Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εποχή των μαγισσών επιστρέφει… Όλα ξεκίνησαν με ένα πράσινο άνθρωπο σε προκλήσεις του βασιλιά Καρόλου Γ'

Η εποχή των μαγισσών επιστρέφει… Όλα ξεκίνησαν με ένα πράσινο άνθρωπο σε προκλήσεις του βασιλιά Καρόλου Γ'
Οι περισσότεροι βασιλικοί παρατηρητές συμφώνησαν ότι η Αυτού Μεγαλειότητα είναι πιθανώς απλώς ένας λάτρης της μεγάλης υπαίθρου και δεν είχε υποκύψει στη Wicker-mania
Tον περασμένο Μάιο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ', κατά την τελετή στέψης του, τοποθέτησε την εικόνα ενός Πράσινου Άνθρωπου στις προσκλήσεις που απέστειλε προς τους καλεσμένους του…
Το θέμα μονοπώλησε για κάποιο διάστημα τη δημόσια σφαίρα - ειδικά σε σχέση με το τι μπορεί να σημαίνει αυτό το σύμβολο με το φυλλώδες πρόσωπο.
Πολλοί υπαινίχθηκαν πως ο νέος μονάρχης της Βρετανίας ότι ήταν ειδωλολάτρης…
Άλλοι υποστήριξαν πως επρόκειτο για μια ξεκάθαρη αναφορά στον Green Man Inn του «The Wicker Man», μιας κλασικής βρετανικής ταινίας που κυκλοφόρησε πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1973.
Οι περισσότεροι βασιλικοί παρατηρητές συμφώνησαν ότι η Αυτού Μεγαλειότητα είναι πιθανώς απλώς ένας λάτρης της υπαίθρου και δεν είχε υποκύψει στη Wicker-mania.
(Ο Πράσινος Άνθρωπος δεν είναι τόσο ένα ειδωλολατρικό σύμβολο όσο γενικότερα ένα σύμβολο της αναγέννησης της φύσης.)
Αλλά η ταινία έχει τόσο μεγάλη επιρροή που η θεωρία περί ειδωλολατρίας δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς.
Μαζί με δύο άλλα αγαπημένα βρετανικά καλτ έργα, το «Witchfinder General» (1968) και το «The Blood on Satan's Claw» (1971), το «The Wicker Man» καθόρισε το είδος του «folk horror»: ιστορίες με κάτι απόκοσμο, απειλητικό αλλά και δελεαστικό, σε απομακρυσμένα χωριά, άγρια τοπία, με αρχαίες ειδωλολατρικές τελετές.
Πρόσφατες ταινίες όπως τα «Enys Men», «Men», «Midsommar» και «The Witch» αναβίωσαν το είδος.
Το «The Wicker Man» αφορά έναν αστυνομικό, τον λοχία Howie (Edward Woodward), ο οποίος ταξιδεύει σε ένα νησί για να ερευνήσει τις αναφορές για μια εξαφανισμένη κοπέλα.
Οι νησιώτες είναι αρκετά ευγενικοί, αλλά οι υπεκφυγές και οι αρνήσεις τους μπερδεύουν τον κουμπωμένο λοχία.
Το μόνο πράγμα που του είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι ντόπιοι έχουν εγκαταλείψει τον Χριστιανισμό και τώρα λατρεύουν «τους παλιούς θεούς», υπό την εποπτεία ενός χαρούμενου αριστοκράτη, του Λόρδου Summerisle (Christopher Lee).
Καθώς ο λοχίας Howie είναι πιστός Χριστιανός, αυτή η κατάσταση τον προβληματίζει σχεδόν όσο και η εξαφάνιση του κοριτσιού.
Παρά τη φολκ-τρόμου ετικέτα του, το «The Wicker Man» δεν μπαίνει σε καλούπι.
Δεν είναι τρομακτικό μέχρι να φτάσει στο συγκλονιστικό αποκορύφωμά του.
Οι πρώτες σκηνές έχουν τόσο πολλά αστεία, που η ταινία μοιάζει με κωμωδία.
Έχει αρκετά τραγούδια για να προκριθεί ως μιούζικαλ.
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το «The Wicker Man» είναι μια στοργική, λεπτομερής εικόνα μιας ειδυλλιακής νεοπαγανιστικής κοινότητας.
Αντί να διεξάγουν αποκρυφιστικές τελετουργίες μέσα στη νύχτα, οι χαρούμενοι νησιώτες εξασκούν την πίστη τους στο φως της ημέρας: είτε θεραπεύουν τον πονόλαιμο ενός κοριτσιού είτε χορεύοντας γυμνοί γύρω από μια φωτιά.
(«Είναι πολύ επικίνδυνο να πηδάς μέσα από τη φωτιά με τα ρούχα σου», λέει ο Lord Summerisle.)
Αυτός ο αναζωογονημένος σεβασμός για τις πεποιθήσεις των νησιωτών είναι που κάνει το «The Wicker Man» να αντηχεί σήμερα.
Ο νεοπαγανισμός είναι ένα καυτό θέμα τον τελευταίο καιρό, και όχι μόνο λόγω του βασιλιά Καρόλου.
Στην απογραφή του 2021, 74.000 άτομα αναγνωρίστηκαν ως ειδωλολάτρες - αύξηση κατά 17.000 από το 2011.
Για πρώτη φορά, λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της Αγγλίας και της Ουαλίας περιέγραψαν τον εαυτό τους ως χριστιανούς.
Ο λοχίας Howie θα ήταν τρομακτικός, αλλά καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ξέφρενος και τεχνολογικός, και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο απελπισμένη, υπάρχει μια νοσταλγία για τις παραδόσεις που είναι ενσωματωμένες στη φύση, την ύπαιθρο και την αλλαγή των εποχών.
Σε ένα επίπεδο, το «The Wicker Man» μπορεί να προοριζόταν ως προειδοποίηση ενάντια σε απόκρυφες και άγριες δεισιδαιμονίες, αλλά σήμερα εμφανίζεται ως διαφήμιση για αυτές: ένας φιλόξενος οδηγός για αρχάριους.
Εάν οι θεατές μπορούν να παραβλέψουν μια ορισμένη ανθρωποθυσία, μπορεί κάλλιστα να αισθάνονται ότι το να γλεντήσεις σε ένα γραφικό νησί με τον Lord Summerisle είναι πολύ πιο ελκυστικό από το να επιστρέψεις στην ηπειρωτική χώρα με τον λοχία Howie.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης