Τελευταία Νέα
Διεθνή

(upd)Συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας

(upd)Συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας
(upd)Σε μία πρώτη συμφωνία ήλθαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συμφωνώντας μεταξύ άλλων και στην δημιουργία ενός Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Το σχέδιο, το οποίο ήδη είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επιτήρηση των εθνικών οικονομικών πολιτικών, καθώς και νέες κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες. Βασική φιλοσοφία είναι μάλιστα η έγκαιρη επέμβαση, πριν εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός της κάθε χώρας.
Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.
Το συμβούλιο των αρχηγών κρατών έκρινε απαραίτητη τη δημιουργία ενός "μηχανισμού επίλυσης κρίσεων", καθιερώνοντας έτσι τη στήριξη του ευρώ και πέραν των τριών ετών που είχε αποφασιστεί αρχικά την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έγινε αποδεκτή η μερική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετά από πρόταση της Γερμανίας, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για τη δημιουργία του Ταμείου.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, ωστόσο μετά από οκτώ ώρες συνεχών διαβουλεύσεων οι 27 ηγέτες κατέληξαν στις βασικές γραμμές ενός αυστηρότερου Συμφώνου Σταθερότητας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε να επιβάλει τη θέση της για την μερική αναστολή του δικαιώματος ψήφου σε δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση. Εμφανίστηκε πάντως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνόδου. «Μπορώ να πω ότι καταφέραμε να προωθήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα κεντρικά για εμάς σημεία», υπογράμμισε με ικανοποίηση η καγκελάριος. Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε από την πλευρά του ότι η πρόταση για την αναστολή της ψήφου «παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης