Νωρίτερα οι ΗΠΑ έθεταν τους Houthis στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις οντότητες που χαρακτηρίζουν ως «παγκόσμιους τρομοκράτες»
«Προκλήθηκε πυρκαγιά στο πλοίο, η οποία πλέον έχει κατασβεστεί», πρόσθεσε η βρετανική υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα οι ΗΠΑ, και ειδικότερα το State Department, έθεταν το σιιτικό κίνημα των Houthis στη μαύρη λίστα των χαρακτηρισμένων ως «παγκόσμιων τρομοκρατών».
Στην απάντηση τους, οι μαχητές της Υεμένης τόνισαν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν τους πτοούν και πως θα συνεχίσουν να δείχνουν την έμπρακτη στήριξή τους στην Παλαιστίνη.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι το σχετικό χτύπημα προέρχεται από την, συνδεόμενη με το Ιράν, οργάνωση τότε αυτό θα σημαίνει πως τα αντίποινα από μεριάς Υεμένης προς τη Δύση, ήταν άμεσα, αιφνιδιαστικά και σκληρά.
Πάντως προς ώρας, καμία οντότητα δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για το χτύπημα με drone, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η ταυότητα του πλοίου-στόχου, που έπλεε στα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν.
ΗΠΑ: Κι επίσημα χαρακτηρισμένοι ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» οι Houthis της Υεμένης
Νωρίτερα, στις 17/1 Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κήρυξε κι επισήμως την οργάνωση Houthis της Υεμένης ως ειδικά χαρακτηρισμένη «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», στον απόηχο των επιθέσεων των μαχητών της στην Ερυθρά Θάλασσα, και ειδικότερα στον Κόλπο του Άντεν.
Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, τονίζοντας ότι αποτελεί ισχυρή απάντηση στις επιθέσεις των Houthis στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.
«Σήμερα, ως απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον χαρακτηρισμό των Ansarallah, γνωστών και ως Houthi, ως Ειδικά Χαρακτηρισμένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη», εξήγησε.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο χαρακτηρισμός - που θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες - θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί εάν οι Houthis σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Επισημάινεται ότι το 2021, η κυβέρνηση Biden είχε αφαιρέσει κι επίσημα το κίνημα των Houthis της Υεμένης από τη σχετική λίστα με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» και «ειδικά χαρακτηρισμένους παγκόσμιους τρομοκράτες».
Ως τότε, αυτοί οι διπλωματικοί χαρακτηρισμοί παρεμπόδιζαν δραματικά τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στην καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Υεμένη.
Τα Ηνωμένα Έθνη από κοινού με ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν κατηγορήσει τις ΗΠΑ, καθώς η απουσία οιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας απειλούσε να καταστρέψει έτι περαιτέρω τη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών