Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται το 2024 αντιμέτωπες με μια δυναμική την οποία δεν περίμεναν.
Η ισχύς του δολαρίου επέστρεψε και φαίνεται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνει το Bloomberg.
Έχοντας ξεκινήσει το έτος προβλέποντας ότι το δολάριο θα υποχωρήσει, οι επενδυτές αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν λόγω της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας και του πληθωρισμού, στοιχεία τα οποία απαιτούν από την Fed να μην προχωρήσει ακόμα σε μείωση των επιτοκίων.
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό από τους ομολόγους του γκρουπ των G7, η συζήτηση για τον «αμερικανικό εξαιρετισμό» είναι διάχυτη και στηρίζει τις μετοχές και τις αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου.
Σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών ταραχών, το νόμισμα εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο νομισματικό καταφύγιο.
Ο σχετικός δείκτης του Bloomberg έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 4% φέτος, αντανακλώντας την πρόοδο έναντι όλων των σημαντικών αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.
Ο δημοφιλής δείκτης υπέδειξε πτωτική τάση στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε έχει αντιστραφεί, καταγράφοντας την ανοδικότερη δυναμική από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.
Αναπροσαρμογή
Η UBS Asset Management υποστηρίζει ότι το δολάριο έχει πιθανώς περαιτέρω δυναμική, παρά το γεγονός ότι είναι 20% πιο ακριβό από ό,τι συνήθως.
Εν τω μεταξύ, το Wells Fargo Investment Institute αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις για αδυναμία μέχρι το τέλος του έτους και τώρα εκτιμά ότι το νόμισμα θα επεκτείνει την άνοδό του μέχρι το 2025.
«Αν οι άλλες χώρες δεν μπορούν να φτάσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αγοράζουμε το δολάριο», δήλωσε ο Άλες Κούτνι, επικεφαλής του τομέα διεθνών επιτοκίων της Vanguard.
«Αυτό που ήταν κάποτε μια πολύ τακτική συναλλαγή για εμάς, έχει γίνει πολύ περισσότερο μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική άποψη όσον αφορά τη διατηρήσιμη οικονομική ισχύ του δολαρίου και των ΗΠΑ».
Η ανάκαμψη του δολαρίου έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας σειράς ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία απέφυγε την επιβράδυνση που πολλοί ανέμεναν. Η αγορά εργασίας παρέμεινε σφιχτή και η μεταποιητική δραστηριότητα συνεχίζει να επεκτείνεται.
Η συνεπακόλουθη επιμονή του πληθωρισμού οδήγησε τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καθυστερήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο για να μειώσουν τα επιτόκια.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams πρότεινε μάλιστα το ενδεχόμενο επανάληψης των αυξήσεων των επιτοκίων, εάν αυτό δικαιολογείται.
Φυσικά, η άνοδος του νομίσματος επιφέρει βαρύ τίμημα στους ομολόγους του και τις λοιπές οικονομίες, κάτι το οποίο οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αντιμετωπίσουν.
Η Ινδία και η Νιγηρία είναι μεταξύ των χωρών που βλέπουν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες να βυθίζονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ απειλές για παρεμβάσεις ακούγονται από την Ιαπωνία έως την Πολωνία.
Οι κεντρικές τράπεζες σε ανεπτυγμένες αγορές όπως την Αυστραλία, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να έχουν περιορισμένη ικανότητα μείωσης των επιτοκίων τους εάν οι ασθενέστερες συναλλαγματικές ισοτιμίες ασκήσουν πιέσεις στον εγχώριο πληθωρισμό. Οι χώρες που επιβαρύνονται με εξωτερικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των Μαλδίβων και της Βολιβίας, καθώς και εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές εισαγωγές, θα πληγούν ιδιαιτέρως.
Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας την οποία προκαλεί η ταχεία άνοδος του δολαρίου, η ομάδα G7 επιβεβαίωσε την κοινή της στάση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των άτακτων νομισματικών μεταβολών.
Υψηλές αποδόσεις
Καθώς οι αγορές μειώνουν τα στοιχήματα για χαλάρωση της Fed, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, στέλνοντας τις αποδόσεις των τίτλων αναφοράς κοντά στο 5%.
Η άνοδος αυτή αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της ελκυστικότητας του δολαρίου, το οποίο επωφελήθηκε επίσης από τις αδιάκοπες εισροές σε αμερικανικές μετοχές εν μέσω της φρενίτιδας για την τεχνητή νοημοσύνη.
Σε αντίθεση με τις μειωμένες προσδοκίες για χαλάρωση της Fed, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία υπολείπεται τόσο πολύ των ΗΠΑ, όσον αφορά την ανάπτυξη, που ακόμη και η ιστορική απόφαση να τερματιστούν τα τελευταία αρνητικά επιτόκια στον κόσμο δεν κατάφερε να αποτρέψει το γεν από το να αγγίξει χαμηλό 34 ετών.
Ένας άλλος «ούριος άνεμος» για το δολάριο είναι ο ρόλος του ως απαράμιλλου ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους πολιτικής ή οικονομικής αναταραχής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών