Η δυσοίωνη πρόβλεψη του αμερικανικού Γραφείου Προϋπολογισμού
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι πρόσφατες προβλέψεις (π.χ. των οίκων αξιολόγησης) για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, κάνουν λόγο για δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ εντός δεκαετίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του CBO, ο λόγος του δημοσίου χρέους θα αυξηθεί στο 109% (δηλαδή θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ΑΕΠ) το 2029 και θα συνεχίσει προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτυπωθεί η πορεία του χρέους με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, εάν η νομοθεσία δεν αλλάξει σημαντικά.
Το Γραφείο αναφέρει ότι η αύξηση του χρέους του δημοσίου θα προέλθει από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα τροφοδοτούνται εν μέρει από τα ολοένα και αυξανόμενα κόστη δανεισμού και τις υψηλότερες δαπάνες. Ενδεικτικά, έως το 2054, οι δαπάνες θα αντοιστοιχούν στο 27,3% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα στο 19%.
Ουκ ολίγοι έχουν προειδοποιήσει για το αμερικανικό δημόσιο χρέος.
Ενδεικτικά, πριν λίγες ημέρες, ο Nouriel Roubini, σε αποστροφή του λόγου του έκανε και τον εύλογο παραλληλισμό με την Ελλάδα.
Ο οικονομολόγος προειδοποίησε για τον κίνδυνο αθέτησης εξυπηρέτησης του χρέους τους αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα πλέον οι ΗΠΑ, οδεύοντας προς μια καταστροφή με οδυνηρές συνέπειες για όλο τον κόσμο. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η ελληνική οικονομία δεν είχε περιθώριο, έπρεπε να κάνει προσαρμογές… γιατί η αγορά πήρε το μαστίγιό της, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ αυτό το μαστίγιο δεν υπάρχει, συνεπώς το μοιραίο απλώς παίρνει αναβολή μέχρι να υπάρξει κάποιος καταλύτης.
Για το χρέος στις ΗΠΑ, ιδιωτικό και δημόσιο, ο συνδυασμός του οποίου είναι 420% πάνω από το αμερικανικό ΑΕΠ – πολύ υψηλότερο από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.
«Το αμερικανικό χρέος είναι τεράστιο και δεν είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει πολιτική βούληση να μειωθεί. Ακόμη δεν έχει καταστεί μη βιώσιμο για τον εξής λόγο: Αν ήσουν αναδυόμενη αγορά, αν δεν υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία υπάρχει πειθαρχία από την πλευρά των αγορών, που μαστιγώνουν το νόμισμά σου, αυξάνουν τις αποδόσεις στα ομόλογά σου και μετά πρέπει να προσαρμοστείς, όπως έκανε η Ελλάδα. Ωστόσο, αφ’ ης στιγμής το δολάριο παραμένει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δίνεται η δυνατότητα νομισματοποίησης του χρέους, το οποίο ισοδυναμεί με μεγαλύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε ως Αμερικανοί. Δηλαδή, οι ΗΠΑ απλά καθυστερούν το μοιραίο. Δεν ξέρουμε, βέβαια, ακόμη ποιος θα είναι ο καταλύτης.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως η έξαρση του πληθωρισμού βοηθά στη μείωση του χρέους. Και αυτό είναι ένα κόλπο των κυβερνήσεων που δεν θέλουν να φορολογήσουν άμεσα τους πολίτες αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών