Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η λατρεία των Ουκρανών στον εμβληματικό Sergei Bubka – Δεν καταδίκασε ποτέ τη Ρωσία

Καταρρέει η λατρεία των Ουκρανών στον εμβληματικό Sergei Bubka – Δεν καταδίκασε ποτέ τη Ρωσία
Αποκαλύψεις για το ρόλο της εταιρείας του στην περιοχή του Ντόνετσκ
Ο Sergei Bubka ήταν ο πιο εμβληματικός αθλητής της Ουκρανίας.
Τώρα το όνομά του είναι συνώνυμο της… λάσπης.
Ο θρυλικός άλτης — μια πανύψηλη φιγούρα στη μετασοβιετική Ουκρανία. κυριαρχώντας σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σπάζοντας ρεκόρ πριν γίνει πολιτικός της ελίτ του αθλητισμού — έχει συνδεθεί με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ τις ζει στο λαμπερό Μονακό, αναφέρει το Politico.
Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να πολεμά στα παγωμένα, μουσκεμένα χαρακώματα του Ντονμπάς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία.
Ο Bubka, ο πρώην αθλητικός ήρωας και ντόπιος της ανατολικής Ουκρανίας, θεωρείται πλέον από πολλούς Ουκρανούς ως Ρώσος συνεργάτης.

Τι άλλαξε;

Για τον άνθρωπο που κάποτε ανέβηκε στα ύψη, φέρνοντας υπερηφάνεια στην πρόσφατα ανεξάρτητη Ουκρανία, πώς πήγαν όλα τόσο στραβά;
Μια μεγάλη έρευνα από το ουκρανικό πρακτορείο Bihus.Info κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποκάλυψε ότι η εταιρεία του Bubka, Mont Blanc, ήταν επίσημα εγγεγραμμένη στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Η Mont Blanc πούλησε καύσιμα σε Ρώσους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, ένα ρωσικό κρατίδιο στην ανατολική Ουκρανία.
Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ανακάλυψε - και δημοσίευσε - τρία συμβόλαια αξίας άνω των 14.000 δολαρίων εκείνη την εποχή.
Ενώ τα χρήματα είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που χάνονται στην πολεμική οικονομία της Μόσχας, οποιεσδήποτε συναλλαγές με Ρώσους αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους Ουκρανούς.
Η εταιρεία διαθέτει τουλάχιστον έξι βενζινάδικα στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ και ο αδερφός του Bubka, Vasiliy, αναφέρεται ως διευθυντής της εταιρείας σε όλα τα συμβόλαια.
Μετά τις αναφορές, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η SBU, άνοιξε έρευνα και ο Vasiliy κατηγορείται τώρα για συνεργασία με τους Ρώσους και «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση».
Τον Σεπτέμβριο, ο Bubka ανταποκρίθηκε στις αναφορές, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο είπε: «Πάντα πολεμούσα για την Ουκρανία, αλλά τώρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την καταστροφή της φήμης μου εναντίον μου.
Δεν έχω πάει στα κατεχόμενα από το 2014.
Δεν επισκέφτηκα τους συγγενείς μου και δεν κατάφερα να παρευρεθώ ούτε στην κηδεία της μητέρας μου φέτος.
Δεν έχω καμία σχέση με καμία επιχείρηση στα κατεχόμενα».

Καχυποψία

Οι διαμαρτυρίες του Bubka, ωστόσο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ουκρανούς - και μερικούς από τους πιο εξέχοντες αθλητές της χώρας - ότι δείχνει αρκετή υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.
«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, όλοι οι αθλητές συνεργάστηκαν και περίμεναν μια δήλωση τουλάχιστον από τον Bubka.
Συντάξαμε μια επιστολή, αλλά δεν έφερε ποτέ την υπογραφή του Bubka», είπε στο POLITICO η Yaroslava Mahuchikh, η σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος.
Οι αθλητές ζητούσαν απαγόρευση στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Ο Bubka είναι ένα από τα 107 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με επιρροή.
«Του τηλεφωνήσαμε και του γράψαμε.
Έκανε μια δήλωση αργότερα αλλά δεν είχε νόημα.
Τίποτα άλλο δεν προήλθε από αυτόν», πρόσθεσε η Mahuchikh.
Ο Bubka απείλησε με μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων της Bihus, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί.
Ήθελε να «υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του», είπε ο Vadym Gutzeit, επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, το ίδιο το μέσο δημοσίευσε δύο ακόμη συμβόλαια από τον Μάιο του 2023 που δείχνουν τις περαιτέρω επιχειρηματικές συναλλαγές της Bubka στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ΛΔΔ.
Ενώ το νομικό δράμα στροβιλίζεται στην Ουκρανία, ο Bubka ζει στη Γαλλική Ριβιέρα, σύμφωνα με αναφορές σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Στο Μόντε Κάρλο, ο Bubka παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες της AS Monaco στη ζώνη VIP.
Ο σύλλογος της Ligue Un ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev, ο οποίος υπόκειται σε ουκρανικές κυρώσεις αλλά όχι σε μέτρα της ΕΕ, των Μονεγάσκων ή των ΗΠΑ.

Ο γιος του Bubka

Οι παίκτες του τένις αναζήτησαν επίσης βοήθεια από τον σημαντικό αθλητικό πολιτικό, καθώς ο γιος του, Sergei Bubka Jr., ήταν επαγγελματίας τενίστας ο ίδιος και εξακολουθεί να βρίσκεται στο άθλημα.
«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Sergei Bubka Jr. κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά στο Μαϊάμι», είπε ο προπονητής ενός Ουκρανού τενίστα.
«Υποσχέθηκε να μεταφέρει σίγουρα το όραμά μας για το τένις και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από την NOC και τη ΔΟΕ στον πατέρα του. Δεν έγινε τίποτα.
«Εξακολουθεί να εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, αλλά τώρα δεν έχει οπτική επαφή μαζί μου.
Συνεχίζει να επικοινωνεί με εκπροσώπους των επιτιθέμενων χωρών, ακόμη και με αυτούς που υποστηρίζουν ανοιχτά τον πόλεμο», πρόσθεσε ο προπονητής.
Ο Bubka Sr. απέφευγε επίσης τους Ουκρανούς αθλητές στίβου όταν τους συνάντησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Eugene του Όρεγκον τον Ιούλιο του 2022.
Περπατούσαν προς την Bubka και καθώς ήταν έτοιμος να χαιρετήσουν τον πρώην πρωταθλητή, εκείνος γύρισε το κεφάλι του.
«Τον σέβομαι ως αθλητή, αλλά όχι ως άνθρωπο», πρόσθεσε η Mahuchikh.
Ενώ οι άλλοι σούπερ σταρ αθλητές της Ουκρανίας, όπως η Mahuchikh, οι ποδοσφαιριστές Oleksandr Zinchenko και Andriy Shevchenko και οι θρυλικοί πυγμάχοι Vitali και Wladimir Klitschko, υποστήριξαν την πολεμική προσπάθεια και καταδίκασαν τον Putin, οι δηλώσεις του Bubka για τη Ρωσία ήταν πιο χλιαρές.
«Ταξίδευα με τρένο από το Κίεβο στο Λβιβ.
Μερικοί άνθρωποι δεν είχαν φαγητό και μοιράστηκα ό,τι είχα μαζί τους.
Έπρεπε τότε να οδηγήσω στο Uzhhorod για να περάσω τα σύνορα.
Ένιωσα πώς είναι να είσαι πρόσφυγας», είπε ο Bubka, στην πρώτη του δήλωση για τον πόλεμο τον Απρίλιο του 2022, περίπου δύο μήνες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την ολοκληρωτική της επίθεση.
Όπως είπαν οι ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Ukrainska Pravda, ο Bubka έφυγε από τη χώρα την 1η Μαρτίου 2022, με ειδική άδεια (οι άνδρες στρατιωτικής ηλικίας δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ουκρανία χωρίς άδεια).
Μετά από αυτό, έφυγε από τη χώρα άλλες δύο φορές.
Η τελευταία φορά που έφυγε ήταν στις 4 Ιουλίου 2022 — και δεν επέστρεψε.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, η ειρήνη και η ανθρωπότητα πρέπει να επικρατήσουν», ήταν το μόνο που μπορούσε να πει σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα.

Η λατρεία προς τον Bubka

Ο Bubka λατρεύτηκε από τους Ουκρανούς τη δεκαετία του 1990, ως ο πιο σημαντικός αθλητής που αναδύθηκε από τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ήταν ο πρώτος άλτης που πέρασε 6 μέτρα και κατείχε 17 παγκόσμια ρεκόρ σε εξωτερικούς και 18 εσωτερικούς χώρους.
Κατά τη διάρκεια της ενεργού καριέρας του Bubka, άρχισε να διοργανώνει το τουρνουά Pole Vault Stars στο Ντόνετσκ, μια πόλη που έστησε ένα μνημείο προς τιμήν του το 1999, όπου ως ντόπιος του Λουχάνσκ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του.
Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2001, ο Bubka στράφηκε στην πολιτική.
Έγινε μέλος της ΔΟΕ το 2008.
Από το 2002 έως το 2006 ήταν μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας κυρίως το Κόμμα των Περιφερειών.
Το 2005, αντικατέστησε τον Viktor Yanukovych - τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο υπέρ του Κρεμλίνου που πυροδότησε τις εκτεταμένες διαδηλώσεις του Euromaidan τον χειμώνα 2013-14 και που ζούσε στην ίδια πολυκατοικία στο Ντόνετσκ με τον Bubka για χρόνια - ως επικεφαλής της Ουκρανικής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπή, διατηρώντας τη θέση του έως τον Νοέμβριο του 2022.
Ο Bubka προσπάθησε ανεπιτυχώς τόσο για να γίνει πρόεδρος της ΔΟΕ το 2013 όσο και ως επικεφαλής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου το 2015.
Για αυτές τις αποτυχημένες εκστρατείες, οι Ουκρανοί αθλητές κάνουν το σταυρό τους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης