters δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν.
γαζα14_1.JPG

Συν τοις άλλοις, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κυκλώσει τα νοσοκομεία Kamal Adwan και al-Awda και στοχοποιούν όποιον κινείται.
Το νότιο τμήμα του νοσοκομείου Kamal Adwan έχει καταστραφεί ολοσχερώς και 12 νεογέννητα βρίσκονται ακόμη σε θερμοκοιτίδες μέσα στο νοσοκομείο, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου al-Awda αρνήθηκε την ισραηλινή εντολή να εκκενώσει το κτίριο, τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες από το νοσοκομείο Kamal Adwan έγιναν στόχος επίθεσης, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Al Jazeera: Τρομακτικές σκηνές έξω από το νοσοκομείο Awdan

Αργότερα, όμως, μετά το μεσημέρι, ο Anas al-Sharif, δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic, μετέδωσε ότι στην αυλή του νοσοκομείου έλαβε χώρα μια αποτρόπαιη σφαγή,  καθώς ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με μπουλντόζες και συνέτριψε τις δεκάδες σκηνές στις οποίες είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, άρρωστοι και τραυματισμένοι  Παλαιστίνιοι, θάβοντας τους ζωντανούς.
«Μια τρομακτική σφαγή και ανείπωτες σκηνές. Αυτό που έκανε η ισραηλινή κατοχή μέσα στο νοσοκομείο Kamal Adwan είναι ένα φρικτό έγκλημα κατά πολιτών και ιατρικού προσωπικού», δήλωσε ο al-Sharif σε ανάρτησή του στο X.
«Δεκάδες εκτοπισμένοι, άρρωστοι και τραυματίες θάφτηκαν ζωντανοί. Οι κατοχικές ισραηλινές μπουλντόζες ποδοπάτησαν τις σκηνές των εκτοπισμένων στην αυλή του νοσοκομείου και τους συνέτριψαν βάναυσα».

γαζα16_1.JPG
Πυραυλικές επιθέσεις της Hamas κατά της Ιερουσαλήμ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Eylon Levy δήλωσε ότι το Ισραήλ κερδίζει τον πόλεμο και ταπεινώνει τη Hamas, επικαλούμενος τη μείωση του αριθμού των ρουκετών που εξαπολύονται κατά του ισραηλινού εδάφους.
Ωστόσο ώρες αργότερα και για πρώτη φορά σε εβδομάδες, σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν εκρήξεις από τουλάχιστον τρεις αναχαιτίσεις από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ  Σιδηρούς Θόλος.
Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες.
Η μεγάλη πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί αρκετές φορές.
Εν τω μεταξύ παρά τις διαβεβαιώσεις του, το Ισραήλ δεν έχει ανοίξει ακόμη  το μεθοριακό πέρασμα του Kerem Shahom, την κύρια οδική διάβαση που οδηγεί στη Γάζα, μέσω της οποίας μπορούν να διέλθουν 200 φορτηγά τη μέρα, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από αυτά που περνούν από τη μεθοριακή διάβαση της Rafah.
Οργανώσεις αρωγής, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μαζικού λιμού και ασθενειών, ζητούν από καιρό να επιταχύνει το Ισραήλ την παράδοση βοήθειας, επιτρέποντας την είσοδό της απευθείας από το Kerem Shahom, στα σύνορα της Αιγύπτου, Ισραήλ και Γάζας, ωστόσο το Ισραήλ χρονοτριβεί.
γαζα12_1.JPG

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος τρεις όμηρους


Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari  ανακοίνωσε την Παρασκευή 15/12 ότι τρεις Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τους εξέλαβαν κατά λάθος ως απειλή κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Sejayia στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και άνοιξαν πυρ προς την πλευρά τους και τους σκότωσαν, δήλωσε.
«Είναι ένα τραγικό περιστατικό, ο στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Hagari, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για το συμβάν.
Ο Hagari σημείωσε ότι η Sejayia αποτελεί «ενεργή ζώνη μαχών», όπου τις τελευταίες μέρες μαίνονται συνεχώς συγκρούσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Απερίγραπτη τραγωδία» χαρακτήρισε τους θανάτους των τριών ομήρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
«Όλο το κράτος του Ισραήλ πενθεί απόψε. Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες που πενθούν σε αυτήν την δύσκολη στιγμή του πόνου τους», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε οδυνηρούς και τραγικούς τους θανάτους των τριών ομήρων, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερευνήσει πώς συνέβη.
«Προφανώς αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα που ήθελε κανείς να δει», σημείωσε ο John Kirby ο διευθυντής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

gaza1_1.JPG


Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στους δρόμους του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση έδειξαν μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να αποκλείουν κεντρικούς δρόμους, αξιώνοντας να αναλάβει δράση η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Με πανό, πλακάτ και πόστερ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατευθυνόμενοι προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού και σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ynet, έριξαν κόκκινη μπογιά στον δρόμο.
«Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Το πλήθος επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι δεν κάνει αρκετά για να απελευθερώσει τους ομήρους και ζητούσε νέα συμφωνία για τους ομήρους με τη Hamas, όπως αυτή που είχε επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Τελικά η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ του David Barnea, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και του Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, πρωθυπουργού του Κατάρ, το Σάββατο 16/12 στο Όσλο, για να ανανεώσουν τη συζήτηση για την απελευθέρωση των 129 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα..
Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «διερευνητικές», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο Barnea αναμένεται επίσης να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Netanyahu δεν ήθελε να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων αλλά υποχώρησε μετά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής 15/12.

Οι τρεις όμηροι κρατούσαν λευκές σημαίες, έδειξε η έρευνα

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν γνωστά πριν ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες έδειξαν πάντως πως οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις κρατούσαν λευκή σημαία, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ένας στρατιώτης είδε τους ομήρους να ξεπροβάλλουν μερικές δεκάδες μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Sejayia, είπε ο αξιωματούχος.
"Ήταν  όλοι τους χωρίς πουκάμισα και είχαν μια μαγκούρα με λευκό ύφασμα επάνω. Ο στρατιώτης αισθάνθηκε πως απειλούνταν και άνοιξε πυρ. Ανακοίνωσε  πως είναι τρομοκράτες, (οι δυνάμεις) ανοίγουν πυρ, δύο σκοτώνονται αμέσως", δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο τρίτος όμηρος τραυματίστηκε και οπισθοχώρησε σε ένα κτίριο σε κοντινή απόσταση όπου ζήτησε βοήθεια στα εβραϊκά, είπε ο αξιωματούχος.
"Αμέσως ο διοικητής του τάγματος έδωσε  διαταγή παύσης πυρός, αλλά και πάλι υπήρξε μια έκρηξη πυρός προς την τρίτη μορφή και [ο τρίτος όμηρος] πέθανε  επίσης", είπε ο αξιωματούχος.
"Αυτό ήταν αντίθετο με τους κανόνες εμπλοκής μας", πρόσθεσε.

gaza3_2.JPG


Χειρουργικές επιθέσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, καθώς οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως σχεδόν οι μισές από τις 29.000 βόμβες που έχουν ρίξει οι Ισραηλινοί στη Γάζα δεν ήταν βόμβες ακρίβειας, με αποτέλεσμα να έχουν ισοπεδώσει τη Λωρίδα και να έχουν οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων αμάχων, όπως ήταν αναμενόμενο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Γάζα, οι Αμερικάνοι άρχισαν να ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση Netanyahu να αλλάξει τη στρατηγική της και να πάει σε πιο «χειρουργικά χτυπήματα» κατά της Hamas και να αφήσει την χερσαία επίθεση.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu όσο και με τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, ζήτησε ο ισραηλινός στρατός να πάει σε επιχειρήσεις «πιο χαμηλής έντασης» και σε πιο «χειρουργικά χτυπήματα».
Άλλωστε το μήνυμα αυτό έστειλε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Θέλω οι Ισραηλινοί να επικεντρωθούν στην προστασία της ζωής αμάχων.
Όχι να σταματήσουν να καταδιώκουν τη Hamas, αλλά να δείχνουν περισσότερη προσοχή» υπογράμμισε ο Biden.
gaza2_2.JPG

Επικήρυξε τους ηγέτες της Hamas το Ισραήλ

Πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά οι Ισραηλινοί συναίνεσαν στις αμερικανικές  πιέσεις, διαμηνύοντας ότι η χερσαία επίθεση θα διαρκέσει για ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες.
Επίσης αποφάσισαν να προκυρήξουν την ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar προσφέροντας αμοιβή 400.000 δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για το που βρίσκεται.
Επίσης ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν 300.000 δολάρια για τον αδερφό του ηγέτη της Hamas, Muhammed Sinwar, ο οποίος διοικεί τη νότια ταξιαρχία της Hamas, 200.000 δολάρια για τον Rafaa Salameh διοικητή του τάγματος της Khan Yunis και 100.000 δολάρια για τον Mohammed Deif, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas.

Hersh: Μαζικά παραδίδονται οι  άντρας της Hamas στη Khan Younes

O Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής και βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh έγραψε στο ιστολόγιό του στο Substack, επικαλούμενος πηγές, ότι δεκάδες μαχητές της Hamas παραδίδονται τα τελευταία 24ωρα στο Ισραήλ, και ότι ανάμεσά τους είναι κι ένας κορυφαίος αξιωματούχος, ανώτερος βοηθός του ηγέτη της Hamas στη Γάζα, Yahya Sinwar, ο οποίος ήταν ένας από τους εγκέφαλους της επίθεσης της οργάνωσης κατά του Ισραήλ που εκδηλώθηκε στις 7 Οκτωβρίου.
«Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο αριθμός των μαχητών της Hamas στο νότο που επέλεξαν να παραδοθούν στα ισραηλινά στρατεύματα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος με πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες είπε ότι έως και 700 στρατιώτες της Χαμάς επέλεξαν να παραδοθούν, αντί να πεθάνουν στη μάχη, την περασμένη εβδομάδα», έγραψε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται ο δημοσιογράφος, το Ισραήλ δεν το περίμενε αυτό, περιμένε «η Hamas να πολεμήσει μέχρι τέλους».
Μεταξύ εκείνων που παραδόθηκαν ήταν ο ανώτερος βοηθός του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar, ο οποίος ήταν ένας από τους εγκέφαλους της επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Ο βοηθός του Sinwar, του οποίου το όνομα δεν μπόρεσα να μάθω, λέγεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις επικοινωνίες της Hamas, πρόσθεσε ο Hersh.
gaza4_3.JPG

Οι ΗΠΑ προτείνουν στον Abbas να αναλάβει η Παλαιστιναική Αρχή τη Γάζα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan μετέβη επίσης στη Ramallah όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmoud Abbas και σύμφωνα με το Al Jazeera του εξέθεσε την αμερικανική πρόταση για το μέλλον της Γάζας που βασίζεται στα εξής σημεία:
Να αναλάβει την εξουσία στη μεταπολεμική Γάζα η Παλαιστινιακή Αρχή, με τη συμβολή των δύο γειτονικών αραβικών χωρών, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.
Οι ΗΠΑ φέρεται να θέλουν να υπάρξει μια αστυνομική δύναμη αποτελούμενη από  3.000 έως 5.000 άτομα που επανεκπαιδευτούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να σταλούν στη Γάζα.
Να υπάρξουν εκλογές ώστε να ανανεωθεί η Παλαιστιναική Αρχή και να έχει σαφή εντολή διακυβέρνησης.
«Αλλά, υπάρχει ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Imran Khan του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ του από τη Ramallah.
«Οι Ισραηλινοί θέλουν να έχουν ρόλο μόλις φύγουν από τη Γάζα, θέλουν μια νεκρή ζώνη δύο χιλιομέτρων μέσα στη λωρίδα της Γάζας – κάτι που είπαν ότι δεν θα διαπραγματευτούν».
«Άρα πώς θα δεχτεί η Παλαιστιανιακή Αρχή να κυβερνήσει ένα μέρος της Γάζας, ενώ ένα άλλο κομμάτι θα κυβερνάται από το Ισραήλ;».
photo_2023-12-16_09-38-34-1024x768.jpg

66 δημοσιογράφοι νεκροί σε δύο μήνες πολέμου, οι 59 Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Ο εικονολήπτης του Al Jazeera Samer Abudaqa είναι μεταξύ των 59 και ο τελευταίος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από το Ισραήλ.
Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένου του Wael Dahdouh, επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, η οικογένεια του οποίου σκοτώθηκε σε προηγούμενη ισραηλινή επίθεση.
Τουλάχιστον επτά μη Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν επίσης σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Ισραηλινών και τριών Λιβανέζων.

www.bankignenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης