Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικάνικος αποπληθωρισμός ενόψει; – Σε διχογνωμία οι αναλυτές και ο Bernanke

Αμερικάνικος αποπληθωρισμός ενόψει; – Σε διχογνωμία οι αναλυτές και ο Bernanke
Φοβούμενη τον αποπληθωρισμό, η Federal Reserve είναι πιθανό, σύμφωνα με βασικό στέλεχος της Pimco, να χαλαρώσει» την πολιτική της- όχι πάντως σε νομισματικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον El-Erian της Pimco, θα ήταν μεγάλο ρίσκο για όλους το να προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της εισάγοντας χρήματα στην εθνική οικονομία. Κάτι τέτοιο θα έριχνε αρκετά τις τιμές των αγαθών και θα οδηγούσε σε ραγδαίο αποπληθωρισμό.
Πράγματι, με την υπόνοια και μόνο της Fed για νομισματική «ανάπαυση», το δολάριο αποδυναμώθηκε και οι τιμές των εμπορευμάτων  ανέβηκαν στα ύψη. Ωστόσο ο Ben Bernanke, πρόεδρος της Fed, δεν προβλέπει αποπληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά  σε συνέντευξή  του στο MONEY magazine αναφέρει ότι ακόμη και σε περίπτωση ενός ανεπιθύμητου αποπληθωρισμού, η  Federal Reserve έχει τα μέσα να τον αντιμετωπίσει ακόμη και αν τα κεφάλαιά της έπεφταν στο μηδέν.
Επίσης, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πορεία προς τον αποπληθωρισμό είναι υπόγεια και μακροπρόθεσμη.
Ο El-Erian ωστόσο, προτείνει σχέδιο αναδιάρθρωσης του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, για περισσότερη κοινωνική πρόνοια και ελάχιστη «εισροή» ρευστού στην χώρα, γεγονός που θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Σε πολιτικό επίπεδο από την άλλη ο El-Erian  ανησυχεί για την πιθανότητα εκλογικού αδιεξόδου λόγω αυτής της κατάστασης, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η ευελιξία της χώρας για να ξεπεραστεί οποιοδήποτε οικονομικό αδιέξοδο, και δίνοντας διεθνείς διαστάσεις στο θέμα.


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης