«Κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, σχετικά με τον κίνδυνο πολέμου
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο.
Και αυτό καθίσταται όλο και πιο εμφανές το τελευταίο διάστημα, την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις παραγγέλνουν αυξήσεις στην παραγωγή όπλων, ενώ αυξάνουν τη συχνότητα των ασκήσεων.
Ήδη άλλωστε υπάρχουν σοβαρά σημάδια και γεγονότα που μπορεί να υποδηλώνουν προετοιμασίες για μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια και ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ξεκάθαρα δυσκολίες στην πρώτη γραμμή, ενώ η Δύση αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν υπολόγισε σωστά τις δυνατότητες της Ρωσίας.
Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο δεν είναι δυναμική, αλλά οι μικρές ρωσικές προόδους καθιστούν σαφές ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Ενώ οι Αμερικανοί καθυστερούν τη βοήθειά τους, η ευρωπαϊκή ήπειρος προσπαθεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το θέμα και να παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο.
Οι προσπάθειες του ευρωπαϊκού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος είναι ορατές με γυμνό μάτι, αλλά δεν αρκούν για να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση στο μέτωπο υπέρ των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Δύση έχει επανειλημμένα πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα.
Βλέπουν επίσης ξεκάθαρα την επιθυμία του Ρώσου προέδρου να εξαπλώσει τον πόλεμο πολύ πέρα από την Ουκρανία και η πιθανότητα ο πόλεμος να εξαπλωθεί τελικά στην ΕΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για πόλεμο πιο ενεργά.
Τι λέει η ΕΕ;
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, είναι πιθανώς ένας από τους πρώτους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ευρώπη που μίλησε δημόσια για τον κίνδυνο.
«Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε πόλεμο... και ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση», δήλωσε ο Borrell σε ένα οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε μάλιστα ότι η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με υβριδικές επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ.
Ο Borrell σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική ομπρέλα, στην οποία βασίζεται η Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενδέχεται να μην είναι επαρκής.
Ανάλογα με το ποιος είναι υπεύθυνος στην Ουάσιγκτον, η Ευρώπη μπορεί να μην μπορεί να βασιστεί στη συνεχή προστασία της Αμερικής.
Προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο στρατηγός Martin Gerem, διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, είπε ότι η «συλλογική Δύση» θεωρεί τώρα την απειλή ενός πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία πιο πιθανή από ό,τι στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Rob Bauer, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής στις Βρυξέλλες, έχει ήδη δηλώσει ευθέως ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο
"Πρέπει να έχετε νερό στο σπίτι σας, ένα ραδιόφωνο και έναν φακό με μπαταρία.
Για να επιβιώσετε τις πρώτες 36 ώρες", είπε.
Εν τω μεταξύ, η πολωνική έκδοση της The Warsaw σημείωσε ότι το 2024, οι Πολωνοί πολίτες άρχισαν να αγοράζουν κατοικίες στην Ισπανία τρεις φορές περισσότερο λόγω του φόβου των εχθροπραξιών στη χώρα τους.
Οι Πολωνοί κάνουν αυτό το βήμα γιατί φοβούνται ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο μπορεί να τους φέρει τον πόλεμο.
Γεγονότα που δείχνουν ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία
Εν μέσω όλων των συζητήσεων για έναν πιθανό πόλεμο, το ΝΑΤΟ έκανε τη μεγαλύτερη άσκησή του εδώ και δεκαετίες, το Steadfast Defender 2024, στις 24 Ιανουαρίου.
Συμμετείχαν 90.000 στρατιώτες από 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Συμμετείχαν επίσης περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, περισσότερα από 80 μαχητικά, ελικόπτερα και drones, καθώς και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων μάχης πεζικού.
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Είναι πιθανό αυτές οι ασκήσεις να αποτελούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτυχία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφήνει στον Putin άλλη επιλογή παρά να «ανεβάσει περαιτέρω τα διακυβεύματα».
Η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο του πολέμου
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξάνουν τις δαπάνες τους για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ύπαρξης του μπλοκ, η ηγεσία της ΕΕ αρχίζει να δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στην άμυνα καθώς επιδιώκει να προστατευτεί από εξωτερικές απειλές σε ταραγμένους καιρούς.
Ο λόγος για αυτό είναι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αλλά όχι μόνο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν τα 380 δισ. δολ = 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024.
Όλα δείχνουν ότι αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο κόσμος οδεύει προς την άβυσσο του πολέμου.
Έτσι, οι χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεάσουν την έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η προειδοποίηση της Σουηδίας
Ένα κτίριο στο βόρειο λιμάνι του Μάλμε έχει γίνει σύμβολο των προετοιμασιών της Σουηδίας για ένα αβέβαιο μέλλον.
Ο εξοπλισμός στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα στενά του Όρεσουντ επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί και να αποσταλεί σε νέους ιδιοκτήτες στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την αμυντική πολιτική της χώρας και τώρα αναγκάζει να επανεξεταστούν τα σχέδια ενεργειακής ασφάλειας.
Με την πρωτεύουσά του πιο κοντά στην Αγία Πετρούπολη παρά στο Βερολίνο, το σκανδιναβικό έθνος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία πριν από μια δεκαετία.
Αλλά αντιμέτωπο με έναν ολοένα και πιο τολμηρό Vladimir Putin, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι πρέπει να είναι έτοιμο εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στη Βαλτική.
Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Σουηδίας θέλει να λειτουργήσει ξανά η εγκατάσταση στο Μάλμε, ώστε να μπορεί να κρατά αναμμένα τα φώτα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μετά από επίθεση σε εθνική ενεργειακή υποδομή.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Mikael Nilsson, διευθυντής του εργοστασίου.
«Αλλά το να έχουμε τη βεβαιότητα ότι είμαστε εκεί και έτοιμοι όταν χρειάζεται είναι πραγματικά παρήγορο».
Εκτός από την ενίσχυση του στρατού της, ο οποίος μειώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς η Σουηδία έβλεπε ένα ειρηνικό μέλλον, η χώρα χρειάζεται να αναβαθμίσει λιμάνια, δρόμους, σιδηροδρομικά δίκτυα, νοσοκομεία και καταφύγια.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της — ένας συνδυασμός πυρηνικής, υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας — είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, λόγω της γεωγραφίας.
Περίπου 16.000 χιλιόμετρα (9.942 μίλια) ηλεκτρικών γραμμών που βοηθούν στη σύνδεση της παραγωγής στο βορρά με τις κύριες πόλεις του νότου διασχίζουν πυκνά δάση που καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα του τοπίου.
Αυτό αφήνει το πλέγμα πιο εκτεθειμένο σε δολιοφθορές από ό,τι σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη και η Σουηδία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αναταραχές, σύμφωνα με τη Vera van Zoest, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας.
«Οι υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό δίκτυο, είναι συχνά κύριος στόχος σε περιόδους πολέμου», είπε ο van Zoest.
Ανέφερε την Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ενεργειακές εγκαταστάσεις της γείτονάς της από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, βυθίζοντας τις πόλεις στο σκοτάδι και στερώντας τους ανθρώπους από νερό και θέρμανση κατά τους σκληρούς χειμώνες.
Δεν είναι μόνο το πεδίο της μάχης
Ωστόσο, η επέκταση του πεδίου μάχης σε όλη την Ευρώπη δεν είναι η μόνη ανησυχία.
Οι επιθέσεις πριν από δύο χρόνια στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτόξευσαν τις τιμές υπογραμμίζουν τους κινδύνους του υβριδικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων επιθέσεων ψευδούς σημαίας ή άλλων με εύλογη άρνηση.
«Κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, προσθέτοντας ότι η βελτίωση είναι ακόμη πιο επείγουσα επειδή η νότια Σουηδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη.
Μέχρι το τέλος του 2028, περίπου 1.000 ειδικευμένοι Σουηδοί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού ως μέρος του υποχρεωτικού πολιτικού καθήκοντος — μια μορφή εθνικής υπηρεσίας που ανεστάλη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και επανήλθε φέτος.
Θα κατασκευαστούν ισχυρότεροι φράχτες και θα ενισχυθεί η παρακολούθηση.
Και το Μάλμε δεν θα είναι η μόνη πόλη που θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο.
Ο πάροχος δικτύου Svenska Kraftnat λέει ότι έχει σχέδια για την πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, καθώς και το Γκέτεμποργκ και βασικές περιοχές.
«Πρόκειται για την οικοδόμηση της ικανότητας να συνεχίζεις ως συνήθως σε περιόδους κρίσης», δήλωσε ο Chief Security Officer του χειριστή, Erik Nordman.
Συνολικά, η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κορώνες (510 εκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό του 2024 για την πολιτική άμυνα, σχεδόν τριπλάσια από το 2021, το έτος πριν η Μόσχα στείλει τανκς στην Ουκρανία.
«Δεν έχει σημασία πόσο ισχυρός θα γίνει ο στρατός – αν δεν λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από την πολιτική άμυνα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται», δήλωσε ο αρχιστράτηγος του στρατού Micael Byden.
www.bankingnews.gr
Και αυτό καθίσταται όλο και πιο εμφανές το τελευταίο διάστημα, την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις παραγγέλνουν αυξήσεις στην παραγωγή όπλων, ενώ αυξάνουν τη συχνότητα των ασκήσεων.
Ήδη άλλωστε υπάρχουν σοβαρά σημάδια και γεγονότα που μπορεί να υποδηλώνουν προετοιμασίες για μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια και ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ξεκάθαρα δυσκολίες στην πρώτη γραμμή, ενώ η Δύση αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν υπολόγισε σωστά τις δυνατότητες της Ρωσίας.
Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο δεν είναι δυναμική, αλλά οι μικρές ρωσικές προόδους καθιστούν σαφές ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Ενώ οι Αμερικανοί καθυστερούν τη βοήθειά τους, η ευρωπαϊκή ήπειρος προσπαθεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το θέμα και να παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο.
Οι προσπάθειες του ευρωπαϊκού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος είναι ορατές με γυμνό μάτι, αλλά δεν αρκούν για να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση στο μέτωπο υπέρ των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Δύση έχει επανειλημμένα πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα.
Βλέπουν επίσης ξεκάθαρα την επιθυμία του Ρώσου προέδρου να εξαπλώσει τον πόλεμο πολύ πέρα από την Ουκρανία και η πιθανότητα ο πόλεμος να εξαπλωθεί τελικά στην ΕΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για πόλεμο πιο ενεργά.
Τι λέει η ΕΕ;
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, είναι πιθανώς ένας από τους πρώτους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ευρώπη που μίλησε δημόσια για τον κίνδυνο.
«Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε πόλεμο... και ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση», δήλωσε ο Borrell σε ένα οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε μάλιστα ότι η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με υβριδικές επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ.
Ο Borrell σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική ομπρέλα, στην οποία βασίζεται η Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενδέχεται να μην είναι επαρκής.
Ανάλογα με το ποιος είναι υπεύθυνος στην Ουάσιγκτον, η Ευρώπη μπορεί να μην μπορεί να βασιστεί στη συνεχή προστασία της Αμερικής.
Προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο στρατηγός Martin Gerem, διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, είπε ότι η «συλλογική Δύση» θεωρεί τώρα την απειλή ενός πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία πιο πιθανή από ό,τι στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Rob Bauer, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής στις Βρυξέλλες, έχει ήδη δηλώσει ευθέως ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο
"Πρέπει να έχετε νερό στο σπίτι σας, ένα ραδιόφωνο και έναν φακό με μπαταρία.
Για να επιβιώσετε τις πρώτες 36 ώρες", είπε.
Εν τω μεταξύ, η πολωνική έκδοση της The Warsaw σημείωσε ότι το 2024, οι Πολωνοί πολίτες άρχισαν να αγοράζουν κατοικίες στην Ισπανία τρεις φορές περισσότερο λόγω του φόβου των εχθροπραξιών στη χώρα τους.
Οι Πολωνοί κάνουν αυτό το βήμα γιατί φοβούνται ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο μπορεί να τους φέρει τον πόλεμο.
Γεγονότα που δείχνουν ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία
Εν μέσω όλων των συζητήσεων για έναν πιθανό πόλεμο, το ΝΑΤΟ έκανε τη μεγαλύτερη άσκησή του εδώ και δεκαετίες, το Steadfast Defender 2024, στις 24 Ιανουαρίου.
Συμμετείχαν 90.000 στρατιώτες από 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Συμμετείχαν επίσης περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, περισσότερα από 80 μαχητικά, ελικόπτερα και drones, καθώς και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων μάχης πεζικού.
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Είναι πιθανό αυτές οι ασκήσεις να αποτελούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτυχία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφήνει στον Putin άλλη επιλογή παρά να «ανεβάσει περαιτέρω τα διακυβεύματα».
Η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο του πολέμου
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξάνουν τις δαπάνες τους για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ύπαρξης του μπλοκ, η ηγεσία της ΕΕ αρχίζει να δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στην άμυνα καθώς επιδιώκει να προστατευτεί από εξωτερικές απειλές σε ταραγμένους καιρούς.
Ο λόγος για αυτό είναι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αλλά όχι μόνο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν τα 380 δισ. δολ = 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024.
Όλα δείχνουν ότι αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο κόσμος οδεύει προς την άβυσσο του πολέμου.
Έτσι, οι χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεάσουν την έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η προειδοποίηση της Σουηδίας
Ένα κτίριο στο βόρειο λιμάνι του Μάλμε έχει γίνει σύμβολο των προετοιμασιών της Σουηδίας για ένα αβέβαιο μέλλον.
Ο εξοπλισμός στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα στενά του Όρεσουντ επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί και να αποσταλεί σε νέους ιδιοκτήτες στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την αμυντική πολιτική της χώρας και τώρα αναγκάζει να επανεξεταστούν τα σχέδια ενεργειακής ασφάλειας.
Με την πρωτεύουσά του πιο κοντά στην Αγία Πετρούπολη παρά στο Βερολίνο, το σκανδιναβικό έθνος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία πριν από μια δεκαετία.
Αλλά αντιμέτωπο με έναν ολοένα και πιο τολμηρό Vladimir Putin, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι πρέπει να είναι έτοιμο εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στη Βαλτική.
Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Σουηδίας θέλει να λειτουργήσει ξανά η εγκατάσταση στο Μάλμε, ώστε να μπορεί να κρατά αναμμένα τα φώτα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μετά από επίθεση σε εθνική ενεργειακή υποδομή.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Mikael Nilsson, διευθυντής του εργοστασίου.
«Αλλά το να έχουμε τη βεβαιότητα ότι είμαστε εκεί και έτοιμοι όταν χρειάζεται είναι πραγματικά παρήγορο».
Εκτός από την ενίσχυση του στρατού της, ο οποίος μειώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς η Σουηδία έβλεπε ένα ειρηνικό μέλλον, η χώρα χρειάζεται να αναβαθμίσει λιμάνια, δρόμους, σιδηροδρομικά δίκτυα, νοσοκομεία και καταφύγια.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της — ένας συνδυασμός πυρηνικής, υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας — είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, λόγω της γεωγραφίας.
Περίπου 16.000 χιλιόμετρα (9.942 μίλια) ηλεκτρικών γραμμών που βοηθούν στη σύνδεση της παραγωγής στο βορρά με τις κύριες πόλεις του νότου διασχίζουν πυκνά δάση που καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα του τοπίου.
Αυτό αφήνει το πλέγμα πιο εκτεθειμένο σε δολιοφθορές από ό,τι σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη και η Σουηδία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αναταραχές, σύμφωνα με τη Vera van Zoest, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας.
«Οι υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό δίκτυο, είναι συχνά κύριος στόχος σε περιόδους πολέμου», είπε ο van Zoest.
Ανέφερε την Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ενεργειακές εγκαταστάσεις της γείτονάς της από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, βυθίζοντας τις πόλεις στο σκοτάδι και στερώντας τους ανθρώπους από νερό και θέρμανση κατά τους σκληρούς χειμώνες.
Δεν είναι μόνο το πεδίο της μάχης
Ωστόσο, η επέκταση του πεδίου μάχης σε όλη την Ευρώπη δεν είναι η μόνη ανησυχία.
Οι επιθέσεις πριν από δύο χρόνια στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτόξευσαν τις τιμές υπογραμμίζουν τους κινδύνους του υβριδικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων επιθέσεων ψευδούς σημαίας ή άλλων με εύλογη άρνηση.
«Κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, προσθέτοντας ότι η βελτίωση είναι ακόμη πιο επείγουσα επειδή η νότια Σουηδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη.
Μέχρι το τέλος του 2028, περίπου 1.000 ειδικευμένοι Σουηδοί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού ως μέρος του υποχρεωτικού πολιτικού καθήκοντος — μια μορφή εθνικής υπηρεσίας που ανεστάλη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και επανήλθε φέτος.
Θα κατασκευαστούν ισχυρότεροι φράχτες και θα ενισχυθεί η παρακολούθηση.
Και το Μάλμε δεν θα είναι η μόνη πόλη που θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο.
Ο πάροχος δικτύου Svenska Kraftnat λέει ότι έχει σχέδια για την πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, καθώς και το Γκέτεμποργκ και βασικές περιοχές.
«Πρόκειται για την οικοδόμηση της ικανότητας να συνεχίζεις ως συνήθως σε περιόδους κρίσης», δήλωσε ο Chief Security Officer του χειριστή, Erik Nordman.
Συνολικά, η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κορώνες (510 εκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό του 2024 για την πολιτική άμυνα, σχεδόν τριπλάσια από το 2021, το έτος πριν η Μόσχα στείλει τανκς στην Ουκρανία.
«Δεν έχει σημασία πόσο ισχυρός θα γίνει ο στρατός – αν δεν λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από την πολιτική άμυνα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται», δήλωσε ο αρχιστράτηγος του στρατού Micael Byden.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών