Προς το παρόν οι Αμερικάνοι ποντάρουν στη διπλωματία αλλά όλα δείχνουν πως ετοιμάζονται για μια ακόμα στρατιωτική επιχείρηση
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα στρατιωτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή: την Επιχείρηση Prosperity Guardian. Σε αυτή θα λάβει μέρος ένας συνασπισμός χωρών για την προστασία των επικίνδυνων υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας, της Βόρειας Αραβικής Θάλασσας και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού από εκπληκτικά εξελιγμένες επιθέσεις τρομοκρατών που υποστηρίζονται από το Ιράν, Houthi της Υεμένης.
Στην Επιχείρηση θα συμμετέχει και η Ελλάδα με αποστολή φρεγάτας.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδή Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια κίνηση που εξέταζε με ιδιαίτερη προσοχή η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τραγική κατάληξη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη -με 5 νεκρούς- «βαραίνει» ακόμα το υπουργείο Άμυνας.
Επί του παρόντος, πάντως, δεν έχει αποφασιστεί με ποια φρεγάτα θα συμμετέχει στην Επιχείρηση η Ελλάδα, αλλά από το υπουργείο Άμυνας διαμηνύεται ότι θα είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. «Η Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει συμφέρον να διατηρηθούν ανοιχτές οι θαλάσσιες οδοί» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Κασσελάκης: Κίνδυνος για την Ελλάδα με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα
Την αντίθεσή του στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, η αποστολή πλοίου θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενώ η πρωτοβουλία δεν ανήκει σε κάποιον διεθνή οργανισμό στον οποίο ανήκει η χώρα.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας "προθύμων" και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα.
Με πολλά ερωτηματικά η ελληνική αποστολή
Πάντως, η ελληνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί πολλά ερωτήματα κυρίως ως προς τις δυνατότητες της.
Η Διεθνής Ναυτική Επιχείρηση «Prosperity Guardian» προϋποθέτει την ανάπτυξη αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων. Ωστόσο, οι φρεγάτες του Π.Ν. δεν διαθέτουν αντιβαλλιστικές δυνατότητες, αλλά και αεράμυνα περιοχής ή ενεργά μέτρα προστασίας από ηλεκτρονικό πόλεμο.
Πριν από λίγες ημέρες ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό τύπου «Arleigh Burke», το «USS Carney», ενεπλάκη με 14 στόχους ταυτόχρονα (drones) τα οποία είχαν στείλει οι Χούθι εναντίον του. Σε ένα πιθανό σενάριο ανάλογης απειλής, ενδεχομένως με τη χρήση των όπλων αυτοπροστασίας τύπου Phalanx, μια ελληνική φρεγάτα θα προστατευόταν, αλλά δεν θα μπορούσε να επεκτείνει αυτή τη μικρής εμβέλειας ομπρέλα (περίπου ένα μίλι) σε ένα πλοίο που θα συνοδεύει.
Την ίδια στιγμή, δεν αποτελεί μυστικό η κατάσταση ελληνικών φρεγατών. Αρχικά, οι φρεγάτες τύπου «S» (πλοία μεταξύ 40 και 46 ετών) πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν, ενώ οι «ΜΕΚΟ», δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε εκσυγχρονισμό μέσης ζωής με αποτέλεσμα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμισή τους, προτού υποπέσουν σε αχρησία.
Πάντως, στη δήλωση του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «είναι αυτονόητο η φρεγάτα που θα συμμετάσχει διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την αποστολή».
Το επικίνδυνο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα
Το «μέτωπο» στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο από αυτά που ήδη είναι σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Γάζα.
Ο ναυτικός αποκλεισμός και οι επιθέσεις των Houthi κατά εμπορικών πλοίων έχουν προκαλέσει τεράστια αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες -ξυπνώντας μνήμες από την πανδημία του covid- αλλά δημιουργούν και σοβαρές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους απειλούν την Υεμένη – από όπου και επιχειρούν οι Houthi – με πόλεμο.
Εάν όντως υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Υεμένης, τότε η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής πραγματικά θα αναφλεγεί και οι συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι πραγματικά εκτός ελέγχου.
Ναυτικός αποκλεισμός
Οι Houthi έχουν εκτοξεύσει από τα μέσα Οκτωβρίου δεκάδες πυραύλους και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις με drones κατά της πόλης Eilat που βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ, ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα.
Αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους και τα drones έχουν αναχαιτιστεί, κυρίως από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στην περιοχή, η κίνηση των Houthi που έχει προκαλέσει πανικό στην παγκόσμια κοινότητα είναι οι επιθέσεις σε πλοία ιδιοκτησίας Ισραήλ αλλά και ο ναυτικός αποκλεισμός όσων πλοίων κατευθύνονταν προς το Ισραήλ και όχι μόνο.
Διαδοχικές πυραυλικές επιθέσεις
Οι Houthi πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις για να ενισχύσουν τον αποκλεισμό τους.
Στις 13 Δεκεμβρίου, εκτόξευσαν πυραύλους στο Ardmore Encounter, ένα εμπορικό τάνκερ με σημαία των Νήσων Marshall, αλλά το σκάφος δεν χτυπήθηκε.
Το αμερικανικό USS Mason ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα κινδύνου του δεξαμενόπλοιου και κατέρριψε ένα drone που εκτόξευσαν οι Houthi.
Αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε στο Maersk Gibraltar που φέρει τη σημαία του Χονγκ Κονγκ, αν και έχασε τον στόχο του.
Την επόμενη μέρα, 15 Δεκεμβρίου, οι Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις στα δύο πλοία με σημαία Λιβερίας, MSC Alanya και MSC Palatium III.
Επίσης, στις 15 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ότι το Al-Jasrah με σημαία Λιβερίας έπιασε φωτιά μετά από χτύπημα από βλήμα εκτοξευόμενου από τους Houthi ενώ έπλεε μέσω του στενού Bab el-Mandeb.
Στις 16 Δεκεμβρίου, το αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού HMS Diamond κατέρριψε ένα drone πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα ενώ στόχευε ένα εμπορικό πλοίο, και στις 18/12 οι Houthi ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με στόχο δύο φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο λιμάνι Μόκα, στο MSC Clara και στο νορβηγικής ιδιοκτησίας Swan Atlantic.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δέκα πλοία έχουν δεχθεί επίθεση από τους Houthi και ένα άλλο κατασχέθηκε και κρατείται αυτή τη στιγμή με το πλήρωμά του στην Υεμένη.
H Επιχείρηση Prosperity Guardian
Οι επιθέσεις των Houthi ανάγκασαν τις περισσότερες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ως απάντηση στον αποκλεισμό των Houthi, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Bab al-Mandeb και στον Κόλπο του Άντεν στις 18 Δεκεμβρίου.
Στην επιχείρηση αυτή και υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.
Στις 19 Δεκεμβρίου, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν πιθανές στρατιωτικές επιδρομές κατά των Houthi σε μια αναγνώριση ότι η Επιχείρηση Prosperity Guardian μπορεί να μην είναι αρκετή.
Η απάντηση των Houthi
Σε ανακοίνωση τους οι Houthi υποστήριξαν ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει σκοπό να υποστηρίξει τον πόλεμο των Ισραηλινών στη Γάζα και υπογράμμισε πως απειλεί τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τόνισε επίσης ότι ο αποκλεισμός στα πλοία που πλέουν προς το Ισραήλ θα συνεχιστεί.
Σχεδιασμός για πόλεμο
Αν και η επιχείρηση Prosperity Guardian θα οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση στο στενό του Bab al-Mandeb, εκτιμάται πως δεν είναι πιθανό να ξεσπάσει μια ευρύτερη στρατιωτική συμπλοκή, εκτός και εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στους Houthi.
Ωστόσο, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους εξετάζουν το σενάριο να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Υεμένη κατά των Houthi, οι οποίοι ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης και οι οποίοι αποτελούν μέρος του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης που υποστηρίζεται από το Ιράν και αντιτίθεται στο Ισραήλ.
Βάσει του δημοσιεύματος, Αμερικάνοι και σύμμαχοι σχεδιάζουν επιθέσεις που αποσκοπούν να ακρωτηριάσουν την ικανότητα των Houthi, να στοχεύουν εμπορικά πλοία χτυπώντας τις υποδομές τους στην Υεμένη.
Τα τελευταία χρόνια, οι Houthi κατασκεύασαν, με βοήθεια πιθανότατα από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ένα μεγάλο οπλοστάσιο επιθετικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, drones και τηλεκατευθυνόμενων σκαφών που μπορούν να επιτεθούν σε σκάφη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Υεμένης.
Διπλωματία
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θέλουν η διπλωματία να λειτουργήσει και δεν έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε χτυπήματα κατά της Υεμένης.
Στις 17 Δεκεμβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico ότι στρατιωτικές δυνάμεις του Dwight D. Eisenhower μεταφέρθηκαν στον Κόλπο του Άντεν, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια πιθανή απάντηση των ΗΠΑ εναντίον των Houthi
Είναι προφανές ότι μια κίνηση των ΗΠΑ εναντίον των Houthi θα οδηγήσει σίγουρα σε μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση δεν δίστασε ποτέ έως σήμερα να απαντήσει σε επιθέσεις κατά του εδάφους της στην Υεμένη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών