Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τα σχέδια θα προβλέπουν πρόστιμα ύψους έως και 10% επί των εσόδων για τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων και τους λιανοπωλητές που πουλάνε σαν γαλλικ τα προϊόντα που έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα να διενεργούνται περίπου 10.000 έλεγχοι.
«Ορισμένα από αυτά τα μέτρα έχουν κόστος, αλλά πάνω απ' όλα είναι μια επένδυση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Gabriel Attal σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.
Οι Γάλλοι αγρότες είναι στα κάγκελα διαμαρτυρόμενοι για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τους αυστηρούς ενωσιακούς κανονισμούς και τον αθέμιτο, όπως τον αποκαλούν, ανταγωνισμό από το εξωτερικό, ζητώντας παράλληλα περισσότερη οικονομική στήριξη και λιγότερη γραφειοκρατία.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Attal δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει φέτος 150 εκατ. ευρώ (162 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο φορολογικής και κοινωνικής στήριξη, προσθέτοντας ότι θα ενισχύσει την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τα προϊόντα των αγροτών.
Ο Attal κάλεσε επίσης την ΕΕ να προβεί σε διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει την εισαγωγή τροφίμων που παρασκευάζονται με εντομοκτόνα τα οποία έχουν απαγορευτεί εντός του μπλοκ.
Η Γαλλία δεσμεύεται να σταματήσει επίσης τη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών