Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΤΙΜΕ: Οι ΗΠΑ αλλάζουν.... «μύθους», αλλά Biden, Zelensky θα «πέσουν» με θόρυβο - Αυτό περιμένει o Putin

ΤΙΜΕ: Οι ΗΠΑ αλλάζουν.... «μύθους», αλλά Biden, Zelensky θα «πέσουν» με θόρυβο - Αυτό περιμένει o Putin
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγκάστηκε να αναγνωρίσει αθόρυβα τη νέα στρατιωτική πραγματικότητα
Οκτώ μήνες και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας μετά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, ως και το περιοδικό ΤΙΜΕ παραδέχεται πως έκανε λάθος πρόβλεψη για νίκη της Ουκρανίας αρκεί η Δύση να την στηρίξει, γεγονός που αναγνωρίστηκε το Σάββατο σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό ο Anatol Lieven του Ινστιτούτου Quincy.
Ενώ η κυβέρνηση Biden δείχνει ένα αποφασιστικό και... γενναίο πρόσωπο, ένα άλλο σημαντικό μέσο ενημέρωσης των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει την πραγματικότητα της... δονκιχωτικής προσπάθειας του Κιέβου.
Το περιοδικό ΤΙΜΕ έγραφε προ 8 μηνών: «Η κατάσταση στην Ουκρανία εξακολουθεί να ευνοεί [το Κίεβο]», ξεκίνησε ένα εκτενές άρθρο στο περιοδικό Time τον περασμένο Αύγουστο.
«Η ουκρανική πρόοδος πιθανότατα θα εναλλάσσει περιόδους αξιοσημείωτων τακτικών προόδων με περιόδους, πιθανώς μεγάλες περιόδους, παύσης και κάποιες οπισθοδρομήσεις...
Αλλά η ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να πετύχει με οποιονδήποτε από τους διάφορους τρόπους».
«Η Ουκρανία είναι ακόμα πολύ στο παιχνίδι... αρκεί η Δύση να παραμείνει σταθερή στην υποστήριξή της», ανέφερε το καλοκαιρινό άρθρο.
Οκτώ μήνες και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια αργότερα, η πρόβλεψη του περιοδικού αποδείχθηκε λανθασμένη - γεγονός που αναγνωρίστηκε το Σάββατο σε άρθρο του Anatol Lieven του Ινστιτούτου Quincy.
«Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση πέρυσι απέτυχε», παρατηρεί ωμά ο Lieven.
«Η Ρωσία ανακατέλαβε την Avdiyvka, το μεγαλύτερο πολεμικό της κέρδος εδώ και εννέα μήνες.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγκάστηκε να αναγνωρίσει αθόρυβα τη νέα στρατιωτική πραγματικότητα».

Ο Lieven σημειώνει ότι η ρητορική της Ουάσιγκτον έχει προσαρμοστεί αναλόγως.
«Η στρατηγική της κυβέρνησης Biden είναι τώρα να διατηρήσει την ουκρανική άμυνα μέχρι μετά τις ΗΠΑ, προεδρικές εκλογές, με την ελπίδα να εξαντληθούν οι ρωσικές δυνάμεις σε έναν μακρύ πόλεμο έλξης».
Όμως, όπως συμβαίνει συχνά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο Lieven υποστηρίζει ότι ο Biden έχει απλώς αντικαταστήσει τη μια μυθοπλασία με μια άλλη.
Ενώ οι προβλέψεις για βραχυπρόθεσμη νίκη της Ουκρανίας έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν αντικατασταθεί από ελπίδες ότι το καθεστώς του Κιέβου θα επιτύχει την πολυαναμενόμενη ανακάλυψη το 2025 ή ίσως το επόμενο έτος.
Τέτοιες προβλέψεις αγνοούν το αίμα και τις ζωές που έχει θυσιάσει η Μόσχα για να απελευθερώσει το Donbass από χρόνια βίας στα χέρια των Ουκρανών εθνικιστών.
«Η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να παραδώσει γη που κατάφερε να κρατήσει στο πεδίο της μάχης», υποστηρίζει ο Lieven.




Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Lughansk και του Donetsk είναι εδώ για να μείνουν.

Αλλά πέρα ​​από τις προοπτικές μιας παγωμένης σύγκρουσης ή τις φαντασιώσεις του θριάμβου του Κιέβου, υπάρχει μια τρίτη πιθανή έκβαση στην Ουκρανία.
Η Μόσχα δεν χρειάζεται να συνεχίσει να υπομένει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στόχων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν απαιτείται να ανέχεται επ' αόριστον τις προκλήσεις του Κιέβου και τη δυτική εχθρότητα που τις τροφοδοτεί.
Η Ρωσία θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη πιο δυτικά και να εκδιώξει τον ηγέτη-μαριονέτα της Ουκρανίας από το παλάτι Μαριίνσκι, όπως εξτρεμιστικοί όχλοι απομάκρυναν τον Yanukovic πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Θα ήταν ασήμαντο να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι καλύτερα εκπαιδευμένες, καλύτερα εξοπλισμένες και πιο πειθαρχημένες από τους Ουκρανούς που αναφέρονται στη Victoria Nuland.
Όλο και περισσότερες τέτοιες ενέργειες μπορεί να αποδειχθούν δελεαστικές όχι μόνο για τον Putin, αλλά και για άλλους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον σχεδιάζουν ήδη να κάνουν εκστρατεία κατά του προέδρου Biden εν μέσω σκηνών χάους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Τι θα υπογράμμιζε την αφήγηση ενός άτυχου και αβοήθητου ηγέτη καλύτερα από το χάος στο εσωτερικό και τη θεαματική κατάρρευση ενός συμμάχου στο εξωτερικό;
Κάποιοι θα το θεωρούσαν ποιητική... δικαιοσύνη δεδομένου ότι η καταστροφή της Ουκρανίας ξεκίνησε για πρώτη φορά από τον προκάτοχο του Δημοκρατικού Κόμματος του Biden μόλις πριν από μια δεκαετία.

Το τελευταίο κεφάλαιο της σύγκρουσης του Donbass μένει να γραφτεί.

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν εξασφαλισμένο.
«Τα χαμένα ουκρανικά εδάφη χάθηκαν για πάντα για την Ουκρανία», παρατηρεί ο Lieven πριν δώσει μια τελευταία συμβουλή σε όσους πραγματικά κλαίνε για την Ουκρανία.
«Όσο οδυνηρή θα ήταν σήμερα μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είναι απείρως καλύτερη από έναν πόλεμο που συνεχίζεται και μια ολοκληρωτηική ήττα της Ουκρανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης