Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ανήσυχο.
Αφού ερεύνησαν πολλές γερμανικές και αυστριακές τράπεζες όσον αφορά τα δάνειά τους στην αυτοκρατορία των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ του μεγιστάνα των ακινήτων Rene Benko, αποχώρησαν ανησυχώντας ότι οι δανειστές του θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Με τις αγορές επαγγελματικών ακινήτων να έχουν υποχωρήσει, η ΕΚΤ αμφισβήτησε τις εξασφαλίσεις της Signa, έναν όμιλο γνωστό για τα επιθετικά στοιχήματα και την έλλειψη διαφάνειας.
Λίγους μήνες αργότερα, η αυτοκρατορία του δισεκατομμυριούχου κατέρρευσε με πάταγο.
Η έρευνα, η οποία διεξάγεται από ειδική ομάδα περίπου 20 ρυθμιστικών αρχών, σηματοδότησε την τελευταία κλιμάκωση της εποπτικής της εκστρατείας η οποία διαρκεί περισσότερο από πέντε χρόνια.
Παραμένει ο κίνδυνος
Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον έλεγχο των κινδύνων στις αγορές επαγγελματικών ακινήτων.
Ανώτεροι αξιωματούχοι μελετούν τώρα νέα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εκτεθειμένες στα ευάλωτα τμήματα της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Με τις εταιρείες του Μπένκο να καταρρέουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η προληπτική τους προσέγγιση ήταν προφητική.
Ενώ δανειστές όπως η Helaba και η Raiffeisen Bank International εξετάζουν πιθανές ζημίες από τα δάνεια της Signa, οι ίδιοι και ο ευρύτερος κλάδος φαίνονται καλά τοποθετημένοι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή.
Πρόσφατα πούλησαν μετοχές και ομόλογα μικρότερων εξειδικευμένων τραπεζών, όπως η Deutsche Pfandbriefbank, που έχουν κάνει μεγάλα ανοίγματα σε επαγγελματικά ακίνητα.
Οι τίτλοι της γερμανικής τράπεζας έχουν έκτοτε ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές τους.
Η ίδια η Signa κατηγόρησε την ΕΚΤ για την κατάρρευσή της, λέγοντας ότι η έρευνα δυσκόλεψε την άντληση κεφαλαίων.
Αν και η ΕΚΤ έχει απορρίψει δημοσίως την άποψη αυτή, ορισμένοι ρυθμιστές οι οποίοι αισθάνθηκαν αιφνιδιασμένοι από την έρευνα της Signa λένε κατ’ ιδίαν ότι θα ήθελαν μια διαφορετική προσέγγιση, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίληψη ότι η δράση τους στιγματίζει τον όμιλο.
Λεπτή ισορροπία
Η υπόθεση της Signa καταδεικνύει τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρούν οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν πιστώσεις ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ με ενέχυρο εμπορικά ακίνητα, δη 8,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Θεωρητικά, η ΕΚΤ είναι αυτή που πρέπει να ενθαρρύνει ή να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες δανείζουν σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας.
Η πιο τολμηρή προσέγγιση όσον αφορά τη Signa εξέπληξε ορισμένους αξιωματούχους. Κατ’ ιδίαν εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι στιγματίζεται ένας δανειολήπτης στα μάτια των δανειστών του.
Αυτοί οι αξιωματούχοι θέλουν να ενσωματώσουν τέτοιες έρευνες σε ευρύτερα προγράμματα μελέτης πολλαπλών δανειοληπτών για να αποφύγουν τον κίνδυνο στιγματισμού, πρόταση η οποία θεωρείται δαπανηρή.
Άλλοι τονίζουν πως ο έλεγχος της Signa δέσμευσε πάρα πολλούς υπαλλήλους.
Παρ’ όλα αυτά, όλοι παραδέχτηκαν πως ο έλεγχος της Signa ήταν δικαιολογημένος.
Ενώ η έρευνα δεν αποκάλυψε απειλές για τη φερεγγυότητα μεμονωμένων τραπεζών, ανέδειξε ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων και ανεπαρκείς προβλέψεις ζημιών σε ορισμένες περιπτώσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών