«Ο στόχος είναι να οργανωθεί αυτή η σύνοδος κορυφής το συντομότερο δυνατό. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει φέτος», είπε η πρόεδρος της Ελβετίας
«Ο στόχος είναι να οργανωθεί αυτή η σύνοδος κορυφής το συντομότερο δυνατό. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει φέτος», είπε.
«Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει σε αυτή αλλά αναζητούμε μια επαφή μαζί με άλλους εταίρους», είπε η Amherd προσθέτοντας πάντως ότι η Βέρνη φέρεται να παραμένει σε επαφή με τη Μόσχα.
Η πρόεδρος εξήγησε ότι δεν είναι επί του παρόντος σαφές, σε ποιο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί η «Διάσκεψη Ειρήνης» - σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή σε επίπεδο υπουργών. Αμφιβάλλει επίσης ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.
«Είναι απίθανο να έχουμε έτοιμο ένα ειρηνευτικό σχέδιο μετά τη σύνοδο κορυφής.
Όμως, εάν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη Διάσκεψη για να ξεκινήσουμε μια ειρηνευτική διαδικασία, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει πολλά», πρόσθεσε.
Μετά τη συνάντησή της στις 15 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ελβετία να πραγματοποιήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου και η Βέρνη αντέδρασε θετικά σε αυτό το αίτημα.
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών ζητά και τη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 14 Ιανουαρίου στο Davos ότι η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί στη συζήτηση για την ειρηνευτική διευθέτηση.
Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, υποστηρίζει τις αντιρωσικές κυρώσεις της Ευρώπης.
Το 2022, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τον κατάλογο των ξένων κρατών και εδαφών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών και των πολιτών της.
Η Ελβετική Συνομοσπονδία έχει συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών