Διεθνείς πιέσεις στην Ευρώπη για να μην κατασχέσει τα «παγωμένα» ρωσικά assets που διαμορφώνονται πάνω από 200 δισ. δολ. – Τον Ιούνιο στη Σύνοδο των 7G οι αποφάσεις
Εκπρόσωποι της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων, πιέζουν στο παρασκήνιο την ΕΕ να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να κατασχέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσε μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Κιέβου σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου.
«Αυτές οι χώρες είναι πολύ αρνητικές σχετικά με την προοπτική αυτή», δήλωσε ανώνυμα ένας από τους αξιωματούχους και εξέπεμψε το σήμα για ισχυρό κύμα μελλοντικών αντιδράσεων.
Η ανησυχία είναι ότι «αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο» - με άλλα λόγια, αυτές οι χώρες θα φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να είναι επόμενες να χάσουν καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζεται στην αρχή της ασφάλειας της ιδιοκτησίας και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Προς το παρόν, οποιοδήποτε σχέδιο για την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης και τη χρήση των χρημάτων για να βοηθήσει την Ουκρανία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Ειδικά οι δυτικές χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή τη εξέλιξη υπό το φόβο για νομικές συνέπειες και πιθανή αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης.
Αλλά με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να πιέζουν για ταχεία λήψη αποφάσεων - με τη μορφή του επείγοντος, επειδή οι στενοί προϋπολογισμοί και η ακατάστατη εσωτερική πολιτική καθιστούν ένα διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης της πολεμικής προσπάθειας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ελκυστική επιλογή - και το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 τον Ιούνιο.
Οι χώρες που δεν θεωρούν τον Putin εχθρό δεν εφησυχάζουν.
H Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση των ρωσικών assets – Ρήγμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Η Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να οδηγήσει σε νέες αγωγές κατά του Βερολίνου για εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Κυριακή 28 Απριλίου 2024.
«Το Βερολίνο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της ιδέας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη διαχείριση μερικών από τα σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δεσμεύτηκαν.
[...] Η Γερμανία φοβάται ότι εάν κατασχεθούν, αντί να δεσμευθούν, τα κεφάλαια αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να εμπνεύσει νέες αξιώσεις εναντίον τους για εγκλήματα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε το δημοσίευμα.
Το Βερολίνο είπε ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στα άτομα να παραπέμπουν κράτη σε ξένα δικαστήρια και ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από δήμευση.
Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η παραβίαση αυτής της αρχής στην περίπτωση της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει μακροπρόθεσμα τις νομικές θέσεις της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις, ανέφερε η εφημερίδα.
Στις 23 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - όπου κυριαρχεί το γερμανικό CDU, οι συντηρητικοί - κάλεσε το μπλοκ να κατάσχει όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Η Κενρική Τράπεζα της Ευρωζώνης έχει επισημάνει τα προβλήματα: Αντί να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε από τα προβλήματα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η δήμευση απλώς θα περιπλέξει την κατάσταση, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde τόνισε ότι η κατάσχεση περίπου 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που επί του παρόντος δεσμεύονται στην Ευρώπη θα υπονομεύσει το διεθνές κράτος δικαίου, με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως ανέφερε το Politico σε σχετικό δημοσίευμα.
«Η μετάβαση από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στη δήμευση και διάθεσή τους είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά», φέρεται να δήλωσεη Lagarde.
Η προειδοποίηση αξίζει σοβαρής προσοχής από κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς, πιθανότατα θα παραμείνουν αδιάφοροι ως συνήθως.
«Δεν εμπορευόμαστε την πατρίδα μας»
Η Ρωσία δεν θα εκχωρήσει νέες περιοχές σε αντάλλαγμα για παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι Telegram (28/4) .
«Δεν ξέρω ποιος λέει τι, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία και η επικράτεια δεν αλλάζουν, δεν εμπορευόμαστε την πατρίδα μας», έγραψε ο διπλωμάτης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Γερμανία ζήτησε να αφήσει ανέπαφα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Βερολίνο πιστεύει ότι αυτό θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να παραχωρήσει ορισμένες από τις νέες περιοχές.
Αστάθεια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι ΗΠΑ, ως κύριος εγγυτής της τρέχουσας διεθνούς τάξης, υπονομεύουν το διεθνές κράτος δικαίου και τάξης.
Αυτή η συμπεριφορά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οικονομικές συγκρούσεις ή ακόμη και οικονομικούς πολέμους - επιβολή δασμών και άλλα εμπόδια μέσω μια προστατευτικής οικονομικής πολιτικής.
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να υποστεί απώλειες, με σημαντική δευτερογενή επίδραση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Ορισμένοι πολιτικοί στην ΕΕ (κυρίως Γάλλοι και οι Γερμανοί) έχουν υποβάλει μια μετριοπαθέστερη πρόσταση για την χρησιμοποίηση των κερδών που προκύπτουν από την επένδυση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους περίπου 2,5-3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με το 90% των εσόδων να προορίζονται για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Μάλιστα σε δημοσίευμα των FT περιγράφεται το σχέση επί χάρτου ακόμη να γίνει έκδοση κοινού ομολόγου με εγγύηση τα ρωσικά assets ώστε να χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός της Ουκρανία αλλά και η ανάταξη της ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας.
Το μήνυμα της Κίνας
Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα μέτρα αυτά υπονομεύουν επίσης το διεθνές κράτος δικαίου.
Ανεξάρτητα από το πώς η Δύση δικαιολογεί τη δήμευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και τη νομιμοποίηση της διαδικασίας αλλάζοντας τη διεθνή νομοθεσία και τους κανονισμούς, οι μονομερείς κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα και μόνο θα κλιμακώσουν τις εντάσεις, διαμηνύει η Κίνα.
Εάν οι δυτικές χώρες κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια που θα αποκτηθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ειρήνης, αλλά μάλλον για την πρόκληση οικονομικών συγκρούσεων.
Τελικά, αυτά τα χρήματα θα πέσουν στις τσέπες των αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Global Times που εκφράζουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή .
Ενεργώντας ως μεσάζοντες
Εάν ναι, το λόμπι αυτών των χωρών θα ακολουθούσε μια παρόμοια τακτική με αυτή που παρατηρήθηκε από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου οι κυβερνήσεις που δεν υποστήριξαν απαραιτήτως τη Ρωσία ικανοποίησαν ωστόσο κάποια από τα αιτήματα της Μόσχας.
Για παράδειγμα, η Τουρκία, η Κίνα και τα ΗΑΕ επέτρεψαν στη Ρωσία να αποφύγει ορισμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης δίνοντας ώθηση στην οικονομία της αίρωντας τηγν απομόνωσή της και επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.
Και καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα κράτη του Κόλπου ενήργησαν ως μεσάζοντες, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεσολαβώντας σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Το επιχείρημα που δίνεται από αυτές τις χώρες είναι ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο και να τις αναγκάσει να διαλέξουν πλευρά ενάντια στις επιθυμίες τους.
Μια κλιμάκωση του πολέμου και η πιθανότητα μιας ρωσικής ήττας έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κρατών του Κόλπου, δήλωσε ο Theodore Karasik, ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Gulf State Analytics.
«Τα κράτη του Κόλπου δεν θέλουν να δουν τη Ρωσία να καταρρέει», είπε, επισημαίνοντας τις επενδύσεις τους στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι η χρήση ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να υπονομεύσει τη φιλοδοξία τους να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.
To διεθνές νομικό πλαίσιο για την κατάσχεση assets - Χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις
Έρχονται αγωγές σε όλο τον κόσμο
Η δήμευση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει νομικά προβλήματα για αυτές τις χώρες.
Οι ρωσικές οντότητες έχουν ήδη καταθέσει περισσότερες από 100 αγωγές σε εγχώρια δικαστήρια απαιτώντας την απελευθέρωση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει επί του παρόντος στη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι οικονομικές αντιπαραθέσεις μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη Ρωσία.
Η Μόσχα μπορεί να πιέσει φιλικές χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία να δεσμεύσουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στις χώρες τους, αμαυρώνοντας ενδεχομένως τη φήμη τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι φόβοι από αυτές τις χώρες, ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη μπορεί να είναι τα επόμενα στη σειρά για κατάσχεση, εάν πέσουν σε δυσμένεια από τη Δύση, είναι υπερβολικοί.
«Οι μόνες χώρες που θα πρέπει να ανησυχούν είναι εκείνες που σχεδιάζουν μια παράνομη και απρόκλητη εισβολή στον γείτονά τους», δήλωσε ο Tom Keatinge, ειδικός στο οικονομικό έγκλημα στο think tank RUSI. «Και δεν νομίζω ότι καμία από αυτές τις χώρες [Κίνα, Ινδονησία και Σαουδική Αραβία] το σχεδιάζει αυτό».
Ωστόσο, επιχειρήματα που επικεντρώνονται στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους έχουν απήχηση σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξαν ότι η κατάσχεση μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.
Οποιαδήποτε πιθανή αλλά απίθανη αναταραχή στην αγορά που προκαλείται από μια πλήρη κατάσχεση των ρωσικών assets μπορεί να βλάψει χώρες όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου που διαθέτουν τεράστια αποθέματα ξένου νομίσματος, πρόσθεσε ο Keatinge.
Εάν η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 αποφασίσει να δεσμεύσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, οι αξιωματούχοι αναμένουν από τα ρωσικά δικαστήρια να αμφισβητήσουν επιτυχώς.
Μια δικαστική απόφαση στη Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στα βιβλία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτοί οι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα για να καλύψουν την απώλεια.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση, ως έσχατη λύση, άλλων κρατικών κεφαλαίων που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους.
Η κατάσχεση της Ariston
To Σάββατο 27 Απριλίου 2024 το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εσπευσμένα τον Ρώσο πρεσβευτή στη Ρώμη Alexei Paramonov, αφού η Μόσχα μεταβίβασε τη ρωσική θυγατρική της γνωστής ιταλικής εταιρείας εξοπλισμού Ariston στη Gazprom.
Η απόφαση ελήφθη βάσει του διατάγματος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών στη Ρωσία μπορούν να μεταφερθούν σε προσωρινή διαχείριση.
Η Ιταλία χαρακτήρισε τη ρωσική κίνηση αιφνιδιαστική και ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ρώσο διπλωμάτη.
Στις 26 Απριλίου, ο Putin υπέγραψε διάταγμα για τη μεταβίβαση των ρωσικών θυγατρικών της Ariston και της γερμανικής BSH Hausgerate στην προσωρινή διαχείριση της JSC Gazprom Household Systems.
Το 100% των μετοχών και των δύο εταιρειών μεταβιβάστηκαν προσωρινά στη Gazprom.
Διάταγμα για αντίποινα
Το 2023, ο Putin υπέγραψε διάταγμα για τα αντίποινα σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Η Ρωσία μπορεί έτσι να εισαγάγει προσωρινή διοίκηση για τα περιουσιακά στοιχεία των μη φιλικών χωρών που παραμένουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Μόσχα έχει ήδη εισαγάγει προσωρινή διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της γερμανικής Uniper (ρωσική PJSC Unipro) και της φινλανδικής Fortum.
Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ζυθοποιίας Baltika, η οποία ανήκε στην Carlsberg (Δανία), έληξε με ευρωπαϊκούς και ρωσικούς κολοσσούς μπύρας να καταθέτουν αγωγές μεταξύ τους.
Οι δίκες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Τον περασμένο Ιούλιο, η ρωσική θυγατρική της γαλλικής γαλακτοβιομηχανίας Danone τέθηκε επίσης προσωρινά υπό τη διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας.
Ξένα και ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συμφωνία για την πώληση της Danone Russia σε Ρώσους επενδυτές είχε οριστικοποιηθεί.
Ο Putin δήλωσε ότι η μεταβίβαση ξένων περιουσιακών στοιχείων σε προσωρινή διαχείριση «δεν είναι πράξη κατάχρησης της ασφάλειας των περιουσιακών στοιχείων».
Η Ρωσία παραμένει φιλική προς τις ξένες εταιρείες που θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα, τόνισε.
EE: Η Ρωσία να ξανασκεφτεί την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ιταλικών και γερμανικών εταιρειών
Η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφαση να μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία γερμανικών και ιταλικών εταιρειών σε προσωρινή διαχείριση, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 27 Απριλίου 2024.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρωσία να ακυρώσει αυτά τα μέτρα και να βρει αποδεκτές λύσεις μαζί με αυτές τις ευρωπαϊκές εταιρείες», αναφέρει το έγγραφο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για τη μεταβίβαση των ρωσικών θυγατρικών Ariston και BSH Hausgerate στην προσωρινή διαχείριση της JSC Gazprom Household Systems. Το έγγραφο είναι αναρτημένο στην πύλη για την επίσημη δημοσίευση νομικών πράξεων.
Η BSH Hausgerate GmbH είναι μια γερμανική εταιρεία παραγωγής οικιακών συσκευών, που ιδρύθηκε το 1967.
Το 2015, ένας άλλος κατασκευαστής οικιακών συσκευών, η Bosch, έκανε την BSH θυγατρική της, εξαγοράζοντας το μερίδιο των εταίρων. Οι πιο διάσημες μάρκες της BSH είναι η Bosch και η Siemens.
Το Ariston είναι εμπορικό σήμα που ανήκει στην εταιρεία Indesit Company.
Κατασκευάζει μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως θερμοσίφωνες, απορροφητήρες, εστίες μαγειρέματος και άλλα.
Η Gazprom Household Systems είναι θυγατρική της Gazprom, του μεγαλύτερου ρωσικού κατασκευαστή οικιακών εστιών αερίου και ηλεκτρικών εστιών, εξαρτημάτων για εξοπλισμό που χρησιμοποιεί αέριο.
Medvedev: Η απάντησή μας θα είναι ασύμμετρη και θα πονέσει πολύ
Η απάντηση της Μόσχας στην αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πονέσει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Μόνο μια ασύμμετρη απάντηση είναι δυνατή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πονέσει λιγότερο», έγραψε στο Telegram.
Ο Medvedev υπονόησε τη θέσπιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στη Ρωσία να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε πολίτες μη φιλικών χωρών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική νομοθεσία «θα πρέπει να προβλέπει όχι μόνο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ξένων υπηκόων, αλλά και τον τερματισμό των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο αποκλεισμός της περιουσίας οντοτήτων από μη φιλικές χώρες και να δοθεί στη ρωσική κυβέρνηση», διευκρίνισε ο στενός συνεργάτης του Putin.
«Αυτό θα απαιτήσει ορισμένες αλλαγές στον αστικό κώδικα της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι εάν κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τότε τα περιουσιακά στοιχεία ξένων επενδυτών που είναι κολλημένα σε ειδικούς λογαριασμούς τύπου «C» στη Ρωσία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα.
Δεν είναι σαφές πόσα ακριβώς χρήματα υπάρχουν σε αυτούς τους λογαριασμούς.
Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, Vyacheslav Volodin, δήλωσε τη Δευτέρα (22/4) ότι η Ρωσία έχει λόγους να κατάσχει δυτικά περιουσιακά στοιχεία μετά την κίνηση των ΗΠΑ. Βουλή των Αντιπροσώπων.
Θανάσιμο πλήγμα για την Ευρώπη τα ρωσικά αντίποινα
Η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει την ΕΕ, αλλά οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται γιατί θα έχουν μικρότερες απώλειες, έχει δηλώσει ο Armin Steinbach, καθηγητής νομικών και οικονομίας στην Ecole Supérieure de Commerce στο Παρίσι, σε άρθρο στη γαλλική Figaro.
«Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια», είπε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αντίποινα της Μόσχας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτον, η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Steinbach.
Δεύτερον, η απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΕ ως εγγυητή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του συναφούς διεθνούς δικαίου, γεγονός σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν ανησυχεί πραγματικά τις ΗΠΑ
«Αυτό καθιστά την Ευρώπη τον πιο πιθανό στόχο για αντίποινα», προειδοποίησε ο αναλυτής.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους περίπου τριακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Βρυξέλλες συζητούν τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών