Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραηλινός Στρατός: Αποκλειστικά δική μας ευθύνη ο θάνατος των τριών ομήρων, δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί

Ισραηλινός Στρατός: Αποκλειστικά δική μας ευθύνη ο θάνατος των τριών ομήρων, δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί
Σε μια στιγμή, αποκαλύφθηκε η πολυπλοκότητα του δίκαιου πολέμου μας στη Γάζα, επισήμανε ο Αρχηγός του Επιτελείου Υποστράτηγος Herzi Halevi
Στις πρώτες του παρατηρήσεις μετά τη δολοφονία τριών ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας από τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού, ο Αρχηγός του Επιτελείου Υποστράτηγος Herzi Halevi το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 επισήμανε ότι φέρει την ευθύνη και «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων περιπτώσεων στη συνέχιση των μαχών .»
«Το περιστατικό στο οποίο στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού σκότωσαν κατά λάθος τους Yotam Haim, Alon Shamriz και Samar Talalka, ας είναι ευλογημένη η μνήμη τους, είναι ένα δύσκολο και οδυνηρό γεγονός», λέει ο Halevi σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση.
«Οι τρεις όμηροι που επέζησαν εβδομήντα κολασμένων ημερών, κινήθηκαν προς τους στρατιώτες του IDF και σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεών μας.
Οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού και οι διοικητές τους στη Λωρίδα της Γάζας δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να σώσουν ζωντανούς ομήρους», λέει.
«Δεν τα καταφέραμε σε αυτή την περίπτωση.
Νιώθουμε τη βαθιά θλίψη των οικογενειών για τον θάνατο των ομήρων», συνεχίζει ο  Halevi.

Είμαστε υπεύθυνοι

Ο Halevi λέει ότι «ο Ισραηλινός Στρατός, και εγώ ως διοικητής του, είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που συνέβη και θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στη συνέχιση των μαχών».
«Προσπαθώ να μπω  στο κεφάλι του στρατιώτη στη Shejaiya, μετά από μέρες σκληρών μαχών, στενών εχθροπταξιών, συναντήσεων με τρομοκράτες ντυμένους με πολιτικά ρούχα, που φτάνουν με διάφορους δόλιους τρόπους.
Πρέπει να είναι σε εγρήγορση και έτοιμος για κάθε απειλή», λέει.
«Μια απόφαση σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί [να έχει ως αποτέλεσμα] ζωή ή θάνατο», λέει ο Halevi.
Προσθέτει ότι «οι τρεις όμηροι έκαναν τα πάντα για να το καταλάβουμε, κινήθηκαν χωρίς πουκάμισα για να μην τους υποπτευόμαστε ότι έφεραν βόμβα στο σώμα τους και κράτησαν ένα λευκό πανί για να καταλάβουμε».
«Οι πυροβολισμοί στους ομήρους έγιναν αντίθετα με τους κανονισμούς για τα ανοιχτά πυρά.
Απαγορεύεται να πυροβολούν εκείνους που σηκώνουν λευκή σημαία και ζητούν να παραδοθούν.
Αλλά αυτός ο πυροβολισμός έγινε κατά τη διάρκεια μάχης και υπό πίεση», λέει ο Halevi.
Killed Israeli Hostages Had White Flag, Inquiry Finds: Israel-Hamas War  Updates - The New York Times
Ο Halevi λέει ότι ο Ισραηλινός Στρατός ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό και έστειλε αμέσως νέα πρωτόκολλα στις επίγειες δυνάμεις.
«Ενημερώσαμε τις οικογένειες για τα δύσκολα ευρήματα και τα δημοσιεύσαμε με διαφάνεια στο κοινό», λέει.
«Μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες περιπτώσεις κατά τις οποίες όμηροι δραπετεύουν ή εγκαταλείπονται κατά τη διάρκεια των μαχών, και έχουμε το καθήκον και την ευθύνη να τους διατηρήσουμε ζωντανούς», λέει ο Halevi.
«Είναι οι μάχες που φέρνουν τις ευκαιρίες για την επιστροφή των ομήρων», λέει, αναφερόμενος σε μια προηγούμενη συμφωνία με τη Hamas.
«Τα στρατεύματά μας πολεμούν για εβδομήντα ημέρες στη Γάζα και στα άλλα μέτωπα, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν [το Ισραήλ]. Σε μια στιγμή, αποκαλύφθηκε η πολυπλοκότητα του δίκαιου πολέμου μας στη Γάζα», λέει.
«Βγήκαμε να πολεμήσουμε για να διαλύσουμε τον εχθρό πέρα από τα σύνορα και να επιστρέψουμε τους ομήρους στα σπίτια τους.
Χωρίς τις αποφασιστικές μάχες, δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τους ομήρους και δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τις κοινότητες [στα σύνορα της Γάζας] στην ασφάλεια», λέει ο Halevi.
«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με δύναμη, χωρίς να παίρνουμε τα μάτια μας από τους στόχους μας», κατέληξε.
Israeli hostages released from Gaza describe 'hell' of Hamas captivity as  'unbearable' | World News | Sky News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης