Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος ανθρωπιστικής κατάρρευσης η Ουκρανία: Οι απογοητεύσεις στο πεδίο της μάχης, συμβαδίζουν με τα οικονομικά δεινά

Στο χείλος ανθρωπιστικής κατάρρευσης η Ουκρανία: Οι απογοητεύσεις στο πεδίο της μάχης, συμβαδίζουν με τα οικονομικά δεινά
Μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε, η Ουκρανία χρειαζόταν να προσελκύσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων και προνομιακών δανείων.
Εν μέσω απογοητεύσεων στο πεδίο της μάχης, το καθεστώς του Κιέβου αντιμετωπίζει οικονομικά δεινά, με τα κράτη - σύμμαχοι να είναι όλο και λιγότερο πρόθυμα να στείλουν δισεκατομμύρια στην «καταβόθρα» της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέστρεψε ουσιαστικά με άδεια χέρια από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έριξε νερό στις δημοσιονομικές ορέξεις του Κιέβου.
Οι Ουκρανοί πολίτες θα δυσκολευτούν να γρατσουνίσουν μέχρι το επόμενο έτος, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk στο Telegram.
Σε μια «δήλωση του προφανούς», ο Ουκρανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκπλήρωση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών της υποχρεώσεων λόγω του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Το 2023 προέκυψαν δύο νέοι παράγοντες.
Ως εκ τούτου, πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε γρήγορα», ήταν πώς το διατύπωσε ο Vereshchuk.
Σύμφωνα με αυτήν, πρώτον, η σύγκρουση «μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο πιστεύαμε αρχικά».
Και πρόσθεσε, «Δεύτερον, μπορεί να υπάρχουν λιγότεροι πόροι για τον κοινωνικό και ανθρωπιστικό τομέα από ό,τι θα θέλαμε, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπομείνουμε όλο και περισσότερο για λιγότερα χρήματα».
Αυτή η παραδοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ουκρανίας έγινε καθώς ο επικεφαλής της Φορολογικής Επιτροπής του Verkhovna Rada (κοινοβουλίου) Daniil Getmantsev υπογράμμισε νωρίτερα ότι τα κρατικά ταμεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια των συμμάχων του Κιέβου στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Επιχορηγήσεις και προνομιακά δάνεια

Μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε, η Ουκρανία χρειαζόταν να προσελκύσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων και προνομιακών δανείων.
Ο Πρωθυπουργός Denis Shmyhal εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα λάβει οικονομική βοήθεια ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, καθώς και από τα κράτη - συμμάχους, για την κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.
Ο Shmyhal είπε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε υιοθετήσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που προϋπέθετε στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ αξίας 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας αγώνας για την κάλυψη του κόστους της κοινωνικής σφαίρας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 προβλέπει δαπάνες για την ασφάλεια και την άμυνα σε επίπεδο άνω των 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούν το 23% του ΑΕΠ.

Τα οικονομικά δεινά της Ουκρανίας πηγαίνουν χέρι - χέρι με τις απογοητεύσεις στο πεδίο της μάχης.

Μετά την αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση, οι δυτικοί θαμώνες του Κιέβου αντιμετωπίζουν αυξανόμενη «κόπωση της Ουκρανίας».
Η διοχέτευση χρημάτων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, όπως έδειξε η πρόσφατη «αθώα επιδρομή του» στην Ουάσιγκτον.
Ο Zelensky απέτυχε να πείσει τους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον να εγκρίνουν ένα πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πίεζε το Κογκρέσο να εγκρίνει.
Στην Ευρώπη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban εμπόδισε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, παρόλο που επέτρεψε να προχωρήσει η ψηφοφορία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης