Μια πιθανότητα που κερδίζει δυναμική στους διπλωμάτες είναι να καταφύγουν στο Άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα επέτρεπε την αναστολή του δικαιώματος ψήφου του Orban για αποφάσεις της ΕΕ
Ήρθε η ώρα για άλλη μία αναμέτρηση.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για μια ακόμη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, όταν θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν ένα πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Το κρίσιμο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζεται από κάθε ηγέτη της ΕΕ εκτός από τον Orban, είναι μόνο το τελευταίο σε έναν μακρύ κατάλογο διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας.
Και το Politico τα συγκέντρωσε:
Μια «ρομαντική σχέση» με τον Putin
Μεγάλο μέρος της τριβής μεταξύ της Ουγγαρίας και του υπόλοιπου μπλοκ προέρχεται από την εγγύτητα του Orban με τον Vladimir Putin, την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει.
Καθώς η Ουκρανία είχε κολλήσει σε μια εξαντλητική αντεπίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, ο Orban αψήφησε τη συναίνεση της ΕΕ ταξιδεύοντας στο Πεκίνο για μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.
Διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι προσπάθησαν —μάταια— να εμποδίσουν τον Ούγγρο ηγέτη να εμφανιστεί σε μια συνάντηση της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) και να σταθεί δίπλα στον Putin.
Στη συνάντησή τους, ο Orban είπε στον Putin ότι «η Ουγγαρία δεν επιδίωξε ποτέ να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Αντίθετα, ισχύει το αντίθετο: η Ουγγαρία ανέκαθεν επιδίωκε τον στόχο της δημιουργίας και επέκτασης της καλύτερης επικοινωνίας».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με χειραψία μεταξύ του Orban και του Putin μπροστά στις κάμερες - μια δημόσια επίδειξη φιλίας που πυροδότησε οργή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την ενιαία υποστήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία.
Ρωσικές κυρώσεις
Η φιλία του Orban με τον Putin δεν είναι μόνο για επίδειξη: Η χώρα του έχει επίσης βαθείς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι η Ουγγαρία σέρνει τα πόδια της σε κάθε βήμα όταν διαπραγματεύεται τους διάφορους γύρους κυρώσεων που έχει εφαρμόσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Εάν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην πυρηνική ενέργεια, αυτό οφείλεται κυρίως στην αντίθεση της Βουδαπέστης σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Orban έχει πει ότι θα ασκούσε βέτο σε κυρώσεις κατά του ρωσικού πυρηνικού τομέα, επειδή η χώρα του βασίζεται σε καύσιμα από τη Ρωσία και επεκτείνει ακόμη και τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με τη βοήθεια της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Μόσχας, Rosatom.
Με τις χώρες της ΕΕ να διαπραγματεύονται επί του παρόντος ένα 13ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο φημολογείται ότι περιλαμβάνει κυρώσεις για το αλουμίνιο, οι ουγγρικές αρχές προειδοποίησαν για άλλη μια φορά ότι θεωρούν τον πυρηνικό τομέα κόκκινη γραμμή.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τέτοιες κυρώσεις» εάν συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó.
Προσφορά της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Εκτός από τον αποκλεισμό μιας σειράς αρχείων της ΕΕ, η Ουγγαρία είναι επίσης το μόνο μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Orban υποστήριξε επίσημα την υποψηφιότητα της Σουηδίας, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο.
Η ψηφοφορία υποτίθεται ότι είναι τυπική: το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz κατέχει μια άνετη πλειοψηφία στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση και ο Orban είπε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».
Ωστόσο, ο László Kövér, πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του Orbán, δεν βιάζεται να θέσει την ψηφοφορία στην ημερήσια διάταξη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Kövér άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ζητούσε έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο προτού το κοινοβούλιο συγκληθεί εκ νέου για την εαρινή σύνοδό του, η οποία δεν θα είναι μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
«Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια εξαιρετική κατάσταση», είπε ο Kövér στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο Orbán ζήτησε συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson για να «ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας ως σύμμαχοι και εταίροι».
Οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας - αλλά η βραδύτητα της Ουγγαρίας να δώσει πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο στρατιωτικό μπλοκ έχει ήδη προκαλέσει κριτική από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Ισραηλινοί έποικοι
Η Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που συγκρατούν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων, όπως η απαγόρευση βίζας για την απαγόρευση ταξιδιών στην Ευρώπη, εν μέσω έξαρσης της βίας στη Δυτική Όχθη μετά τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Η ιδέα των κυρώσεων προτάθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο από τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Josep Borrell.
Αλλά τα κράτη μέλη είναι βαθιά διχασμένα στο θέμα.
Η Ουγγαρία, ιδίως, είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός του μπλοκ — μαζί με την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Οι κυρώσεις σε βάρος των εξτρεμιστών εποίκων δεν είναι πιθανό να δουν το φως της δημοσιότητας σύντομα, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν ήδη ανακοινώσει απαγόρευση βίζας για εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους τον Δεκέμβριο.
«Δύσκολα μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι είναι αντι-ισραηλινοί», είπε ένας από τους διπλωμάτες, στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα.
Στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας
Η Βουδαπέστη έχει μια «μακροχρόνια θέση» σύμφωνα με την οποία «η Ουγγαρία δεν παραδίδει όπλα στην Ουκρανία», είπε ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στην ΕΕ στους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.
Και εδώ και πολύ καιρό, η Ουγγαρία έχει βάλει τα πόδια της πάνω από την όγδοη δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περίπου 500 εκατ. ευρώ για μερική επιστροφή των όπλων που παρέχονται στο Κίεβο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, ενός ταμείου της ΕΕ εκτός προϋπολογισμού.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία αμβλύνει τη γραμμή της σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας (UAF) για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ένα ειδικό εργαλείο στο πλαίσιο του EPF.
Οι ελπίδες είναι ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί σύντομα να συμφωνηθεί μια νέα συμπλήρωση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το EPF σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Ελευθερία των ΜΜΕ
Η Ουγγαρία ήταν από τους πιο σκληρούς αντιπάλους ενός νέου εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ που στοχεύει στην προστασία των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης.
Η Ουγγαρία, όπου το κόμμα Fidesz του Orbán ελέγχει το 80% των μέσων ενημέρωσης της χώρας σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, είναι μεταξύ των κύριων στόχων του επερχόμενου κανονισμού, ο οποίος στοχεύει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης έναντι της πολιτικής πίεσης.
Οι νέοι κανόνες δεν περιλαμβάνουν πρόστιμα για χώρες που δεν τους σέβονται.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν «υψηλές κυρώσεις» για τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα μπορούσε να τις παραπέμψει στο Δικαστήριο μέσω μιας λεγόμενης διαδικασίας επί παραβάσει.
Οι νέοι κανόνες έχουν εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και θα τεθούν πλήρως σε ισχύ το 2025.
Κανόνας δικαίου
Η περιφρόνηση του Orban κατά της ΕΕ δεν περιορίζεται στην Ουκρανία – ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, εμπλέκεται επίσης σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωσε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για την Ουγγαρία.
Από αυτά, 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ απελευθερώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εκτίμησε ότι η Βουδαπέστη είχε εφαρμόσει ορισμένες από τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που είχε θέσει ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση των μετρητών.
Ωστόσο, περίπου 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν παγωμένα λόγω των ανησυχιών των Βρυξελλών για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση και το κράτος δικαίου στη χώρα.
Αυτό περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, περιορισμούς στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, έναν «νόμο για την προστασία των παιδιών» που θεωρείται ευρέως ομοφοβικός και τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο.
Η διαμάχη για τον λεγόμενο νόμο για την προστασία των παιδιών έχει μετατραπεί σε νομική αγωγή, καθώς 15 χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν σε αγωγή που άσκησε η Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σκεπτικό ότι ο κανονισμός παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ.
Επιπλέον, η Ουγγαρία περιμένει να αποκτήσει πρόσβαση 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, για το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων κατά της διαφθοράς.
Σιτηρά
Μαζί με την Πολωνία και τη Σλοβακία, η Ουγγαρία επαναστάτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.
Οι τρεις χώρες, που συνορεύουν όλες με την Ουκρανία, στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση της ΕΕ απείλησε τα προς το ζην των αγροτών τους, οι οποίοι αντιμετώπισαν μια ξαφνική εισροή φθηνότερων ουκρανικών προϊόντων.
«Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα που προορίζονται για την Αφρική κατακλύζουν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης», έγραψε τότε ο Orbán στο X, πρώην Twitter.
«Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα των ευρωπαίων αγροτών για άλλη μια φορά, έτσι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επεκτείνουν την απαγόρευση των εισαγωγών [ουκρανικών] σε εθνική βάση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Βουδαπέστη έκτοτε διατήρησε τη θέση της, παρά την πίεση τόσο από την Επιτροπή όσο και από την Ουκρανία —η οποία έχει καταθέσει μήνυση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)— για άρση της απαγόρευσης.
Βοήθεια της Ουκρανίας
Είναι το πιο καυτό σημείο στη λίστα — και αυτό που ελπίζουν να λύσουν οι ηγέτες της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο Orban άσκησε βέτο σε ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν να παράσχει στην Ουκρανία μια οικονομική σωτηρία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το πακέτο απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τους ηγέτες της ΕΕ και ο Orban ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε.
Από τότε, ο Ούγγρος ισχυρός άνδρας έχει εμπλακεί σε μια ανελέητη διελκυστίνδα με το υπόλοιπο μπλοκ για να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξή του.
Η Ουγγαρία έχει προσφέρει πολλές επιλογές, όλες εκ των οποίων θα έδιναν ουσιαστικά στον Orban το δικαίωμα να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία σε μεταγενέστερο στάδιο — μια πιθανότητα που δεν συζητείται για άλλες χώρες της ΕΕ.
Εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα, διατυπώνονται αρκετοί συμβιβασμοί.
Αυτά περιλαμβάνουν μια πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης» που θα επιτρέψει σε κάθε χώρα που αντιτίθεται στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να καθυστερήσει τις πληρωμές και να απωθήσει τις συζητήσεις σε μια σύνοδο ηγετών της ΕΕ.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποιες επιλογές θα προτιμήσουν οι ηγέτες.
Αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να παίξουν ένα σκληρό παιχνίδι.
Μια άλλη πιθανότητα που κερδίζει δυναμική στους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες που έχουν βαρεθεί με την Ουγγαρία είναι να καταφύγουν στο Άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα εκρηκτικό μέτρο που θα επέτρεπε την αναστολή του δικαιώματος ψήφου του Orban για αποφάσεις της ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Οι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για μια ακόμη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, όταν θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν ένα πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Το κρίσιμο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζεται από κάθε ηγέτη της ΕΕ εκτός από τον Orban, είναι μόνο το τελευταίο σε έναν μακρύ κατάλογο διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας.
Και το Politico τα συγκέντρωσε:
Μια «ρομαντική σχέση» με τον Putin
Μεγάλο μέρος της τριβής μεταξύ της Ουγγαρίας και του υπόλοιπου μπλοκ προέρχεται από την εγγύτητα του Orban με τον Vladimir Putin, την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει.
Καθώς η Ουκρανία είχε κολλήσει σε μια εξαντλητική αντεπίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, ο Orban αψήφησε τη συναίνεση της ΕΕ ταξιδεύοντας στο Πεκίνο για μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.
Διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι προσπάθησαν —μάταια— να εμποδίσουν τον Ούγγρο ηγέτη να εμφανιστεί σε μια συνάντηση της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) και να σταθεί δίπλα στον Putin.
Στη συνάντησή τους, ο Orban είπε στον Putin ότι «η Ουγγαρία δεν επιδίωξε ποτέ να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Αντίθετα, ισχύει το αντίθετο: η Ουγγαρία ανέκαθεν επιδίωκε τον στόχο της δημιουργίας και επέκτασης της καλύτερης επικοινωνίας».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με χειραψία μεταξύ του Orban και του Putin μπροστά στις κάμερες - μια δημόσια επίδειξη φιλίας που πυροδότησε οργή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την ενιαία υποστήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία.
Ρωσικές κυρώσεις
Η φιλία του Orban με τον Putin δεν είναι μόνο για επίδειξη: Η χώρα του έχει επίσης βαθείς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι η Ουγγαρία σέρνει τα πόδια της σε κάθε βήμα όταν διαπραγματεύεται τους διάφορους γύρους κυρώσεων που έχει εφαρμόσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Εάν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην πυρηνική ενέργεια, αυτό οφείλεται κυρίως στην αντίθεση της Βουδαπέστης σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Orban έχει πει ότι θα ασκούσε βέτο σε κυρώσεις κατά του ρωσικού πυρηνικού τομέα, επειδή η χώρα του βασίζεται σε καύσιμα από τη Ρωσία και επεκτείνει ακόμη και τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με τη βοήθεια της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Μόσχας, Rosatom.
Με τις χώρες της ΕΕ να διαπραγματεύονται επί του παρόντος ένα 13ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο φημολογείται ότι περιλαμβάνει κυρώσεις για το αλουμίνιο, οι ουγγρικές αρχές προειδοποίησαν για άλλη μια φορά ότι θεωρούν τον πυρηνικό τομέα κόκκινη γραμμή.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τέτοιες κυρώσεις» εάν συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó.
Προσφορά της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Εκτός από τον αποκλεισμό μιας σειράς αρχείων της ΕΕ, η Ουγγαρία είναι επίσης το μόνο μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Orban υποστήριξε επίσημα την υποψηφιότητα της Σουηδίας, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο.
Η ψηφοφορία υποτίθεται ότι είναι τυπική: το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz κατέχει μια άνετη πλειοψηφία στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση και ο Orban είπε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».
Ωστόσο, ο László Kövér, πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του Orbán, δεν βιάζεται να θέσει την ψηφοφορία στην ημερήσια διάταξη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Kövér άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ζητούσε έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο προτού το κοινοβούλιο συγκληθεί εκ νέου για την εαρινή σύνοδό του, η οποία δεν θα είναι μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
«Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια εξαιρετική κατάσταση», είπε ο Kövér στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο Orbán ζήτησε συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson για να «ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας ως σύμμαχοι και εταίροι».
Οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας - αλλά η βραδύτητα της Ουγγαρίας να δώσει πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο στρατιωτικό μπλοκ έχει ήδη προκαλέσει κριτική από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Ισραηλινοί έποικοι
Η Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που συγκρατούν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων, όπως η απαγόρευση βίζας για την απαγόρευση ταξιδιών στην Ευρώπη, εν μέσω έξαρσης της βίας στη Δυτική Όχθη μετά τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Η ιδέα των κυρώσεων προτάθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο από τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Josep Borrell.
Αλλά τα κράτη μέλη είναι βαθιά διχασμένα στο θέμα.
Η Ουγγαρία, ιδίως, είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός του μπλοκ — μαζί με την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Οι κυρώσεις σε βάρος των εξτρεμιστών εποίκων δεν είναι πιθανό να δουν το φως της δημοσιότητας σύντομα, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν ήδη ανακοινώσει απαγόρευση βίζας για εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους τον Δεκέμβριο.
«Δύσκολα μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι είναι αντι-ισραηλινοί», είπε ένας από τους διπλωμάτες, στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα.
Στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας
Η Βουδαπέστη έχει μια «μακροχρόνια θέση» σύμφωνα με την οποία «η Ουγγαρία δεν παραδίδει όπλα στην Ουκρανία», είπε ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στην ΕΕ στους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.
Και εδώ και πολύ καιρό, η Ουγγαρία έχει βάλει τα πόδια της πάνω από την όγδοη δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περίπου 500 εκατ. ευρώ για μερική επιστροφή των όπλων που παρέχονται στο Κίεβο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, ενός ταμείου της ΕΕ εκτός προϋπολογισμού.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία αμβλύνει τη γραμμή της σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας (UAF) για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ένα ειδικό εργαλείο στο πλαίσιο του EPF.
Οι ελπίδες είναι ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί σύντομα να συμφωνηθεί μια νέα συμπλήρωση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το EPF σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Ελευθερία των ΜΜΕ
Η Ουγγαρία ήταν από τους πιο σκληρούς αντιπάλους ενός νέου εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ που στοχεύει στην προστασία των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης.
Η Ουγγαρία, όπου το κόμμα Fidesz του Orbán ελέγχει το 80% των μέσων ενημέρωσης της χώρας σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, είναι μεταξύ των κύριων στόχων του επερχόμενου κανονισμού, ο οποίος στοχεύει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης έναντι της πολιτικής πίεσης.
Οι νέοι κανόνες δεν περιλαμβάνουν πρόστιμα για χώρες που δεν τους σέβονται.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν «υψηλές κυρώσεις» για τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα μπορούσε να τις παραπέμψει στο Δικαστήριο μέσω μιας λεγόμενης διαδικασίας επί παραβάσει.
Οι νέοι κανόνες έχουν εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και θα τεθούν πλήρως σε ισχύ το 2025.
Κανόνας δικαίου
Η περιφρόνηση του Orban κατά της ΕΕ δεν περιορίζεται στην Ουκρανία – ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, εμπλέκεται επίσης σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωσε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για την Ουγγαρία.
Από αυτά, 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ απελευθερώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εκτίμησε ότι η Βουδαπέστη είχε εφαρμόσει ορισμένες από τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που είχε θέσει ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση των μετρητών.
Ωστόσο, περίπου 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν παγωμένα λόγω των ανησυχιών των Βρυξελλών για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση και το κράτος δικαίου στη χώρα.
Αυτό περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, περιορισμούς στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, έναν «νόμο για την προστασία των παιδιών» που θεωρείται ευρέως ομοφοβικός και τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο.
Η διαμάχη για τον λεγόμενο νόμο για την προστασία των παιδιών έχει μετατραπεί σε νομική αγωγή, καθώς 15 χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν σε αγωγή που άσκησε η Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σκεπτικό ότι ο κανονισμός παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ.
Επιπλέον, η Ουγγαρία περιμένει να αποκτήσει πρόσβαση 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, για το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων κατά της διαφθοράς.
Σιτηρά
Μαζί με την Πολωνία και τη Σλοβακία, η Ουγγαρία επαναστάτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.
Οι τρεις χώρες, που συνορεύουν όλες με την Ουκρανία, στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση της ΕΕ απείλησε τα προς το ζην των αγροτών τους, οι οποίοι αντιμετώπισαν μια ξαφνική εισροή φθηνότερων ουκρανικών προϊόντων.
«Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα που προορίζονται για την Αφρική κατακλύζουν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης», έγραψε τότε ο Orbán στο X, πρώην Twitter.
«Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα των ευρωπαίων αγροτών για άλλη μια φορά, έτσι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επεκτείνουν την απαγόρευση των εισαγωγών [ουκρανικών] σε εθνική βάση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Βουδαπέστη έκτοτε διατήρησε τη θέση της, παρά την πίεση τόσο από την Επιτροπή όσο και από την Ουκρανία —η οποία έχει καταθέσει μήνυση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)— για άρση της απαγόρευσης.
Βοήθεια της Ουκρανίας
Είναι το πιο καυτό σημείο στη λίστα — και αυτό που ελπίζουν να λύσουν οι ηγέτες της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο Orban άσκησε βέτο σε ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν να παράσχει στην Ουκρανία μια οικονομική σωτηρία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το πακέτο απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τους ηγέτες της ΕΕ και ο Orban ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε.
Από τότε, ο Ούγγρος ισχυρός άνδρας έχει εμπλακεί σε μια ανελέητη διελκυστίνδα με το υπόλοιπο μπλοκ για να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξή του.
Η Ουγγαρία έχει προσφέρει πολλές επιλογές, όλες εκ των οποίων θα έδιναν ουσιαστικά στον Orban το δικαίωμα να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία σε μεταγενέστερο στάδιο — μια πιθανότητα που δεν συζητείται για άλλες χώρες της ΕΕ.
Εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα, διατυπώνονται αρκετοί συμβιβασμοί.
Αυτά περιλαμβάνουν μια πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης» που θα επιτρέψει σε κάθε χώρα που αντιτίθεται στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να καθυστερήσει τις πληρωμές και να απωθήσει τις συζητήσεις σε μια σύνοδο ηγετών της ΕΕ.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποιες επιλογές θα προτιμήσουν οι ηγέτες.
Αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να παίξουν ένα σκληρό παιχνίδι.
Μια άλλη πιθανότητα που κερδίζει δυναμική στους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες που έχουν βαρεθεί με την Ουγγαρία είναι να καταφύγουν στο Άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα εκρηκτικό μέτρο που θα επέτρεπε την αναστολή του δικαιώματος ψήφου του Orban για αποφάσεις της ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών