Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να αγοράσει και πορτογαλικά ομόλογα ετοιμάζεται η Κίνα

Να αγοράσει και πορτογαλικά ομόλογα ετοιμάζεται η Κίνα
Μετά την Ελλάδα η Κίνα εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει και πορτογαλικά ομόλογα, ανατρέποντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης μειοψηφίας να “περάσει” ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα λιτότητας.
Το τελευταίο διάστημα οι αγορές έχουν αρχίσει να δείχνουν την ανησυχία τους για την προοπτική η Πορτογαλία να ζητήσει τη βοήθεια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, ώστε να μπορέσει να αποκλιμακώσει αφενός τη διαφορά επιτοκίου δανεισμού και αφετέρου να εξασφαλίσει ότι οι στόχοι για το έλλειμμα της να επιτευχθούν. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφτεί την Πορτογαλία ο πρόεδρος της Κίνας,  Hu Jintao.
“Η Κίνα πάντα έβλεπε θετικά τη σκέψη να αγοράσει πορτογαλικά ομόλογα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κινέζος υπουργός εξωτερικών Fu Ying. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ήδη έχει προχωρήσει σε αγορές ισπανικών ομολόγων, ενώ έχει δεσμευτεί να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα όταν χρειαστεί και όταν η Ελλάδα προχωρήσει σε έκδοση.
Πορτογάλοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία των spreads των πορτογαλικών ομολόγων, την ώρα μάλιστα, που το 40%των εκδόσεων καλύπτεται από επενδυτές της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μάλιστα, θεωρούν ότι η πορεία των θεμελιωδών μεγεθών δεν συνάδει με την αύξηση των spreads.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης