Από δυτικές εταιρείες προμηθεύεται η Ρωσία τουλάχιστον το 1/3 του εξοπλισμού που χρειάζεται για να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αυτο το γεγονός αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις βιομηχανίες που έχουν εξωτερικούς συνεργάτες σε χώρες που εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές.
Ο εξοπλισμός, αξίας συνολικά 7,3 δισ. δολαρίων, κατασκευάστηκε ως επί το πλείστον σε χώρες που δεν συμμετέχουν στη δυτική συμμαχία η οποία έχει επιβάλει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με ανάλυση της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου (ΚSE).
Το μεγαλύτερο μέρος, αξίας περίπου 1,9 δισ. δολαρίων, παρήχθη στην Κίνα.
Οι 485 τύποι εξαρτημάτων περιλαμβάνουν ημιαγωγούς, εξαρτήματα υπολογιστών, ηλεκτρονικά, εξαρτήματα αυτοκινήτων και ρουλεμάν, σύμφωνα με τα ευρήματα στο πεδίο της μάχης σε ουκρανικό έδαφος.
Η ανάλυση περιλαμβάνει 22 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών εισαγωγών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 και υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγωγές διευκολύνουν τη Ρωσία να εξοπλίζεται από χώρες στις οποίες οι τελωνειακοί έλεγχοι είναι πλημμελείς.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στα δίκτυα εφοδιασμού της Ρωσίας, καθώς και χωρών που δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις
Η Olena Bilousova, ανώτερη ερευνήτρια στο ΚSE, ανέφερε στους FT: «Είναι μια κανονική επιχειρηματική στρατηγική εδώ και χρόνια για τις εταιρείες της Δυτικής Τεχνολογίας να έχουν μονάδες παραγωγής σε όλη την Ασία. Αλλά αυτά τα εργοστάσια πρέπει να συμμορφωθούν με τα όσα ισχύουν στις χώρες τους [για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας]».
Τα εξαρτήματα πωλήθηκαν στη Ρωσία μέσω διανομέων και μεσαζόντων
Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που επιμένει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε τρίτη χώρα υπάρχει δυνατότητα να καλύπτονται από εγχώριους ελέγχους.
Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, τα είδη που κατασκευάζονται σε τρίτη χώρα αλλά φέρουν περιεχόμενο, λογισμικό ή τεχνολογία που προέρχεται από τις ΗΠΑ διέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν ο κατασκευαστής δεν είναι Αμερικανός.
Ωστόσο, η Emily Killede, εμπειρογνώμονας κυρώσεων στο Κέντρο για τη νέα αμερικανική ασφάλεια, δήλωσε ότι η εφαρμογή των σχετικών κανονισμών είναι δύσκολη και ιδίως στην Κίνα.
Τα δεδομένα που εξετάστηκαν από τους FT δείχνουν ότι τα εξαρτήματα πωλήθηκαν στη Ρωσία μέσω διανομέων και μεσαζόντων.
Για αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ προσθέτουν «διανομείς και άλλους μεσάζοντες» στον κατάλογο κυρώσεων. Το ζήτημα είναι κατά πόσον τελικά εφαρμόζονται οι κανονισμοί.
Μάλιστα, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επέστησε επίσης την προσοχή σε μια νέα εκτελεστική εντολή που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο, η οποία στοχεύει τις τράπεζες που εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο.
Τα δεδομένα της KSE υποδηλώνουν ότι η Ρωσία εισάγει αυξανόμενους όγκους προϊόντων που κατασκευάζονται από ορισμένους δυτικούς παραγωγούς, όπως αναλογικές συσκευές που παράγει κατασκευαστής τσιπ στις ΗΠΑ.
Οι ρωσικές εισαγωγές τέτοιων προϊόντων αυξήθηκαν από 123 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 269 εκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Από αυτά, μόνο 20 εκατ. δολάρια των αναλογικών τσιπ που εισέρχονται στη Ρωσία το 2023 συνδέονται με καταθέσεις που έγιναν στις ΗΠΑ, 93 εκατ. δολάρια στην Κίνα και 53 εκατ. εκατομμύρια στη Μαλαισία.
Τα συγκεκριμένα εξαρτήματα έχουν βρεθεί μέσα στους πυραύλους του 9M544 Tornado-S, έναν εκτοξευτή πυραύλων πολλαπλών εκτάσεων, καθώς και στις ρωσικές εκδοχές των ιρανικών Mohajer-6 και Shahed Drones.
Ο κατασκευαστής ανέφερε ότι έχει διακόψει όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία και στη Λευκορωσία.
«Δώσαμε εντολή σε όλους τους διανομείς μας να σταματήσουν τις αποστολές των προϊόντων μας σε αυτές τις περιοχές και οποιαδήποτε αποστολή σε αυτές τις περιοχές είναι μια άμεση παραβίαση της πολιτικής μας και το αποτέλεσμα μιας μη εξουσιοδοτημένης μεταπώλησης ή εκτροπής προϊόντων ADI», σημείωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών