Αν και μειωμένος, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ
Βέβαια, εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου αυτό να συμβεί, καθώς η αύξηση του ΔΤΚ έχει ήδη επιβραδυνθεί.
«Η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από μια σειρά ξαφνικών και διαδοχικών κρίσεων που ώθησαν τον πληθωρισμό πολύ ψηλά στον απόηχο της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Έχοντας κορυφωθεί στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, ο πληθωρισμός έκτοτε μειώθηκε σημαντικά χάρη στην εκτόνωση των ενεργειακών κλυδωνισμών και των διαφόρων διαταραχών, μαζί με την αποφασιστική πολιτική δράση.
Μετά την ανάπτυξη κατά 3,4% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ ήταν ασθενής το 2023, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να έχει παραμείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο. (...)
Παρά την υποτονική οικονομία, η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική. (...)
Ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρά στο 2,8% τον Ιανουάριο. Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 6,1% και ο πληθωρισμός των τροφίμων, αν και ήταν ακόμα υψηλός, μειώθηκε περαιτέρω στο 5,6%. (...)
Οι μισθολογικές πιέσεις, εν τω μεταξύ, παραμένουν ισχυρές. (...)
Προσβλέποντας στο μέλλον, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, καθώς ο αντίκτυπος των προηγούμενων κρίσεων εξασθενεί και οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου τον Ιανουάριο, θεωρήσαμε ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με την εκτίμησή μας τον Δεκέμβριο για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια πολιτικής μας.
Αυτά τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διασφάλιση της έγκαιρης επιστροφής του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας δύο τοις εκατό. Η τρέχουσα διαδικασία αποπληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2%», ανέφερε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
«Η αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια αποτελούν απειλή για την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ. Και προστίθενται στις υπάρχουσες διαρθρωτικές προκλήσεις της Ευρώπης, όπως η γήρανση, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση.
Για να διατηρήσει τη νομισματική κυριαρχία και την οικονομική ευημερία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κραδασμούς και να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία.
Μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση θα ξεκλειδώσει το δυναμικό της Ευρώπης, εστιάζοντας στην πρόοδο σε τρεις βασικές διαστάσεις: ανεξαρτησία, επενδύσεις και (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών