Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε τελικά τους αναλυτές;

Πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε τελικά τους αναλυτές;
Ένα μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν οι αναλύσεις και οι συστάσεις των επενδυτικών τραπεζών και εταιρειών για τις διάφορες μετοχές που καλύπτουν ανά τον κόσμο, με τους επενδυτές πολλές φορές να γίνονται «έρμαιο» αυτών των αξιολογήσεων και άλλες φορές να τις αγνοούν.
Ωστόσο, η αξιοπιστία τους έχει τεθεί πολλάκις υπό αμφισβήτηση, με τις αρχές πολλές φορές να εξαπολύουν μύδρους περί χειραγώγησης των αγορών. Το δίκτυο Bloomberg έφτιαξε μία κλίμακα στην οποία επισημαίνεται ποιοί από αυτούς τους αναλυτές έπεσαν «μέσα» στις προβλέψεις και τις συστάσεις τους, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, η οποία χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές τάσεων. Οι νικητές; Η Goldman Sachs στην πρώτη θέση και η KBW στη δεύτερη. Μάλιστα, ο αναλυτής Harris της Goldman ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους στον κλάδο. Ήταν αυτός που από το 2007 είχε αναφέρει ότι τα επιτόκια της Fed θα διατηρηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τώρα μάλιστα αναφέρει ότι δε θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων πριν το 2012.
Η κλίμακα αυτή του Bloomberg ελέγχει 2.500 αναλυτές σε 77 εταιρείες αξιολόγησης σε 90 εταιρείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Η Goldman Sachs πραγματοποίησε 30 ακριβείς προβλέψεις σε 79 τραπεζικές μετοχές (38%) και η KBW κατέγραψε 27 ακριβείς προβλέψεις σε 78 μετοχές. Σύμφωνα με την ομάδα του Bloomberg που παρακολουθεί την πορεία των συστάσεων, η τελευταία διετία που ξεκίνησε το εγχείρημα ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους αναλυτές, καθώς η αγορά πολλές φορές άλλαζε τάση σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο αναλυτής της KBW Sanjay Sakhrani, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους της τράπεζας στις ΗΠΑ, καθώς σ’ αυτόν αποδίδεται και ένα από τα πρώτα «buy» σε μετοχές τον Ιούνιο του 2009, όταν οι περισσότεροι αναλυτές κρατούσαν bearish στάση. Η συνέχεια; Ράλι ύψους 44% στις αμερικανικές μετοχές.
Την τρίτη θέση στο «πάνθεον» των αναλυτών την κατέχει ο μόλις 35χρονος O’Connor  της Deutsche Bank. Στον εν λόγω αναλυτή αποδίδεται η σύσταση buy της US Bancorp τον Ιούνιο του 2009, ενώ μετά ακολούθησε ένα ράλι 45% για τη μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης