Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Η αγορά ανησυχεί για την Ιρλανδία" - Ερωτηματικά για την ανάπτυξη

Τα “σύννεφα” πάνω από την Ιρλανδία επανέρχονται με την κυβέρνηση να έρχεται εκ νέου σε δύσκολη θέση προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών και την άνοδο του spread. Η ανακοίνωση για μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό, ύψους 15 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χτες η ιρλανδική κυβέρνηση, περισσότερο ανησυχία προκάλεσε και λιγότερο βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
“Εάν η ιρλανδική οικονομία αναπτυχθεί τελικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, ή το έλλειμμα της είναι έστω κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από ότι αναμένεται, τότε αυτό θα προκαλέσει νέο κύκλο ρευστοποιήσεων των ιρλανδικών ομολόγων, δηλώνει ο  Mohit Kumar, της Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι η αγορά τελικά δεν πιστεύει ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει. Τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας, περισσότερο κακό μπορεί να κάνουν για την ανάπτυξη, πλήττοντας παράλληλα και τον ήδη “λαβωμένο” τραπεζικό της κλάδο.
Η αγορά θέλει έστω μερικά σημάδια ότι η ιρλανδική οικονομία ανακάμπτει, επισημαίνει ο αναλυτής Alan McQuaid, της ιρλανδικής  Bloxham Stockbrokers. Ότι μπορεί η Ιρλανδία να σταθεί στα πόδια της. Η ανεργία έχει διπλασιαστεί από το 2008 στο 13,7%, ενώ το ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 1,2%. Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών διαρκώς και χαμηλώνει, επαναφέροντας “κακές μνήμες” στην αγορά, προσθέτει.
Το πρόβλημα με χώρες όπως η Ιρλανδία είναι ότι τα τεράστια ελλείμματα που οδηγούν σε περικοπές δημοσίων δαπανών δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την κατάσταση, δηλώνει ο Ralf Ahrens της Frankfurt Trust, μίας από τις μεγαλύτερες κατόχους ιρλανδικών ομολόγων. Το ερώτημα παραμένει: από που θα έλθει η ανάπτυξη;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης