Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Ανάμεικτος απολογισμός στις πρώτες 100 ημέρες με κυβέρνηση Milei

Αργεντινή: Ανάμεικτος απολογισμός στις πρώτες 100 ημέρες με κυβέρνηση Milei
Το δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Η φτώχεια αυξάνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται.
Οι πρώτες 100 ημέρες με τον νέο πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι στο τιμόνι της Αργεντινής δίνουν λόγο για αισιοδοξία και ανησυχία ταυτόχρονα.
Το Κοινωνικό Παρατηρητήριο του Καθολικού Πανεπιστημίου (UCA) κατέγραψε αύξηση της φτώχειας, η οποία έχει φτάσει πλέον από το 45% στο 57%.
Η Unicef αναμένει πως το ποσοστό μεταξύ παιδιών και εφήβων θα ανέλθει αντιστοίχως από το 62% στο 70%.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας φιλελεύθερης-συντηρητικής κυβέρνησης: οι αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις την καθιστούν ευάλωτη.

Πρώτες δημοσιονομικές επιτυχίες

Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής πάντως, η κυβέρνηση έχει καταγράψει και ορισμένες επιτυχίες. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 25%, τον Ιανουάριο στο 20%, ενώ τον Φεβρουάριο στο 13,2%. Σύμφωνα με την πρόγνωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Perfil, ο πληθωρισμός θα μειωθεί περίπου στο 7% ως τον Ιούλιο. Η «ισχυρή επιβράδυνση» του πληθωρισμού είναι «αποτέλεσμα της δουλειάς της εθνικής κυβέρνησης προς την εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου δημοσιονομικής πειθαρχίας», σχολίασε ο Μιλέι. Όμως και το 13,2% είναι πολύ υψηλό για τους πολίτες.
«Η σημαντικότερη επιτυχία είναι η μείωση του πληθωρισμού, που μέχρι στιγμής υπερβαίνει τις προσδοκίες», λέει στην DW ο Καρλ Μόουζες, οικονομικός σύμβουλος με έδρα στο Μπουένος Άιρες. «Παρά τη σοβαρή ύφεση οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της Αργεντινής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό αντανακλά και τη διάθεση του πληθυσμού, που είναι καλύτερη απ' όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών».

Οι μεταρρυθμίσεις «κολλάνε»

Ωστόσο, ο Μιλέι δεν έχει μπορέσει να εφαρμόσει κάποια από τις φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του ως τώρα, έχοντας υποστεί και κάποιες πικρές ήττες στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του δεν έχει την πλειοψηφία, και στη Γερουσία, όπως εξηγεί ο Μόουζες: «Πάντως δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί μία διαρκέστερη βελτίωση των συνθηκών. Η βραχυπρόθεσμη εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών, για την οποία η κυβέρνηση είναι τόσο περήφανη, έχει βασιστεί στην πραγματική υποτίμηση των συντάξεων και των μισθών, όπως και σε άλλα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, που δεν θα διατηρηθούν ως έχουν μακροπρόθεσμα».
Μιλώντας στην DW ο οικονομολόγος Αγκουστίν Ετσεμπάρνε από το Ίδρυμα Libertad y Progresso του Μπουένος Άιρες, τονίζει από την πλευρά του πως «αυτή η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής και μετασχηματισμού είναι απαραίτητη για να τεθούν τα θεμέλια προς μία βιώσιμη ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Και εκτιμούμε πως η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σκληρά μέτρα λιτότητας

Η κυβέρνηση Μιλέι υιοθετεί αυστηρά μέτρα λιτότητας με σκοπό να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία φορτώθηκαν χρέη εξαιτίας της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ελλειματικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TELAM λέγεται πως θα κλείσει, ενώ πολλές συμβάσεις εργαζομένων στο Εθνικό Ραδιόφωνο δεν έχουν ανανεωθεί. Την ίδια στιγμή έκλεισαν αρκετές κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις είδαν να μειώνεται η χρηματοδότησή τους από την κεντρική κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά», είχε δηλώσει ο Χαβιέ Μιλέι στην αρχή της θητείας του. Παρά τα αυστηρά μέτρα και την άνοδο του ποσοστού φτώχειας η δημοτικότητά παραμένει ουσιαστικά σταθερή – παρ' ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος φάνηκε πως έχασε μερικούς πόντους δημοφιλίας. Καθώς φαίνεται, ο Μιλέι μάλλον έπραξε ορθά προαναγγέλλοντας πως αναμένεται «ένας δύσκολος πρώτος χρόνος». Το ένα μέρος του πληθυσμού είναι πεπεισμένο πως οι θυσίες αξίζουν, ενώ το άλλο ανησυχεί για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Κριτική από τις κοινωνικές οργανώσεις

Οι ενέργειες της κυβέρνησης τυγχάνουν πάντως δριμείας κριτικής από το στρατόπεδο των κοινωνικών οργανώσεων και της αντιπολίτευσης. Η Καθολική Εκκλησία στρέφει την προσοχή σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια. Όπως αναφέρουν ιερείς, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για να βρουν φαγητό έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο ιερέας "Paco” Ολιβέιρα κατηγορεί τον Μιλέι πως στοχοποιεί εσκεμμένα τα κοινωνικά κινήματα, τα οποία είναι παραδοσιακά συνδεδεμένα με τον περονισμό: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστρέψει όλες τις κοινοτικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις». Ο Εμίλιο Πέρσικο από το περονιστικό κίνημα Evita υποθέτει πως εξαιτίας και της αυξανόμενης φτώχειας η θητεία του Μιλέι θα μπορούσε να λήξει πρόωρα: «Θα είναι ένα θαύμα, εάν ο Χαβιέ Μιλέι καταφέρει να αντέξει για τέσσερα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης