Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει στην επικίνδυνη ρητορική ο Macron: Η Γαλλία είναι δυνατή, έχει πυρηνικά και μπορεί να στείλει στρατό στην Ουκρανία

Επιστρέφει στην επικίνδυνη ρητορική ο Macron: Η Γαλλία είναι δυνατή, έχει πυρηνικά και μπορεί να στείλει στρατό στην Ουκρανία
Ισως, σε κάποια δεδομένη στιγμή θα χρειαστούν επιχειρήσεις επί του πεδίου, όποιες και αν είναι αυτές, κατά των ρωσικών δυνάμεων
Επιστρέφει στην επικίνδυνη ρητορική ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron επαναλαμβάνοντας, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου στην εφημερίδα Le Parisien, ότι επιχειρήσεις επί του πεδίου από τους Δυτικούς στο έδαφος της Ουκρανίας θα είναι ίσως απαραίτητες «σε κάποια δεδομένη στιγμή», υπογραμμίζοντας πως «χρέος μας είναι να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια» και εκθειάζοντας το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει η χώρα του αλλά και το μεγαλύτερο... ΑΕΠ της Γαλλίας από την Ρωσία.
«Ισως, σε κάποια δεδομένη στιγμή -δεν το εύχομαι, δεν θα αναλάμβανα την πρωτοβουλία- θα χρειαστεί να διεξαχθούν επιχειρήσεις επί του πεδίου, όποιες και αν είναι αυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις», δηλώνει στην συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας Olaf Scholz και της Πολωνίας Donald Tusk.

«Η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Macron, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μικρές, υποστηρίζουν την πορεία της Γαλλίας».
«Είμαστε έτοιμοι και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε σενάριο.
Θα ήταν λάθος να μην το κάνουμε.
Είμαι βέβαιος ότι, σε οποιοδήποτε σενάριο, οποιοσδήποτε θα αναλάβει την ευθύνη, ακολουθώντας το μοντέλο της επιλογής του», είπε ο Macron.
Στις 26 Μαρτίου, ο Macron είπε ότι εκπρόσωποι περίπου 20 δυτικών κρατών θα συζητήσουν περαιτέρω βοήθεια για το Κίεβο σε μια συνάντηση στο Παρίσι, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης και την επιλογή αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση για αυτό το θέμα, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορούσε να αποκλειστεί στο μέλλον.
Αργότερα, ο Macron πρόσθεσε ότι «το να μην αποκλείεις κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνεις».

Στην συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος αρνείται κάθε διαφωνία εντός του γαλλογερμανικού άξονα για το θέμα.

«Θέλησα να έρθω άμεσα στην Γερμανία για να μην υπάρξει συζήτηση για την ύπαρξη στρατηγικών διαφωνιών: δεν υπάρχουν», εξηγεί.
Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη Macron στην Γερμανία έγινε προκειμένου να αμβλύνει την ισχυρή γαλλογερμανική ένταση μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της Γαλλίας πως «δεν αποκλείει «την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων προς την Ουκρανία», ιδέα που είχαν αρνηθεί οι περισσότεροι σύμμαχοί της, στο ΝΑΤΟ.
Ο Scholz είχε απορρίψει πολύ πιο έντονα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Στις συζητήσεις μάλιστα ο Macron είχε μιλήσει με σκληρότητα, προς τους συμμάχους του στην Πράγα, καλώντας τους «να μην είμαστε δειλοί», χωρίς να αναφέρεται σε κάποιον ονομαστικά, αλλά έμμεσα όλοι αντιλήφθηκαν σε ποιον απευθυνόταν...
Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτό έγινε αντιληπτό ως σεισμός στα θεμέλια της γαλλογερμανικής «μηχανής», σημάδι πιθανής διχόνοιας στους κόλπους της Ένωσης που μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin θα μπορούσε να ικανοποιεί, σύμφωνα με σχολιαστές.
Έτσι ο πρόεδρος Macron, διευκρίνησε πως, «δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία ανάμεσα στον καγκελάριο και σε μένα.

Υπάρχει ευρεία συμφωνία απόψεων για τους στόχους και την κατάσταση.

Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος ερμηνείας τους», υποστηρίζει αναφερόμενος στις «στρατηγικές κουλτούρες» των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι παρά τις διαφορετικές στρατηγικές κουλτούρες «η ενότητα μας κάνει πιο δυνατούς από ποτέ».
«Η Γερμανία έχει μία στρατηγική κουλτούρα συγκατάβασης, σύνεσης, μη επέμβασης και τηρεί αποστάσεις από τα πυρηνικά.
Ενα μοντέλο πολύ διαφορετικό από της Γαλλίας, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει διατηρήσει και ενισχύσει έναν επαγγελματικό στρατό», λέει.
«Η Γερμανία δαπανά περισσότερο από την Γαλλία, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, είναι τυχερή.
Η Γαλλία μπορεί να κάνει πράγματα που η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει», λέει.
«Δεν πρέπει να αφεθούμε στον εκφοβισμό, δεν έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη δύναμη.
Η Ρωσία είναι μία μεσαία δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΑΕΠ της είναι πολύ κατώτερο του ΑΕΠ των Ευρωπαίων, κατώτερο της Γερμανίας και της Γαλλίας» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης