Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επική ανατροπή από ΝΑΤΟ, βλέπει τέλος πολέμου στο εγγύς μέλλον και συμβιβασμό Ουκρανίας... αλλά αρνούνται οι Ουκρανοί

Επική ανατροπή από ΝΑΤΟ, βλέπει τέλος πολέμου στο εγγύς μέλλον και συμβιβασμό Ουκρανίας... αλλά αρνούνται οι Ουκρανοί
Ο Zelensky ή κάποιος άλλος μελλοντικός Ουκρανός ηγέτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση των ήδη αλλαγμένων συνόρων.
Η Ουκρανία τελικά θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη Δύση να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα επιτύχει «αποδεκτά αποτέλεσμα».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Jens Stoltenberg μίλησε ανοικτά για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ενώ τα όπλα εξαντλούνται, η Ουκρανία απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ρωσία.
Ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα «ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον».
Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας για να την κάνουν πιο ανθεκτική σε περίπτωση μελλοντικών εχθροπραξιών.
Ταυτόχρονα, έδωσε σήμα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να επιλέξει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιδιώξει την ειρήνη με τη Ρωσία.

Βλέπει το ΝΑΤΟ τερματισμό της σύγκρουσης στο εγγύς μέλλον

«Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνες της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα», είπε ο Jens Stoltenberg, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Δύσης είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να φτάσει σε μια διαπραγματευτική θέση που μπορεί να παράγει ένα «αποδεκτό αποτέλεσμα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δεν πιέζει το Κίεβο για παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι «πραγματική ειρήνη» μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν «επικρατήσει η Ουκρανία».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg έκανε έκκληση για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο Κίεβο, προτρέποντας τα μέλη του ΝΑΤΟ «να βασίζονται λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, ο Jens Stoltenberg πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας είναι τώρα υπό συζήτηση.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία παρέμεινε ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαγόρευσε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο αφού τέσσερα πρώην ουκρανικά εδάφη ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2022.
Αντίθετα, ο Ουκρανός Zelensky συνέστησε μια «φόρμουλα ειρήνης» δέκα σημείων, απαιτώντας από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος που η Ουκρανία θεωρεί δικά της. Η Ρωσία απέρριψε την πρωτοβουλία ως «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Οι Ουκρανοί αρνούνται διαπραγματεύσεις

Σε συνέντευξή του στο Politico στις 6 Απριλίου, ο Andriy Yermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, δήλωσε ότι παρόλο που οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, θα αντιτίθεντο σθεναρά σε κάθε συμβιβασμό με τη Ρωσία.
«Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις.
Θέλουν τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Αλλά δεν θα συμβεί ποτέ — όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην Ουκρανία, δεν θα δεχτούμε κανένα συμβιβασμό για την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την ελευθερία μας. Και ο πρόεδρος δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι όπως οι συμφωνίες του Μινσκ ή μια παγωμένη σύγκρουση.
Όχι, είμαι σίγουρος για αυτό», είπε ο Andriy Yermak.
Ωστόσο, τον Μάρτιο 2024, ο Zelensky ανέφερε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991 δεν ήταν πλέον προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά επέμενε ότι το Κίεβο πρέπει να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τους ρώσους το 2022.
Η Ρωσία είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι τα σύνορά της άλλαξαν άρδην από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, η Ουκρανία αρνείται να παραδεχτεί αυτήν την πραγματικότητα, παρόλο που τα όπλα εξαντλούνται.

«Πρέπει να εξηγήσουμε 100 φορές αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά δεν έχει νόημα να καθόμαστε εδώ και να παραπονιόμαστε», είπε ο Yermak, προσθέτοντας ότι, αν και η Ουκρανία είναι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη που λαμβάνει, περισσότερες οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Απαιτούνται συστήματα αεράμυνας Patriot.
«Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε επιπρόσθετα συστήματα αεράμυνας γιατί χωρίς αυτά είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας», πρόσθεσε.

Η ρητορική του Zelensky σχετικά με τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση γίνεται όλο και πιο απελπισμένη τους τελευταίους μήνες.
Πρόσφατα, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη να αμυνθεί ενάντια σε μια μεγάλη ρωσική επίθεση που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι και προειδοποίησε ότι η Ουκρανία «δεν είχε πυρομαχικά και όπλα» που απαιτούνται για να «σταθεροποιήσει την κατάσταση» στο μέτωπο, κάτι που όπως είπε ότι θα έκανε τους εταίρους της Ουκρανίας «πραγματικά χαρούμενους».

Ο Ουκρανός Ανώτατος Διοικητής Oleksandr Syrskyi αναγνώρισε στις αρχές Απριλίου ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν μια «δύσκολη» κατάσταση και ότι η Ρωσία έχει κεφαλαιοποιήσει την ανωτερότητά της σε αεροπορικές δυνάμεις, πυραύλους και αποθέματα πυροβολικού.
Αν και η Ουκρανία θα λάβει αναπόφευκτα πολλά από τα όπλα που απαιτούνται, όπως έχουν ήδη παραδεχτεί πολλοί ειδικοί, αυτό δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ο οποίος θα καταλήξει σε μια αποφασιστική ρωσική νίκη.
Για το λόγο αυτό, η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ, και τώρα προφανώς ακόμη και ο αρχηγός της συμμαχίας, τονίζουν με δυσαρέσκεια ότι η Ουκρανία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ακόμη κι αν ο Zelensky… αρνείται αυτό το ενδεχόμενο.
Παρά το πείσμα, ο Zelensky ή κάποιος άλλος μελλοντικός Ουκρανός ηγέτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση των ήδη αλλαγμένων συνόρων.

Ο ρωσικός στρατός έχει πλήρως ανασυσταθεί, είναι ανίκητος

Για πάνω από δύο χρόνια τώρα διαβάζουμε, ακούμε και παρακολουθούμε τους γελοίους ισχυρισμούς της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας της Δύσης ότι η «Ρωσία χάνει» τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Μάλιστα οι New York Times αναλύει ότι η Ρωσία «έχασε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες» ενώ αντιθέτως η Ουκρανία έχει χάσει 30.000 δικούς της στρατιώτες….
Η Ουκρανία ζητάει νέα κινητοποίηση έως 500.000 ενώ έχασε μόνο 30.000 στρατιώτες σίγουρα κάποιος λέει ψέματα και σίγουρα ψέματα λένε οι Ουκρανοί.
Από τότε που απέτυχε η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του 2023, άρχισαν με χαμηλούς τόνους να αλλάζουν αυτή την αφήγηση. Τους τελευταίους μήνες, αυτό μετατράπηκε ουσιαστικά σε κατάσταση πλήρους πανικού, είτε με τα «σενάρια της μοίρας» να εμφανίζονται είτε με τις ενότητες «Πόλεμος της Ουκρανίας», που προηγουμένως ξεχειλίζουν από αναφορές για τις «νίκες» δημοσίων σχέσεων του καθεστώτος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η αγνόηση της πραγματικότητας δεν θα το αλλάξει και πολλοί άνθρωποι έχουν ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο.

Γιατί η Ρωσία κερδίζει «ξαφνικά»;
Γιατί οι κυρώσεις δεν λειτουργούν;
Γιατί η Ρωσική οικονομία σπάει ρεκόρ και γίνεται η μεγαλύτερη στην Ευρώπη;
Γιατί η πολιτική Δύση κινδυνεύει με κατάρρευση στις ευρωεκλογές;

Οι αμερικανοί αναγνωρίζουν ο Ρωσικός στρατός έχει πλήρως ανασυσταθεί και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα

Και όμως, αντί να κοιτάξει στον καθρέφτη και να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, ο πόλος εξουσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καταφεύγει στην παλιά καλή προπαγάνδα του πολέμου.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Biden επιμένει τώρα ότι «η Ρωσία έχει σχεδόν πλήρως ανασυσταθεί στρατιωτικά».
Στις 3 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Kurt Campbell το είπε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το διαβόητο φιλοδημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο εξτρεμιστικό - φιλοπόλεμο νεοσυντηρητικό μείγμα Centre for New American Security (CNAS).

«Έχουμε αξιολογήσει ότι η Ρωσία έχει σχεδόν πλήρως ανασυγκροτηθεί στρατιωτικά», δήλωσε ο Kurt Campbell.
Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη παρά τις κυρώσεις της πολιτικής Δύσης που υποτίθεται ότι «βλάπτουν τις ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες, τη χρηματοδότηση και τις δυνατότητες».
Το Defense News βρήκε την εκτίμηση του Campbell αρκετά εκπληκτική, καθώς «έρχεται σε αντίθεση με αυτές του Πενταγώνου και των συμμάχων της Αμερικής στην Ευρώπη».
Συγκεκριμένα, μόλις τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της 20ης συνάντησης της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας (UDCG), ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είπε ότι «τουλάχιστον 315.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί» από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO).
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία φέρεται να έχει ξοδέψει «έως και 211 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξοπλίσει και να αναπτύξει» τις δυνάμεις της στην Ουκρανία και ότι αυτό υποτίθεται ότι θα της κοστίσει «1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026».
Εάν οι αριθμοί είναι αληθινοί, αυτό θα ήταν αρκετά εντυπωσιακό για μια χώρα που υποτίθεται ότι είναι «πρατήριο βενζίνης με πυρηνικά».
Έτσι αποκαλούσαν ορισμένοι στην Δύση την Ρωσία πρατήριο βενζίνης με πυρηνικά

Ωστόσο, δεδομένης της ιστορίας των κραυγαλέων ψεμάτων της πολιτικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για σχεδόν οτιδήποτε, πρέπει κανείς να αποτιμήσει τέτοιους ισχυρισμούς με μεγάλη καχυποψία.
Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αριθμοί μπορεί κάλλιστα να είναι μια παραδοχή των δαπανών του ΝΑΤΟ και των απωλειών της Ουκρανίας, καθώς και οι δύο συνήθως απλώς ανατρέπουν τα πραγματικά στοιχεία και αναφέρουν αυτά που δεν τους αρέσουν ως υποτιθέμενες «απώλειες» της Ρωσίας.

«Οι ρώσοι προελαύνουν επειδή… το θέλουν οι ΗΠΑ;»

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων σε αρκετούς τομείς της πρώτης γραμμής αποδίδεται στην «μείωση της αμερικανικής βοήθειας, που οδηγεί σε ελλείψεις πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας».
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ισχυρισμοί του Lloyd Austin είχαν προηγηθεί άλλων γελοίων δηλώσεων άλλων δυτικών αξιωματούχων που τόνιζαν ότι ο ρωσικός στρατός «θα χρειαστεί χρόνια για να αναδομηθεί».
Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιανουαρίου 2024, ο Laurynas Kasčiūnas, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «θα χρειαστούν 5-7 χρόνια στη Ρωσία για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της» .

Και όμως, η εκτίμηση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Kurt Campbell δείχνει ότι αυτό συνέβη σε ελάχιστους μήνες μήνες.
Αυτό σας λέει λίγο πολύ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους «καλά ενημερωμένους δυτικούς αξιωματούχους».
Το Defense News αποδίδει τη «διαδικασία ανοικοδόμησης» στην αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών, εκτιμώντας ότι πλέον ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν είναι η οικονομία της «σε πτώση», και αν συμβαίνει αυτό, πώς γίνεται που το «κακό Κρεμλίνο» είναι σε θέση να αυξήσει τις δαπάνες;
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να παγιδεύεται στον ιστό των δικών της ψεμάτων αγνοώντας την πραγματικότητας».
Η πολιτική Δύση προσπαθεί απεγνωσμένα να (ανα)κατασκευάσει τις προπαγανδιστικές αφηγήσεις της για εσωτερική κατανάλωση. Τώρα φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την ανθεκτικότητα της Ρωσίας όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Το είπαν τόσο ο Kurt Campbell όσο και άλλος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.

«Έχουμε δει πραγματικά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να αρχίζει να βοηθά στην ανοικοδόμηση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας, ουσιαστικά συμπληρώνοντας το εμπόριο από Ευρωπαίους εταίρους» είπε άλλος αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος Biden φέρεται να έθεσε το θέμα σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε το ίδιο κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Κίνα.
Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται εντελώς αδιάφορο, καθώς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι απειλές των ΗΠΑ σχετικά με τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία δεν σημαίνουν τίποτα, ιδίως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποτελείς και δορυφόροι κράτη τους συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους στην Ασία-Ειρηνικό.
Φαίνεται ότι η απλή διατήρηση κανονικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία συνοψίζεται τώρα στο να «βοηθήσει» τις προσπάθειές της να απωθήσει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα οικοδομούν στενότερους δεσμούς με τον βόρειο γείτονά τους , είναι αναμενόμενο ότι χώρες που η πολιτική Δύση συνεχίζει να απειλεί θα βρουν τρόπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Είναι ενδιαφέρον ότι το ρεπορτάζ του Defense News ουσιαστικά παραδέχεται επίσης τις συγκλονιστικές απώλειες της Ουκρανίας, καθώς υποστηρίζει ότι «η επιτυχία της Ρωσίας έχει προσθέσει πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία αυτή την εβδομάδα μείωσε την ηλικία του στρατού από 27 σε 25 εν μέσω απωλειών στο μέτωπο.
Εάν οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας ανέρχονται σε μόλις 31.000, σίγουρα δεν θα μείωναν την ηλικία για την αναγκαστική στράτευση.
Ακόμη χειρότερα, εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα αξιοποίησης πάνω από 3 εκατ άτεκνων Ουκρανών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο απελπισμένο είναι το καθεστώς του Zelensky.
Ωστόσο, το ανθρώπινο δυναμικό από μόνο του δεν σημαίνει πολλά εάν περίπου το 80-85% των στρατιωτών και στις δύο πλευρές πεθάνει λόγω πυροβολικού, drones και όπλων μεγάλης εμβέλειας.
Και τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, η Ρωσία έχει πλεονέκτημα 10:1 σε όλα αυτά τα συστήματα, γεγονός που εξηγεί περαιτέρω τις εκπληκτικές απώλειες των Ουκρανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης