Ο ΟΗΕ εκτίμησε τον Οκτώβριο ότι περισσότεροι από 114 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee) δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα τον κατάλογο έκτακτης ανάγκης για το 2024, καταγράφοντας τις 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της ασφάλειας. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά περίπου το 70% των εκτοπισμένων ατόμων, μαζί με περίπου το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών. Ο ΟΗΕ εκτίμησε τον Οκτώβριο ότι περισσότεροι από 114 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω πολέμων και συγκρούσεων παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός είναι τώρα πιθανότατα υψηλότερος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IRC, David Miliband, δήλωσε ότι για πολλούς από τους ανθρώπους που εξυπηρετεί η οργάνωσή του, αυτή είναι η «χειρότερη εποχή», καθώς η έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο, η ατιμωρησία σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ζωνών συγκρούσεων και το τεράστιο δημόσιο χρέος συγκρούονται με τη «μειούμενη διεθνή υποστήριξη».
«Τα πρωτοσέλιδα σήμερα κυριαρχούνται δικαίως από την κρίση στη Γάζα. Υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό - αυτή τη στιγμή είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να διαβιεί κάποιος» δήλωσε ο Miliband.
«Όμως, ο κατάλογος παρακολούθησης είναι μια ζωτικής σημασίας υπενθύμιση ότι και άλλα μέρη του κόσμου φλέγονται, για διαρθρωτικούς λόγους που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, το κλίμα και την οικονομία. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μία κρίσεις ταυτόχρονα».
Από την πλευρά της, η Isabelle Arradon από το International Crisis Group, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι θάνατοι από συγκρούσεις παγκοσμίως βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000. «Όλες οι κόκκινες σημαίες υπάρχουν, και επιπλέον, υπάρχει έλλειψη μέσων για την επίλυση των συγκρούσεων. Υπάρχει μεγάλος γεωπολιτικός ανταγωνισμός και λιγότερη όρεξη για την επίλυση αυτών των θανατηφόρων συγκρούσεων», πρόσθεσε.
Σουδάν
Πρώτο στη λίστα παρακολούθησης της IRC είναι το Σουδάν, όπου τον Απρίλιο του 2023 ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο στρατιωτικών παρατάξεων της χώρας και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διεθνή διαμεσολάβηση στη Σαουδική Αραβία δεν έδωσαν λύση.
Η σύγκρουση έχει πλέον επεκταθεί σε «αστικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας» που συγκεντρώνει «ελάχιστη» διεθνή προσοχή και ενέχει σοβαρό κίνδυνο περιφερειακής επέκτασης, δήλωσε η IRC, με 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη και 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) -υπό την ηγεσία του στρατηγού Mohammed Hamdan Dagalo (γνωστού ως Hemedti) και με τη φερόμενη υποστήριξη των ΗΑΕ και του Λίβυου πολέμαρχου Khalifa Haftar- έχουν επεκτείνει μια πολυδιάστατη επίθεση από το επίκεντρο της σύγκρουσης στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αφήνοντας πίσω τους ένα ίχνος φερόμενων φρικαλεοτήτων στη δυτική περιοχή του Darfur.
Οι RSF φέρονται να εισέβαλαν στο κεντρικό Σουδάν για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας περαιτέρω μαζικές απελάσεις ανθρώπων από περιοχές που κατείχαν προηγουμένως οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η Arradon του ICG δήλωσε στο CNBC ότι παράλληλα με τον συνεχιζόμενο κίνδυνο περαιτέρω μαζικών φρικαλεοτήτων στο Darfur υπάρχει η πιθανότητα μιας «ολοκληρωτικής εθνοτικής σύγκρουσης» που θα προσελκύσει περισσότερες ένοπλες ομάδες από την περιοχή.
«Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες είναι πολύ περιορισμένες αυτή τη στιγμή. Σαφώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλη απόσπαση της προσοχής, και έτσι η κατάσταση στο Σουδάν είναι μια κατάσταση όπου δεν νομίζω ότι υπάρχει αρκετή σοβαρή δέσμευση αυτή τη στιγμή σε υψηλό επίπεδο για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, και έτσι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση», δήλωσε.
Η ροή των προσφύγων προς το γειτονικό Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, που και οι ίδιες πλήττονται από εσωτερικές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις ακραίες οικονομικές δυσκολίες, ενισχύει τους κινδύνους μετάδοσης, πιστεύουν οι αναλυτές.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρουάντα
Οι χαοτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σηματοδότησαν μόλις την έναρξη ενός νέου εκλογικού κύκλου που θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 σε ένα εύθραυστο σκηνικό.
Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από μεγάλες καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα, με ορισμένα να μην ανοίγουν όλη την ημέρα και η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι και την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές της τεράστιας πλούσιας σε ορυκτά χώρας με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Αρκετοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν την ακύρωση των εκλογών, η τελευταία διαμάχη μετά από μια εκστρατεία που στιγματίστηκε από τη βία, καθώς 18 υποψήφιοι αμφισβήτησαν τον νυν πρόεδρο Félix Tshisekedi για την ηγεσία.
Μερικά προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Tshisekedi προηγείται κατά πολύ στην ψηφοφορία, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε την Τρίτη τις διαμαρτυρίες κατά των εκλογών, στις οποίες κάλεσαν πέντε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.
Η πολιτική αναταραχή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων στην ανατολική ΛΔΚ και εκτεταμένης φτώχειας και προηγείται περαιτέρω περιφερειακών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.
Η πιθανή παρατεταμένη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, που πηγάζει από τις μακροχρόνιες υποψίες της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης του Tshisekedi για την ανεξαρτησία της εκλογικής επιτροπής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω συγκρούσεις με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμούν αναλυτές της κρίσης.
«Ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης. Είδαμε ήδη το 2018 πώς η αμφισβήτηση της ψήφου ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά τώρα έχουμε επιπλέον τους M23 [αντάρτες], που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα, οι οποίοι αυξάνουν τις μάχες τους και πλησιάζουν πολύ κοντά στην [πόλη] Γκόμα», εξήγησε η Arradon.
Οι αντάρτες M23 επανεμφανίστηκαν στην επαρχία του Βόρειου Κίβου στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Νοέμβριο του 2021 και έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολλαπλά προφανή εγκλήματα πολέμου από τα τέλη του 2022, καθώς επεκτείνουν την επίθεσή τους.
Η γειτονική Ρουάντα φέρεται να έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ανατολικό Κονγκό για να παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην M23, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Kigali και της Kinshasa και ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, να εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας «άμεσης σύγκρουσης».
Ο συνδυασμός ενός κατακερματισμένου και δύσπιστου πολιτικού σκηνικού, μιας συνεχιζόμενης ένοπλης εξέγερσης και ακραίων κοινωνικοοικονομικών πιέσεων καθιστούν την περιοχή πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις το επόμενο έτος.
Η Arradon περιέγραψε την κατάσταση στη ΛΔΚ και σε άλλες ενεργές και δυνητικές ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ως «καταστροφική».
«Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μιλάμε για 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Αν κοιτάξετε τη Μιανμάρ, έχετε φυσικά αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό στο Μπαγκλαντές των εκτοπισμένων Rohingyas, αλλά και εκτοπισμένους μέσα στην ίδια τη Μιανμάρ», είπε η ίδια. «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσους πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται παγκοσμίως, κυρίως λόγω συγκρούσεων. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μετακινούνται, είναι και το γεγονός ότι συχνά οι άμαχοι πληθυσμοί ζουν δίπλα-δίπλα με ένοπλες ομάδες, και αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ, αυτό συμβαίνει στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επίσης στο Σουδάν, στα δυτικά και στο Darfur».
Μιανμάρ
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 και η επακόλουθη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος προκάλεσαν την κλιμάκωση των μακροχρόνιων εξεγέρσεων από ένοπλες εθνοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για αδιάκριτους βομβαρδισμούς και τόσο η IRC όσο και η ICG φοβούνται ότι η τακτική αυτή μπορεί να ενταθεί το 2024, καθώς οι εθνοτικές ένοπλες ομάδες και οι δυνάμεις αντίστασης έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο στρατός αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις από μια συμμαχία τριών εθνοτικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια πολιτεία Σαν, μαζί με μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες ομάδες της χώρας στη βορειοδυτική περιοχή Sagaing και μικρότερες δυνάμεις αντίστασης στην πολιτεία Kayah, στην πολιτεία Rakhine και κατά μήκος των ινδικών συνόρων στα δυτικά.
«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο στρατός θα πρέπει να πολεμήσει πολυάριθμους, αποφασισμένους και καλά οπλισμένους αντιπάλους ταυτόχρονα σε πολλαπλά θέατρα- μπορεί να διπλασιάσει τις βάναυσες προσπάθειες να αντιστρέψει την τάση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών καμένης γης και των αδιάκριτων βομβαρδισμών τις επόμενες εβδομάδες», εκτιμά η τελευταία έκθεση CrisisWatch της ICG.
Το Σαχέλ
Οι χώρες του Σαχέλ έχουν βιώσει μια σειρά από στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στην αυξημένη αστάθεια, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ισλαμιστικές μαχητικές εξεγέρσεις που εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή.
Το Σαχέλ περιλαμβάνει την ημίξηρη ζώνη της βόρειας και κεντρικής Αφρικής μεταξύ της ερήμου Σαχάρα και των περιοχών της σαβάνας και περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.
Το Μάλι, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα και το Τσαντ έχουν υποστεί πραξικοπήματα και σοβαρή αστάθεια τα τελευταία τρία χρόνια. Η Arradon της ICG δήλωσε ότι τα ζητήματα ασφάλειας είχαν βαθύνει από τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη στα βόρεια, ο οποίος είδε έναν κατακλυσμό όπλων να μετακινείται νότια για τον εφοδιασμό ένοπλων ομάδων σε χώρες με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους σε «περιφέρεια που αισθάνθηκε παραμελημένη».
«Έτσι, αυτό το συνολικό πλαίσιο ασφάλειας των πληθυσμών που αισθάνονται παραμελημένοι, συν την εύκολη πρόσβαση σε όπλα, έχει πράγματι δημιουργήσει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή του Σαχέλ και η δυσαρέσκεια αυτών των πληθυσμών έχει αυξηθεί», πρόσθεσε.
...και πολλά άλλα
Παράλληλα με αυτά, η ICG εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενες εκρήξεις ένοπλων συγκρούσεων στην Αϊτή, τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και το Καμερούν, μαζί με τον καλά τεκμηριωμένο κίνδυνο μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές επιπτώσεις της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών