Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας
Σε επίπεδο εσόδων ωστόσο, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με το 2022 αλλά και των μεγάλων εκπτώσεων που κάνει η Ρωσία στην Κίνα, η αξία των ποσοτήτων αργού που παρέδωσε η Ρωσία στην Κίνα, και άρα των εσόδων της, έφτασε τα 60,6 δισ. δολάρια, με περιορισμένη αύξηση 3,5% έναντι του του 2022.
Η Ρωσία διατήρησε την πρώτη θέση μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών πετρελαίου της Κίνας, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Σαουδική Αραβία που απέστειλε 86 εκατ. μετρικούς τόνους και το Ιράκ που έστειλε 59 εκατ. μετρικούς τόνους.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε αφορά τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία εξήγαγε οκτώ εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κίνα το 2023, με αύξηση 23% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η Ρωσία ήταν στους τρεις κορυφαίους προμηθευτές LNG στην Κίνα μετά την Αυστραλία (24,2 εκατ. τόνοι) και το Κατάρ (16,7 εκατ. τόνοι).
Απευθυνόμενος στην 20ή συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Ρωσο-Κινεζικής Επιτροπής Επενδυτικής Συνεργασίας τον Δεκέμβριο, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ding Xuexiang είχρε δηλώσει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να προωθήσει το ενεργειακό εμπόριο με τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak είχε τονίσει ότι η διμερής ενεργειακή συνεργασία έχει επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο ποτέ.
Η Ρωσία πουλάει ενεργειακούς πόρους στην Κίνα πολύ πιο φτηνά από ότι στην Ευρώπη
Όπως είναι γνωστό η Κίνα έχει βγει ιδιαίτερα κερδισμένη από την απόφαση των Ευρωπαίων να επιβάλλουν embargo και πλαφόν τιμής στα ρωσικά ενεργειακά προϊοντα, καθώς η Ρωσία της πουλάει φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που πληρώνουν οι αγοραστές της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση ρεπορτάζ που δημοσίευσε προ μηνών το Bloomberg επικαλούμενο τα επίσημα έγγραφα με τις προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία ως το 2026, η Ρωσία θα πουλάει φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Κίνα σε μέση τιμή 271,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2024.
Αντίθετα, στους αγοραστές του στην Ευρώπη και την Τουρκία, θα το δίνει για το ίδιο διάστημα σε μια μέση τιμή 481,7 δολαρίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών