Όταν οι Ουκρανοί αγρότες ατενίζουν το μεταπολεμικό τους μέλλον, βλέπουν τον εαυτό τους ως μέρος της ΕΕ, πουλώντας ελεύθερα τα προϊόντα τους στην ενιαία αγορά του μπλοκ.
Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν χώρες όπως η Πολωνία κάνουν ό,τι θέλουν, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.
Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια νέα ρωσική στρατιωτική επίθεση από τα ανατολικά, οι γείτονές της στην ΕΕ -και στρατιωτικοί σύμμαχοί της- στα δυτικά, επιβάλλουν για άλλη μια φορά αυστηρές κυρώσεις στις μαζικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, πουλερικά και ζάχαρη, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι στο μπλοκ, υποτιμούν τους δικούς τους αγρότες.
Οι βουλευτές της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται την Τρίτη να εγκρίνουν αυστηρότερους περιορισμούς στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα στο πλαίσιο προσωρινών μέτρων απελευθέρωσης του εμπορίου.
Οι ίδιοι περιορισμοί συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα, μετά από εβδομάδες διαμάχης, από το Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Κίεβο: Αβάσιμοι οι νέοι περιορισμοί
Οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να διορθωθούν οι "ανισότητες" στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, υποστηρίζει ο Πολωνός ευρωβουλευτής Andrzej Halicki του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι τροπολογίες του οποίου που ζητούν τους αυστηρότερους περιορισμούς υποστηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη της ΕΕ.
"Οι τροπολογίες μου είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας", δήλωσε ο στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Donald Tusk στο POLITICO, εξηγώντας ότι δεν αποσκοπούν στην πλήρη διακοπή των εισαγωγών, αλλά στην προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από τον αυξημένο ανταγωνισμό.
Ανοησίες, λένε αξιωματούχοι στο Κίεβο, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τους περιορισμούς αβάσιμους.
Τα γεγονότα φαίνεται να ευνοούν τη θέση της Ουκρανίας.
Τα προϊόντα της έχουν μεγάλη ζήτηση από τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ, ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες, οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό κλάσμα της οικονομίας του μπλοκ, είναι ουσιαστικά η μόνη ομάδα που δεν τα θέλει.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι αγρότες της ΕΕ υποτιμώνται από τον ανταγωνισμό της Ουκρανίας.
Ο Alex Lissitsa, επικεφαλής του αγροτικού λόμπι της Ουκρανικής Λέσχης Αγροτικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι οι περιορισμοί αναδεικνύουν την ειρωνεία του ότι οι χώρες της ΕΕ εμποδίζουν τις ουκρανικές εξαγωγές, ενώ παροτρύνουν τη χώρα να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ.
"Από τη μία πλευρά μας ζητείται να προσαρμόσουμε την παραγωγή μας στα πρότυπα της ΕΕ, ενώ από την άλλη ... οι χώρες της ΕΕ μπλοκάρουν τις εξαγωγές μας και προσπαθούν να επαναφέρουν τις ποσοστώσεις", δήλωσε στο POLITICO.
Χάσμα
Τα μέτρα απελευθέρωσης του εμπορίου, τα οποία καταργούν προσωρινά όλους τους εκκρεμείς περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ για να βοηθήσουν τη χώρα να αποκρούσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο του 2025.
Μετά από αυτό, οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στους όρους της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση όλων των εναπομεινάντων δασμών.
Ο Πολωνός βουλευτής δήλωσε ότι η χώρα του ήταν η πρώτη που υποστήριξε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
"Πρέπει να ξεκινήσουμε ενταξιακές συνομιλίες", είπε, αλλά με "ρεαλιστικούς όρους".
Για το Κίεβο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με τη γεωργία και να διευθετήσουμε τις διαφορές πριν προχωρήσουμε σε άλλα θέματα.
Αλλά αν οι διαμάχες που έχουν προκύψει ακόμη και καθώς το Κίεβο παλεύει για την επιβίωσή του είναι κάτι που δείχνει, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο - αν ξεπεραστεί ποτέ.
Είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο οι δύο πλευρές να τα βρουν ποτέ μεταξύ τους.
Ενώ βουλευτές όπως ο Halicki θεωρούν ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις γιγαντιαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ουκρανίας απειλεί την ίδια την επιβίωση των Ευρωπαίων αγροτών, το Κίεβο βλέπει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε λειτουργία και θέλει οι χώρες της ΕΕ να τους ακολουθήσουν.
Ο προστατευτισμός δεν θα σώσει τον γεωργικό τομέα της ΕΕ, δήλωσε ο Lissitsa.
"Οι Πολωνοί αγρότες είναι πολύ μικροί για να είναι πραγματικοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, όπου πρέπει να ανταγωνιστούν χώρες όπως η Ουκρανία, η Βραζιλία ή η Ρωσία", τόνισε.
Θα ήταν καλύτερα να ειδικευτούν στην παραγωγή λουλουδιών, φρούτων ή λαχανικών, πρόσθεσε.
"Ή ακόμη και στη μαριχουάνα".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών