Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά πιο στενές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και Αρμενίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε νέα ώθηση στη διεύρυνση της ΕΕ, που άνοιξε ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο και τη Μολδαβία και έδωσε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία.
Από την πλευρά της, η Αρμενία εντείνει τα βήματα προς τη Δύση κατηγορώντας τη Ρωσία, τον παραδοσιακό της σύμμαχο, ότι την εγκατέλειψε απέναντι στον ισχυρό αζέρο αντίπαλό της.
Ο Nikol Pashinyan έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια αυτή δηλώνοντας σήμερα 14/4 ότι η πιθανότητα ένταξης της ΕΕ «πρέπει να γίνει θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς στην κοινωνία».
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα ψήφισμα που ζητά πιο στενές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας.
«Πρόκειται για μια νέα ευκαιρία να συζητήσουμε το όραμά μας για το μέλλον της Αρμενίας», δήλωσε ο Nikol Pashinyan σε κυβερνητική συνεδρίαση. Η κυβέρνησή του «έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί για τη μέγιστη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ».
Η υπόθεση μιας ένταξης έχει διατυπωθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες από Αρμένιους αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις του Γερεβάν με τη Μόσχα έχουν ενταθεί μετά τη στρατιωτική κατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν του θύλακα του.
Ο Nikol Pashinyan, ο οποίος κατέκρινε τη Ρωσία ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η χώρα του παγώνει «πρακτικά» τη συμμετοχή της σε μια στρατιωτική συμμαχία με τη χώρα αυτή, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Maria Zaharova, προειδοποίησε χθες 13/3 ότι εάν η Αρμενία κλείσει την πόρτα, αυτό θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών