Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα τρία «αγκάθια» των ευρωπαϊκών αγορών

Τα τρία «αγκάθια» των ευρωπαϊκών αγορών
Η υστέρηση των ελληνικών κρατικών εσόδων, η πολιτική αστάθεια στην Πορτογαλία και η ανησυχία των πιστωτών της Ιρλανδίας, είναι τα τρία ζητήματα που αιωρούνται πάνω από τις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, αγορές το τελευταίο διάστημα. Μόλις πέντε μήνες μετά την ελληνική κρίση της άνοιξης, οι επενδυτές φαίνεται να είναι και πάλι ένα βήμα πριν τον πανικό.
Ο μέσος όρος των CDS της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας αυξήθηκε στις 406,5 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, από 363,5 μ.β. μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του CMA. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τις 13 Αυγούστου.
Η περιφέρεια της ευρωζώνης είναι ένα βήμα πριν να μπει σε ένα «σπιράλ» ελλείμματος, επισημαίνει ο αναλυτής Tim Brunne της UniCredit. «Σταδιακά η προσαρμογή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς το χρέος παραμένει υψηλό, γεγονός που ‘ανατροφοδοτεί’ το έλλειμμα», προσθέτει δηλώνοντας παράλληλα ότι έτσι ο φαύλος κύκλος δεν ολοκληρώνεται. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες αυτών των χωρών και προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις.
Αρνητικότερος εμφανίζεται και ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid, ο οποίος θεωρεί ότι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία ο συνδυασμός τους προβλήματος, έλλειμμα και χρέος, θα είναι αυτό που θα επικρατεί στις αγορές. Μάλιστα, προσθέτει ότι αυτές οι ανισορροπίες θα συνοδεύονται και από μεγάλες και σπασμωδικές κινήσεις στα νομίσματα, με αστάθεια των τιμών του καταναλωτή και ενδεχόμενες χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών. Οι κυβερνήσεις πιέζονται από παντού. Χωρίς την εφαρμογή αντιλαϊκών περικοπών και φορολογικών αυξήσεων, τα διογκούμενα ελλείμματα μπορεί να πνίξουν τις οικονομίες τους. Αυτά όμως τα μέτρα απειλούν την οικονομική τους ανάπτυξη.
Η  οικονομική δυσχέρεια της Ευρώπης αποτελεί σήμερα τη πιο μεγάλη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη. Το ΔΝΤ προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4% στο 2011. Αν και το ποσοστό αυτό ακούγεται σεβαστό, οι προβλέψεις ανάπτυξης για τις ΗΠΑ είναι 2.3% και για την Ευρώπη 1.8%, τόσο χαμηλά, που δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα ανεργία των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων στις δυο αυτές κύριες αγορές.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης