Το 12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εγκρίθηκε, και ο Dmitry Medvedev… κάνει πάρτι
Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev… ενόψει και Χριστουγέννων το γιορτάζει σκορπώντας, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον θυμηδία.
Όπως ανήρτησε, «Το δωδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει τεθεί σε ισχύ.
Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή οικονομία υποχωρεί σταθερά σε ύφεση.
Στη Γερμανία, το ΑΕΠ είναι -0,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και -0,3% το τρίτο τρίμηνο.
Στη Γαλλία, είναι +0,5% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά -0,1% το τρίτο.
Αυτή η θλιβερή συρρίκνωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2024.
Αντίθετα, το ΑΕΠ της Ρωσίας πρόσθεσε 5,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και 7,8% το δεύτερο.
Είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων κατά της χώρας μας.
ΕΕ, σας ευχαριστώ για την ανάπτυξη!».
Στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τα κράτη-μέλη περιλαμβάνονται το εμπόριο διαμαντιών και αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου, δηλαδή μέτρα που σχετίζονται με την έως τώρα παράκαμψη των σχετικών κυρώσεων.
Παράλληλα, επιβάλλονται κυρώσεις στις επαναεξαγωγές ευαίσθητων προϊόντων και τεχνολογιών, ενώ προστίθενται νέα φυσικά και νομικά πρόσωπα στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το εμπόριο διαμαντιών η Ε.Ε. επιβάλλει απαγόρευση στην άμεση ή έμμεση εισαγωγή τους από τη Ρωσία σε ευθυγράμμιση με τις σχετικές αποφάσεις της ομάδας των G7. Η άμεση απαγόρευση ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και για τα διαμαντένια κοσμήματα.
Επιπλέον, η έμμεση απαγόρευση εισαγωγής επεξεργασμένων ρωσικών διαμαντιών σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων που περιλαμβάνουν ρωσικά διαμάντια, θα αρχίσει σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2024.
Το 12o πακέτο περιλαμβάνει απαγόρευση εξαγωγής και επανεξαγωγής για χρήση στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας. Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα είδη που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.
Κυρώσεις σε 29 νέες οντότητες
Παράλληλα, το Συμβούλιο πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα τον στρατό και την αμυντική βιομηχανία στην επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας.
Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες που στηρίζουν το ρωσικό στρατό.
Οσον αφορά τα μέτρα κατά της παράκαμψης κυρώσεων, η απαγόρευση διαμετακόμισης που ισχύει επί του παρόντος για τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης που εξάγονται από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες μέσω του εδάφους της Ρωσίας θα επεκταθεί σε όλα τα αγαθά μάχης.
Αυστηρότερα μέτρα για ρωσικό πετρέλαιο
Σχετικά με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου, το Συμβούλιο εισάγει πλέον αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης, ενώ ένας ενισχυμένος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα επιτρέψει τον καλύτερο εντοπισμό πλοίων και οντοτήτων που εφαρμόζουν παραπλανητικές πρακτικές, όπως μεταφορές από πλοίο σε πλοίο που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού του φορτίου και χειραγώγηση του AIS, ενώ μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή.
Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εισαγάγει κανόνες κοινοποίησης για την πώληση δεξαμενόπλοιων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η πώληση και η εξαγωγή τους, ιδίως στην περίπτωση μεταχειρισμένων πλοίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού ή πετρελαιοειδών και του ανώτατου ορίου τιμών της G7.
Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου προσθέτει και την Ελβετία στον κατάλογο των χωρών-εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της Ε.Ε. Επίσης, παρατείνει τις περιόδους εκκαθάρισης των εισαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων χάλυβα.
Πόσο ανόητος είναι ο Joe Biden
Στο μεταξύ, στο σύνολό τους οι εξωτερικές πολιτικές της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης Biden έχουν αποτύχει ή αποτυγχάνουν.
Εξαιρετικό παράδειγμα αυτού παρείχαν οι New York Times στις 17 Δεκεμβρίου σε άρθρο με τον τίτλο «Πώς ο Putin μετέτρεψε ένα δυτικό μποϊκοτάζ σε όφελος για τη χώρα του: Αν οι εταιρείες θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία, ο πρόεδρος θέτει τους όρους - με τρόπους που ωφελούν ή την κυβέρνηση, τις ελίτ του και τον πόλεμό του».
Αυτό μπορεί να συνοψιστεί πολύ απλά, ως εξής: Ο Biden και οι σύμβουλοί του είχαν υποθέσει ότι με την επιβολή κυρώσεων θα καταδίκαζαν τη Ρωσία σε απομόνωση και λιμοκτονία, έτσι ώστε βραχυπρόθεσμα η πολεμική προσπάθεια των Ρώσων στην Ουκρανία να στερούνταν κεφαλαίων και μακροπρόθεσμα το ΑΕΠ της Ρωσίας να συρρικνωνόταν.
Στον αντίποδα, η αμερικανική οικονομία θα γινόταν ελκυστικότερη για τους διεθνείς επενδυτές.
Αντ' αυτού, η κυβέρνηση της Ρωσίας, η οποία έχει το νόμιμο δικαίωμα ως κυρίαρχο έθνος να ορίζει τους όρους βάσει των οποίων οι ξένες εταιρείες θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους, αποφάσισε στρατηγικά: τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που αποχωρούσαν από τη Ρωσία έπρεπε να ρευστοποιούνται κατά 50% ενώ ως κατάλληλοι υποψήφιοι αγοραστές προκρίνονταν μόνο Ρώσοι.
Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθούν οι επισημάνσεις τις οποίες είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος:
«Ξέρετε, έχω φέρει μαζί μου ένα γράφημα, όπως κάνω συνήθως.
Δεν υπάρχει κάτι που να μην γνωρίζουμε, και πιστεύω ότι ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε χθες για ορισμένα στοιχεία.
Ο κύριος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης είναι το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,5% στο τέλος του έτους.
Είναι ένας καλός δείκτης, που δείχνει ότι έχουμε ανακτήσει τις ζημιές του περασμένου έτους (όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,1%).
Εάν αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, σημαίνει ότι έχουμε ανακτήσει τις απώλειες και έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και αναμένεται να φτάσει στο 7,5% στο τέλος του έτους ή ελαφρώς υψηλότερο, γύρω στο 8%.
Όμως η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η προσδοκία μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους δείκτες-στόχους μας.
Η βιομηχανική μας παραγωγή αυξάνεται σταθερά, στο 3,6%.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα στη μεταποίηση, όπου η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 7,5% σε ετήσια βάση.
Είναι ένα αποτέλεσμα που είχαμε καιρό να δούμε.
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπουμε ότι οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο έχουν αυξηθεί κατά 10%. Τι σημαίνει αυτό;
Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ είναι εμφανής.
Συν 10% σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τι δείχνει;
Υποδεικνύει ότι θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Οι επενδυτές παρέχουν χρηματοδότηση. η παραγωγή θα επεκταθεί. και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 24%, για να μην αναφέρουμε τις τράπεζες, οι οποίες θα κερδίσουν σχεδόν τρία τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Τώρα, οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά περίπου 8%...
Κατανοώ ότι δεν θα ισχύει για όλους, αλλά κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το στατιστικό είναι ακριβές.
Και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα βρίσκεται ήδη σε άνοδο.
Το ποσοστό ανεργίας είναι τώρα 2,9% - είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη ρωσική ιστορία.
Το εξωτερικό χρέος μειώνεται.
Αυτό δείχνει επίσης μακροοικονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί από 46 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος έχει επίσης μειωθεί (οι εταιρείες μας αποπληρώνουν δεόντως όλα τα δάνεια που έχουν λάβει από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) από 337 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 297 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δηλαδή, η αποπληρωμή προχωρά με σταθερούς ρυθμούς- συχνά ακόμη και πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Επίσης, το 2021, το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία ήταν 70,06, το 2022 ήταν 72,73 και το 2023 αναμένεται να είναι 74 χρόνια».
Με άλλα λόγια, ενώ ο Putin είναι στην εξουσία στη Ρωσία (2000-2022), η οικονομία της Ρωσία αποδίδει σχεδόν το ίδιο καλά με την Κίνα.
Το καθεστώς των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του θέλουν να ξεφορτωθούν τον Putin και τον Xi επειδή η Ρωσία και η Κίνα υπό την παρούσα ηγεσία έχουν ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τις αποικίες τους («συμμάχους») — και οι ηγέτες των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να κάνουν στη Ρωσία και στην Κίνα ό,τι έχουν ήδη κάνει στο Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, και αυτό που προσπαθούν να κάνουν στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Εν ολίγοις, o Putin και ο Xi μπήκαν εμπόδιο σε αυτό που θέλουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ως νεοσυντηρητικοί, οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ πιστεύουν μόνο σε παιχνίδια νίκης-ήττας και ως εκ τούτου προσπαθούν συνεχώς να κατακτήσουν (είτε μέσω πραξικοπημάτων είτε μέσω στρατιωτικών εισβολών) οικονομικούς ανταγωνιστές.
Τα παιχνίδια win-win δεν τους αρέσουν.
Ωστόσο, ενώ τα παιχνίδια που win-win βελτιώνουν και τις δύο πλευρές, τα παιχνίδια νίκης-ήττας προκαλούν πολλές απώλειες λόγω τριβής και επομένως τα νεοσυντηρητικά σχέδια είναι κακά για την οικονομία κάθε χώρας.
Δυστυχώς, αυτός είναι το The American αλλά και European Way.
www.bankingnews.gr
Όπως ανήρτησε, «Το δωδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει τεθεί σε ισχύ.
Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή οικονομία υποχωρεί σταθερά σε ύφεση.
Στη Γερμανία, το ΑΕΠ είναι -0,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και -0,3% το τρίτο τρίμηνο.
Στη Γαλλία, είναι +0,5% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά -0,1% το τρίτο.
Αυτή η θλιβερή συρρίκνωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2024.
Αντίθετα, το ΑΕΠ της Ρωσίας πρόσθεσε 5,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και 7,8% το δεύτερο.
Είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων κατά της χώρας μας.
ΕΕ, σας ευχαριστώ για την ανάπτυξη!».
Τι ορίζει το 12 πακέτο κυρώσεωνThe twelfth package of sanctions against Russia has come into effect.
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) December 19, 2023
Meanwhile, the European economy is steadily tumbling into recession. In Germany, GDP is minus 0,2 percent in annual terms in the second quarter, and minus 0,3 percent in the third. In France, it’s plus 0,5…
Στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τα κράτη-μέλη περιλαμβάνονται το εμπόριο διαμαντιών και αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου, δηλαδή μέτρα που σχετίζονται με την έως τώρα παράκαμψη των σχετικών κυρώσεων.
Παράλληλα, επιβάλλονται κυρώσεις στις επαναεξαγωγές ευαίσθητων προϊόντων και τεχνολογιών, ενώ προστίθενται νέα φυσικά και νομικά πρόσωπα στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το εμπόριο διαμαντιών η Ε.Ε. επιβάλλει απαγόρευση στην άμεση ή έμμεση εισαγωγή τους από τη Ρωσία σε ευθυγράμμιση με τις σχετικές αποφάσεις της ομάδας των G7. Η άμεση απαγόρευση ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και για τα διαμαντένια κοσμήματα.
Επιπλέον, η έμμεση απαγόρευση εισαγωγής επεξεργασμένων ρωσικών διαμαντιών σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων που περιλαμβάνουν ρωσικά διαμάντια, θα αρχίσει σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2024.
Το 12o πακέτο περιλαμβάνει απαγόρευση εξαγωγής και επανεξαγωγής για χρήση στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας. Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα είδη που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.
Κυρώσεις σε 29 νέες οντότητες
Παράλληλα, το Συμβούλιο πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα τον στρατό και την αμυντική βιομηχανία στην επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας.
Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες που στηρίζουν το ρωσικό στρατό.
Οσον αφορά τα μέτρα κατά της παράκαμψης κυρώσεων, η απαγόρευση διαμετακόμισης που ισχύει επί του παρόντος για τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης που εξάγονται από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες μέσω του εδάφους της Ρωσίας θα επεκταθεί σε όλα τα αγαθά μάχης.
Αυστηρότερα μέτρα για ρωσικό πετρέλαιο
Σχετικά με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου, το Συμβούλιο εισάγει πλέον αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης, ενώ ένας ενισχυμένος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα επιτρέψει τον καλύτερο εντοπισμό πλοίων και οντοτήτων που εφαρμόζουν παραπλανητικές πρακτικές, όπως μεταφορές από πλοίο σε πλοίο που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού του φορτίου και χειραγώγηση του AIS, ενώ μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή.
Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εισαγάγει κανόνες κοινοποίησης για την πώληση δεξαμενόπλοιων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η πώληση και η εξαγωγή τους, ιδίως στην περίπτωση μεταχειρισμένων πλοίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού ή πετρελαιοειδών και του ανώτατου ορίου τιμών της G7.
Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου προσθέτει και την Ελβετία στον κατάλογο των χωρών-εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της Ε.Ε. Επίσης, παρατείνει τις περιόδους εκκαθάρισης των εισαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων χάλυβα.
Πόσο ανόητος είναι ο Joe Biden
Στο μεταξύ, στο σύνολό τους οι εξωτερικές πολιτικές της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης Biden έχουν αποτύχει ή αποτυγχάνουν.
Εξαιρετικό παράδειγμα αυτού παρείχαν οι New York Times στις 17 Δεκεμβρίου σε άρθρο με τον τίτλο «Πώς ο Putin μετέτρεψε ένα δυτικό μποϊκοτάζ σε όφελος για τη χώρα του: Αν οι εταιρείες θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία, ο πρόεδρος θέτει τους όρους - με τρόπους που ωφελούν ή την κυβέρνηση, τις ελίτ του και τον πόλεμό του».
Αυτό μπορεί να συνοψιστεί πολύ απλά, ως εξής: Ο Biden και οι σύμβουλοί του είχαν υποθέσει ότι με την επιβολή κυρώσεων θα καταδίκαζαν τη Ρωσία σε απομόνωση και λιμοκτονία, έτσι ώστε βραχυπρόθεσμα η πολεμική προσπάθεια των Ρώσων στην Ουκρανία να στερούνταν κεφαλαίων και μακροπρόθεσμα το ΑΕΠ της Ρωσίας να συρρικνωνόταν.
Στον αντίποδα, η αμερικανική οικονομία θα γινόταν ελκυστικότερη για τους διεθνείς επενδυτές.
Αντ' αυτού, η κυβέρνηση της Ρωσίας, η οποία έχει το νόμιμο δικαίωμα ως κυρίαρχο έθνος να ορίζει τους όρους βάσει των οποίων οι ξένες εταιρείες θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους, αποφάσισε στρατηγικά: τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που αποχωρούσαν από τη Ρωσία έπρεπε να ρευστοποιούνται κατά 50% ενώ ως κατάλληλοι υποψήφιοι αγοραστές προκρίνονταν μόνο Ρώσοι.
Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθούν οι επισημάνσεις τις οποίες είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος:
«Ξέρετε, έχω φέρει μαζί μου ένα γράφημα, όπως κάνω συνήθως.
Δεν υπάρχει κάτι που να μην γνωρίζουμε, και πιστεύω ότι ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε χθες για ορισμένα στοιχεία.
Ο κύριος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης είναι το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,5% στο τέλος του έτους.
Είναι ένας καλός δείκτης, που δείχνει ότι έχουμε ανακτήσει τις ζημιές του περασμένου έτους (όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,1%).
Εάν αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, σημαίνει ότι έχουμε ανακτήσει τις απώλειες και έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και αναμένεται να φτάσει στο 7,5% στο τέλος του έτους ή ελαφρώς υψηλότερο, γύρω στο 8%.
Όμως η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η προσδοκία μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους δείκτες-στόχους μας.
Η βιομηχανική μας παραγωγή αυξάνεται σταθερά, στο 3,6%.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα στη μεταποίηση, όπου η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 7,5% σε ετήσια βάση.
Είναι ένα αποτέλεσμα που είχαμε καιρό να δούμε.
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπουμε ότι οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο έχουν αυξηθεί κατά 10%. Τι σημαίνει αυτό;
Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ είναι εμφανής.
Συν 10% σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τι δείχνει;
Υποδεικνύει ότι θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Οι επενδυτές παρέχουν χρηματοδότηση. η παραγωγή θα επεκταθεί. και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 24%, για να μην αναφέρουμε τις τράπεζες, οι οποίες θα κερδίσουν σχεδόν τρία τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Τώρα, οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά περίπου 8%...
Κατανοώ ότι δεν θα ισχύει για όλους, αλλά κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το στατιστικό είναι ακριβές.
Και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα βρίσκεται ήδη σε άνοδο.
Το ποσοστό ανεργίας είναι τώρα 2,9% - είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη ρωσική ιστορία.
Το εξωτερικό χρέος μειώνεται.
Αυτό δείχνει επίσης μακροοικονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί από 46 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος έχει επίσης μειωθεί (οι εταιρείες μας αποπληρώνουν δεόντως όλα τα δάνεια που έχουν λάβει από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) από 337 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 297 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δηλαδή, η αποπληρωμή προχωρά με σταθερούς ρυθμούς- συχνά ακόμη και πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Επίσης, το 2021, το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία ήταν 70,06, το 2022 ήταν 72,73 και το 2023 αναμένεται να είναι 74 χρόνια».
Με άλλα λόγια, ενώ ο Putin είναι στην εξουσία στη Ρωσία (2000-2022), η οικονομία της Ρωσία αποδίδει σχεδόν το ίδιο καλά με την Κίνα.
Το καθεστώς των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του θέλουν να ξεφορτωθούν τον Putin και τον Xi επειδή η Ρωσία και η Κίνα υπό την παρούσα ηγεσία έχουν ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τις αποικίες τους («συμμάχους») — και οι ηγέτες των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να κάνουν στη Ρωσία και στην Κίνα ό,τι έχουν ήδη κάνει στο Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, και αυτό που προσπαθούν να κάνουν στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Εν ολίγοις, o Putin και ο Xi μπήκαν εμπόδιο σε αυτό που θέλουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ως νεοσυντηρητικοί, οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ πιστεύουν μόνο σε παιχνίδια νίκης-ήττας και ως εκ τούτου προσπαθούν συνεχώς να κατακτήσουν (είτε μέσω πραξικοπημάτων είτε μέσω στρατιωτικών εισβολών) οικονομικούς ανταγωνιστές.
Τα παιχνίδια win-win δεν τους αρέσουν.
Ωστόσο, ενώ τα παιχνίδια που win-win βελτιώνουν και τις δύο πλευρές, τα παιχνίδια νίκης-ήττας προκαλούν πολλές απώλειες λόγω τριβής και επομένως τα νεοσυντηρητικά σχέδια είναι κακά για την οικονομία κάθε χώρας.
Δυστυχώς, αυτός είναι το The American αλλά και European Way.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών