Κάτι που σχεδόν όλοι είχαμε καταλάβει, αλλά πλέον αποτυπώνεται και σε επίσημη μελέτη
Άλλοι μιλούν για κοινωνικές επιπτώσεις του COVID, άλλοι μιλούν για κοινωνικές επιπτώσεις του τωρινού οικονομικού συστήματος.
Ορισμένοι έχουν ανεπίσημα ισχυριστεί -ορθώς- ότι η woke κουλτούρα, βλάπτει σημαντικά τόσο τους σκορπίζοντες αυτή την άκρως τοξική «μόδα», όσο και την υπόλοιπη κοινωνία. Και, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το πρώτο κομμάτι, έχουν δίκιο.
Μια νέα μελέτη («Construction and validation of a scale for assessing critical social justice attitudes») από ψυχολόγους ερευνητές στη Φινλανδία, που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Psychology, βρίσκει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της δέσμευσης ενός ατόμου στη woke κουλτούρα, με μία ζωή γεμάτη άγχος και κατάθλιψη.
Καθώς ο ιός του woke εξαπλώνεται σαν καρκίνος στα δυτικά έθνη, υπάρχουν νέες ανησυχίες για μια εξελισσόμενη κρίση ψυχικής υγείας.
«Εξετάσαμε μια εξέλιξη στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου ένας νέος λόγος για την κοινωνική δικαιοσύνη επικράτησε τη δεκαετία του 2010.
Ενώ ο λόγος για “κοινωνική δικαιοσύνη” βασίζεται κυρίως στη δυναμική της αμερικανικής κοινωνίας, έχει πλέον εμφανιστεί και σε άλλες δυτικές χώρες. Αυτή η συζήτηση ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς δεδομένα και επομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήσιμη ερώτηση για τη μελέτη του πόσο διαδεδομένες είναι αυτές οι στάσεις. Δεν υπήρχε αξιόπιστο και έγκυρο όργανο πριν από τη μελέτη για την αξιολόγηση της έκτασης και της επικράτησης αυτών των στάσεων σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Η άφιξη ενός λόγου κοινωνικής δικαιοσύνης πυροδότησε συζήτηση στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Oskari Lahtinen, ανώτερος ερευνητής στο INVEST Research Flagship Center.
Στη μελέτη συμμετείχαν 851 ενήλικες, κυρίως συνδεδεμένοι με το Πανεπιστήμιο του Turku.
Μετά από προσαρμογές, η έρευνα επεκτάθηκε σε περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες μέσω της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας (Helsingin Sanomat).
Ο ερευνητής Lahtinen βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ των ερωτηθέντων που συμφωνούσαν με δηλώσεις woke και προβλήματα με την ψυχική υγεία.
Επίσης, τα woke άτομα του δείγματος, είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική συσχέτιση με την ευτυχία.
Ένα άλλο εύρημα της μελέτης δείχνει ότι η woke κουλτούρα είναι λιγότερο διαδεδομένη στη Φινλανδία από ό,τι φαίνεται στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κύριο εύρημα είναι ότι ο γενικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός ως προς τους woke (η έρευνα δεν σχολιάζει ότι η woke κοινότητα έχει καλή χρηματοδότηση...).
Τα συμπεράσματα, δικά σας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών