Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση, αλλά τελικά ενημερώθηκε... εγκαίρως
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση, αλλά τελικά ενημερώθηκε σχετικά.
Ο Lavrov γνώριζε πριν από το Bloomberg για τη συνάντηση
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov γνώριζε για την πολυδιαφημισμένη «μυστική συνάντηση» των συμβούλων εθνικής ασφάλειας των χωρών της Ουκρανίας, της Δύσης και του Παγκόσμιου Νότου στο Ριάντ, στις 16 Δεκεμβρίου πριν από το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές μας σχέσεις με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, μπορώ να πω ότι μια άλλη συνάντηση όπως αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες – οι G7 και τα κορυφαία αναπτυσσόμενα έθνη. Δεν συμμετείχαν όλες οι χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο.
Κάποιοι απέρριψαν τις προσκλήσεις τους.
Η συνάντηση έγινε με απόλυτη μυστικότητα.
Δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικά δεν υπήρξαν διαρροές», σημείωσε μιλώντας στη Rossiya Segodnya.
Πώς έμαθε η Ρωσία για τη μυστική σύνοδο
«Οι στενοί μας σύμμαχοι και συνεργάτες που συμμετείχαν σε εκείνη τη συνάντηση δεν υποσχέθηκαν να κρατήσουν μυστικό από εμάς ένα θέμα που αφορά τη Ρωσία.
Μια άλλη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024 και μια ''σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη'', όπου η «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2024», αποκάλυψε ο Lavrov.
Παραλογισμός οι διαπραγματεύσεις χωρίς τη Ρωσία
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg και τον παραλογισμό της διοργάνωσης «ειρηνευτικών συνομιλιών» με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς να κληθεί η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είπε στο Sputnik ότι η «μυστική συνάντηση» δεν έχει να κάνει με τον τερματισμό της κρίσης αλλά με την ενίσχυση του πληγωμένου προφίλ του Zelensky.
«Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ιδέα για την προσέλκυση της πολιτικής προσοχής ειδικά στο καθεστώς Zelensky.
Είναι καθαρά δημόσιες σχέσεις για το ουκρανικό καθεστώς.
Μιλώντας με όρους που χρησιμοποιούνται στην πολιτική επιστήμη, οι συνομιλίες αφορούσαν τη διατήρηση μιας αίσθησης συνεχούς δραστηριότητας στον πληροφοριακό και πολιτικό χώρο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Zelensky», τόνισε η Zakharova.
«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα», σημείωσε.
Απομακρύνεται η ειρήνη
Στην πραγματικότητα, τόνισε η Zakharova, η διεξαγωγή «ειρηνευτικών συνομιλιών» χωρίς τη Ρωσία, και με μαξιμαλιστικούς όρους που η Μόσχα δεν θα αποδεχόταν ποτέ, χρησιμεύει απλώς στην αποδυνάμωση της πιθανότητας επίτευξης ειρήνης.
Διότι η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία απαιτεί φυσικά, επίπονη δουλειά.
Απαιτεί δουλειά στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο.
Απαιτεί διαπραγματεύσεις και επαφές, καθώς δεν πρόκειται για τη μοίρα ενός ατόμου, 10 ανθρώπων ή για τα εμπορικά, οικονομικά και οικονομικά τους συμφέροντα, αλλά για τη μοίρα των λαών και των εθνών.
Αυτό είναι αν μιλάμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και μια πραγματική επίλυση της κρίσης.
Οι δημόσιες σχέσεις γύρω από Zelensky, οι λεγόμενες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του, οι ατελείωτες δηλώσεις του, οι εμφανίσεις του σε διάφορα μέρη και πλατφόρμες - όλη αυτή η διαφημιστική εκστρατεία δημιουργείται ακριβώς για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση κάποιου είδους πολιτικής δραστηριότητας, αποσπώντας ταυτόχρονα την προσοχή του κόσμου από τις πραγματικές διαδικασίες μιας πιθανής διευθέτησης», είπε η Zakharova.
Το μαξιμαλιστικό σχέδιο Zelensky
Ο Zelensκy παρουσίασε τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του στα τέλη του 2022, με την πρόταση να περιλαμβάνει 10 σημεία, όπως απαιτήσεις από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Κριμαία και το Donbass, να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία και τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά, η «φόρμουλα ειρήνης» συνοψίζεται σε απαιτήσεις για πλήρη ρωσική συνθηκολόγηση.
Η Ρωσία, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε με οργή στις προτάσεις Zelensky κάνοντας λόγο για «αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας».
Στο κενό ο υβριδικός πόλεμος κατά της Ρωσίας
Τα κράτη του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία διεξήγαγαν έκτοτε μια σειρά «ειρηνευτικών συνομιλιών» με βάση αυτές τις απαιτήσεις χωρίς να προσκαλέσουν τη Ρωσία, με στόχο, όπως φαίνεται, να πείσουν τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να συμμετάσχουν στην εκστρατεία υβριδικού πολέμου οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης της Δύσης κατά της Μόσχας.
Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου αρνήθηκαν, όχι μόνο διατηρώντας διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά ενισχύοντας το εμπόριο και επεκτείνοντας τους δυτικούς εναλλακτικούς θεσμούς στους οποίους η Ρωσία είναι εξέχον μέλος, κυρίως μέσω των BRICS, οι οποίοι επίσημα διπλασίασαν τα μέλη τους το 2023.
«Καμία σημαντική πρόοδος» δεν σημειώθηκε στη μυστική συνάντηση του Δεκεμβρίου για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, είπαν στο Bloomberg πηγές με γνώση των συζητήσεων με τους G7 να απορρίπτουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Νότου περί άμεσης συμμετοχής της Ρωσίας στη διαδικασία.
Μεταξύ των μη δυτικών χωρών που συμμετείχαν ήταν η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ωστόσο, η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – που είχαν παρακολουθήσει προηγούμενες συναντήσεις αυτού του είδους -, δεν συμμετείχαν αυτή τη φορά.
Στη συνέντευξή του στις 28 Δεκεμβρίου, ο Lavrov είπε ότι παρόλο που η Μόσχα ήταν αρχικά ανήσυχη για τη συμμετοχή των εθνών του Παγκόσμιου Νότου στις συνόδους, τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφασή τους να συμμετάσχουν δεν είχε αντιρωσικό χαρακτήρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών