Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μυστήριο της καταστροφής των αμερικανικών Bradley - Νεκροταφείο η Ουκρανία, σκόνη πάνω από 90 οχήματα

Το μυστήριο της καταστροφής των αμερικανικών Bradley - Νεκροταφείο η Ουκρανία, σκόνη πάνω από 90 οχήματα
Παρά τις μεγάλες απώλειες το Bradley θεωρείται μια υπολογίσιμη πολεμική μηχανή
Σε νεκροταφείο για δεκάδες αμερικανικής προέλευσης οχήματα πεζικού Bradley M2A2 έχει μετατραπεί η Ουκρανία.
Βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην πλατφόρμα Χ δείχνει κάτι που φαίνεται να είναι ένα νεκροταφείο κατεστραμμένων οχημάτων πεζικού Bradley (IFV), τα οποία και έστειλε στο πεδίο της μάχης η Ουκρανία στην «αποτυχημένη» καλοκαιρινή της αντεπίθεση.
Το βίντεο, το οποίο φέρεται να έχει «τραβηχθεί» από όχημα του ουκρανικού στρατού που ήταν σταθμευμένο πίσω από την πρώτη γραμμή, δείχνει περίπου δεκαπέντε Bradley IFV να έχουν υποστεί διαφόρων ειδών και βαρύτητας καταστροφές. Σκόνη

Στο βίντεο, τα περισσότερα από τα οχήματα που ήταν από τα πρώτα που ρίχθηκαν κατά των ρωσικών θέσεων στο πλαίσιο της αντεπίθεσης, εμφανίζονται να έχουν υλικά που εκσφενδονίζονται, ενώ μερικά από αυτά φαίνεται να έχουν … χάσει τους πυργίσκους τους.
Υπενθυμίζεται πως τα Bradley IFV εστάλησαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Απρίλιο.
Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της κατά της Ρωσίας τον Ιούνιο, τα Bradley IFV ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν τα ρωσικά πυρά.
Καθώς εξελισσόταν η αντεπίθεση της Ουκρανίας, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος από εικόνες που έδειχναν την καταστροφή αρκετών οχημάτων μάχης πεζικού Bradley που προμήθευσαν οι ΗΠΑ.
Μέσα σε λίγες μέρες, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα κινούνταν για να καταλάβουν τρία χωριά από τη Ρωσία στην ανατολική περιοχή του Donetsk, 16 Bradley χάθηκαν.
Ακολούθησαν περισσότερες απώλειες αργότερα καθώς οι μάχες εντάθηκαν. Γιατί τόσο μεγάλες απώλειες

Η απώλεια των Bradley συνέβη καθώς η Ουκρανία ανέλαβε έναν από τους περίπλοκους στρατιωτικούς ελιγμούς, γνωστούς ως επιχείρηση «ρήγματος».
Αυτές οι επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν το σπάσιμο της άμυνας του εχθρού, θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες και πολύπλοκες στρατιωτικές τακτικές.
Το χειρότερο ήταν ότι, αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με αναποτελεσματικά πυρά πυροβολικού και χωρίς βοήθεια από τον αέρα.
Η «τρωτότητα» των Bradley αυξήθηκε λόγω αυτών των συνθηκών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες απώλειες και ζημιές.

Ισχυρό όπλο

Το Bradley έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και δέκα στρατιώτες στη μάχη και να παρέχει πυρά υποστήριξης.
Τα M-2 των 28 τόνων και των τριών μελών πληρώματος έχουν προκαλέσει πολύ περισσότερες ζημιές από όσες έχουν υποστεί, θωρακίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις από πυροβολικό, νάρκες και πυραύλους ενώ ταυτόχρονα επιτίθενται σε ρωσικά οχήματα και πεζικό με τα θανατηφόρα αυτόματα κανόνια των 25 χιλιοστών.
Ωστόσο, πολλά οχήματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές.

92 Bradley καταστράφηκαν

Ανεξάρτητη έρευνα μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η ουκρανική 47η Ταξιαρχία έχασε 31 M-2 μέσα στους έξι μήνες μάχης.
Σύμφωνα με αναφορές, 30 Bradley IFV έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον ένα κατασχέθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.
Επιπλέον, τουλάχιστον 31 έχουν υποστεί ζημιές σε διαφορετικό βαθμό.
Δεν είναι σαφές τι θέλει να κάνει η Ουκρανία με τα κατεστραμμένα IFV.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes λέει ότι ένα M-2 που φέρει ζημιές, είναι επισκευάσιμο, αρκεί να μην έχει εκραγεί, ή καεί μέχρι να λιώσει.
Όπως αναφέρεται, αφού οι μηχανικοί τα απομακρύνουν από το πεδίο της μάχης, είτε τα στέλνουν σιδηροδρομικώς στην Πολωνία για πιο εκτεταμένες επισκευές είτε τα στέλνουν σε εγκαταστάσεις της 47ης Ταξιαρχίας για επείγουσες επισκευές.
Τα οχήματα που δεν μπορούν να επισκευαστούν διαγράφονται και μπορεί να χρησιμεύσουν ως προμήθεια ανταλλακτικών για τα οχήματα που μπορούν να επισκευαστούν.

Υπολογίσιμη δύναμη, παρά τις απώλειες

Οι μεγάλες απώλειες των Bradley έχουν αποδοθεί κυρίως στην κακή στρατιωτική τακτική και υπολογισμούς των στρατηγών παρά στην ικανότητα αυτής της πολεμικής μηχανής.
«Το Bradley άντεξε τα πάντα», φέρεται να είπε ένας Ουκρανός βετεράνος που πολέμησε στη σκληρότερη μάχη του M-2.
Επιπλέον, αφού το βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φιλορώσοι χρήστες του Διαδικτύου χλεύασαν τα μηχανήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα φιλο-Ουκρανοί χρήστες του Διαδικτύου τόνισαν την ικανότητά του, με πολλούς από αυτούς να αναφέρουν οπτικές μάχες όπου το αμερικανικό όχημα θριάμβευσε έναντι των ρωσικών.
Ουκρανοί στρατιώτες που εξαπέλυσαν την αντεπίθεση τον Ιούνιο, υποστήριξαν ότι αυτά τα οχήματα έσωσαν τη ζωή τους.
Ο Serhiy και ο Andriy, δύο ουκρανοί στρατιώτες από την 47η Ταξιαρχία, είπαν στο ABC News ότι αν δεν ήταν τα Bradley κατά τη διάρκεια μιας πρώιμης αντεπίθεσης, στην οποία χτυπήθηκαν από επιθετικά drones, όπλα βαρέως διαμετρήματος και νάρκες, δεν θα ζούσαν σήμερα.
«Χτυπηθήκαμε πολλές φορές.
«Χάρη σε αυτό, στέκομαι εδώ τώρα.
Αν χρησιμοποιούσαμε κάποιο σοβιετικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, πιθανότατα θα ήμασταν όλοι νεκροί μετά το πρώτο χτύπημα.
Είναι ένα τέλειο όχημα» ανέφερε ο Ουκρανός στρατιώτης, χειριστής του Bradley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης