Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίθετος με το διαχωρισμό επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών ο Trichet

Αντίθετος με το διαχωρισμό επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών ο Trichet
Αυστηρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, στις προτάσεις που θέλουν το διαχωρισμό των εμπορικών και των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, σύμφωνα με συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”.
Το ζήτημα, επισήμανε ο  Trichet, είναι να αυξηθεί η εποπτεία των δύο δραστηριοτήτων των τραπεζών, και όχι ο διαχωρισμός τους. Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσα σειρά ζητημάτων που ίσως να περιέπλεκε τα προβλήματα του κλάδου και δε θα τα έλυνε. Μάλιστα, επέκρινε και τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου με “χρήματα των φορολογουμένων”, επισημαίνοντας ότι έτσι οι τράπεζες εξαρτώνται διαρκώς από την κυβερνητική βοήθεια.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ για ακόμη μία φορά επέμεινε στη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών μελών της ευρωζώνης, θεωρώντας απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επενδυτές, τα νοικοκυριά και τους επενδυτές. Μάλιστα, έθιξε και το ζήτημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι έτσι τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητας των χωρών.
Τέλος, ο Trichet, αναφέρθηκε και στην κυπριακή οικονομία, επισημαίνοντας ότι όταν μπήκε στη ζώνη του ευρώ η χώρα, ήταν σε πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση. Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική σήμερα, με την κυβέρνηση να καλείται πλέον να επιλύσει δομικές αδυναμίες, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού. Το συνταξιοδοτικό και εργατικό ζήτημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα εάν η χώρα δε θέλει να αντιμετωπίσει στο μέλλον σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης