Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Ασπίδα προστασίας στις ιταλικές τράπεζες

tags :
Moody's: Ασπίδα προστασίας στις ιταλικές τράπεζες
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα δίνει η Moody's. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του για τις ιταλικές τράπεζες αναφέρει ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης του κλάδους δεν είναι εκτεταμένα.
Μπορεί η Moody's να διατηρεί αρνητική αξιολόγηση στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της γειτονικής χώρας εκτιμά όμως ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία.
Η αιτιολόγηση που δίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης βασίζεται στη θεώρηση ότι οι ιταλικές τράπεζες εμφανίζουν ικανή κεφαλαιακή επάρκεια. Με βάση τα τωρινά παγκόσμια οικονομικά δεδομένα και το επικρατέστερο σενάριο, δεν θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μια ενδεχόμενη όμως τόνωση της διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, είναι πιθανό να αυξήσει τις εκροές τους και, σαν αποτέλεσμα, θα δείξει το δρόμο της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι ιταλικές τράπεζες σύμφωνα με τη Moody's αντέχουν στο σχεδιασμό των κεφαλαιακών ενισχύσεων καθώς, συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οίκου, το κόστος πίστωσης θα μειωθεί μέσα στο 2011.
Οι δανειακές οφειλές προς τις τράπεζες ακολουθούν καθοδική πορεία αλλά τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα πραγματικής μείωσης θα διαφανούν στα τέλη του 2011. Σαν αποτέλεσμα, η Moody's εκτιμά ότι η ποιότητα των υπηρεσιών των ιταλικών τραπεζών καθώς και -πολύ πιο σημαντικό- η αξιοπιστία τους στην παροχή πιστωτικών προϊόντων θα σημειώσει άνοδο εντός του 2012. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κλείνει το μάτι στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα για πιθανή επανεξέταση των μελλοντικών προοπτικών του που ίσως οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησής του στο ερχόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση σε λιγότερο από διετία.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης