Πληθωρισμός και γεωπολιτικές εντάσεις ξεχωρίζουν ανάμεσα στους μεγάλους κινδύνους για το 2024
Ο ιδρυτής της Yardeni Recearch τόνισε σε σημείωμά του ότι υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι για την αγορά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Κι ενώ είναι ένας από τους «ταύρους» της Wall για το 2024, προβλέποντας αύξηση του δείκτη S&P 500 κατά 13% στις 5.400 μονάδες, συχνά ο Yardeni υιοθετεί πιο ισορροπημένες απόψεις που λαμβάνουν υπόψη κι άλλους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά.
«Υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς», τονίζει ο Yardeni.
Ποιοι είναι λοιπόν οι τέσσερις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2024 κατά τη Yardeni Recearch
Κίνδυνος υπ' αριθμόν 1: Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού
Οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού θα κάνει τη Fed να αναβάλει την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της.
Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου έδειξαν ελαφρά επιτάχυνση του γενικού πληθωρισμού στο 3,4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενοικίων.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός ενοικίων, όπως μετράται στον ΔΤΚ, παραμένει σταθερός.
Εξαιρουμένου του πληθωρισμού του κόστους στέγασης, τα ποσοστά του γενικού και του δομικού πληθωρισμού μειώνονται στο 1,8% και στο 2,2% αντίστοιχα. Αυτό είναι πραγματικά καλό νέο, αλλά η Fed θέλει να αποφύγει την ανάκαμψη του πληθωρισμού, γι' αυτό αναμένουμε λιγότερες και πιο καθυστερημένες μειώσεις επιτοκίων φέτος», είπε ο Yardeni.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με αρνητικές εκπλήξεις εάν ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων βρεθεί πολύ πίσω σε σχέση με τις προσδοκίες της, αντιδρώντας με πτώση στις μετοχές.
Κίνδυνος υπ΄αριθμόν 2: Αμερικανικό δημόσιο έλλειμμα
Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αυξήθηκε το 2023 και το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει νέα ομόλογα.
Αν η προσφορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνεχίσει να αυξάνεται, μπορεί να δούμε αύξηση επιτοκίων, που με τη σειρά της θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και το χρηματιστήριο.
«Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε τα στοιχεία Δεκεμβρίου για το έλλειμμα και το χρέος του Δεκεμβρίου που δείχνουν ότι το έλλειμμα αυξήθηκε σε 1,78 τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες ενώ το χρέος αυξήθηκε κατά 2,43 τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες», δήλωσε ο Yardeni.
Αυτή η άνοδος του χρέους και των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει τώρα περισσότερα έξοδα για τόκους.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέβαλε τόκους ρεκόρ 730,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το χρέος του πέρυσι, το οποίο είναι περίπου διπλάσιο από το ποσό που πλήρωσε το 2020.
Η Yardeni Recearch παρατήρησε ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, το κόστος των τόκων των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να επισκιάσει τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες.
Κίνδυνος υπ΄αριθμόν 3: Οι επιθέσεις των Houthi
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον στόχων των Houthi στην Υεμένη, επειδή στόχευσαν πλοία που μετέφεραν πετρέλαιο και αγαθά στην Ερυθρά Θάλασσα.
Προηγούμενες διαταραχές στη ναυτιλία και το διακομεταμιστικό εμπόριο έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους, κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να διευρύνει περαιτέρω τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas, ενισχύοντας τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό.
Κίνδυνος υπ΄αριθμόν 4: Κλιμάκωση της έντασης Κίνας - Ταϊβάν
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ταϊβάν και η εκλογή του Lai Tseng in μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις με την Κίνα
«Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη με το DDP που κυβερνούσε μέχρι σήμερα την Ταϊβάν και που κέρδισε μια νέα θητεία, και έχει προειδοποιήσει ότι οι εκλογές θα είναι μια επιλογή μεταξύ «πόλεμου και ειρήνης, ευημερίας και παρακμής»», τόνισε ο Yardeni.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε σε ομιλία του την Πρωτοχρονιά ότι «η επανένωση της πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», πρόσθεσε ο αναλυτής. .
Η Ταϊβάν είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών, με την Taiwan Semiconductor να παράγει τσιπ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε οτιδήποτε, από τηλέφωνα μέχρι υπολογιστές, αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές.
Μια πρόσφατη ανάλυση από οικονομολόγους του Bloomberg διατύπωση την εκτίμηση ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας θα μπορούσε να στοιχίσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών