Στροφή 180 μοιρών από την Ουάσιγκτον;
Η Ουάσιγκτον έχει εναντιωθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» σε οποιαδήποτε ενέργεια του ΟΗΕ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αλλά το προσχέδιο των ΗΠΑ απηχεί τη γλώσσα που ο πρόεδρος Joe Biden χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα, σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, σχολιάζει το πρακτορείο.
Για τις ΗΠΑ, το κείμενο αυτό επίσης «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Rafah θα ζημίωνε περαιτέρω τους αμάχους και τον εκτοπισμό τους, δυνητικά και σε γειτονικές χώρες». Μια τέτοια ενέργεια «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και επομένως υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν θα πρέπει να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες».
Μέχρι χθες 18/2, οι ΗΠΑ διαμύνυαν πως θα ασκήσουν βέτο σε σχέδιο πρότασης της Αλγερίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους από αέρος βομβαρδισμούς της Γάζας ενώ ο πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu επιμένει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Rafah, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην το κάνει.
Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη που αξίωνε να μη διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», κατά την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κυβέρνηση της Αλγερίας ζήτησε το σχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη 20/2.
Όμως οι ΗΠΑ απείλησαν με βέτο, όπως έχουν κάνει άλλες δυο φορές σε προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες, στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν τεθεί σε ψηφοφορία το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», διεμήνυσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Linda Thomas Greenfield σε ανακοίνωσή της.
Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.
Netanyahu: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αρνείται μονομερώς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
Μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu τάχθηκε ξανά κατά της λύσης δύο κρατών και ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
«Δεν θα υποκύψουμε στις διεθνείς επιταγές σχετικά με μια μελλοντική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.
Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις», επισήμανε.
«Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο κράτος μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
Αυτό θα ήταν μια ανταμοιβή για τις πράξεις τρομοκρατίας», συνέχισε.
Η δηλωμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, του πιο στενού συμμάχου και υποστηρικτή του Ισραήλ, είναι ότι μια λύση δύο κρατών θα πρέπει να ακολουθήσει το τέλος του πολέμου στη Γάζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών