Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο επικίνδυνος Macron: Στρατεύματα στην Ουκρανία εάν οι Ρώσοι σπάσουν την πρώτη γραμμή και… εάν το ζητήσει το Κίεβο

Επιμένει ο επικίνδυνος Macron: Στρατεύματα στην Ουκρανία εάν οι Ρώσοι σπάσουν την πρώτη γραμμή και… εάν το ζητήσει το Κίεβο
Θα έχουμε νόμιμους λόγους να διερωτηθούμε σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος
Επιμένει στο σενάριο… Ολοκαυτώματος και στον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron καθώς δεν αποκλείει το σενάριο αποστολής στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος εφόσον οι Ρώσοι συνεχίσουν να προελαύνουν και εφόσον το ζητήσει το Κίεβο.
Αν και οι προηγούμενες αναφορές του Γάλλου προέδρου σχετικά με την αποστολή ΝΑΤΟικών αλλά και γαλλικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος είχαν τύχει τεράστιων αντιδράσεων τόσο από τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς όσο και από τη γαλλική αντιπολίτευση, καθώς η προοπτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια… σε πυρηνική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο Macron φαίνεται πως … δεν το βάζει κάτω.

Δεν αποκλείω τίποτα

Σε συνέντευξη του στον Economist, ο Macron επισημαίνει ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο, όπως την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.
«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ποια ασφάλεια θα υπάρχει για τις γειτονικές χώρες, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις άλλες;
Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα.
Αναμφίβολα ήμασταν πολύ διστακτικοί ορίζοντας τα όρια της δράσης μας σε κάποιον που δεν έχει πλέον και που είναι ο επιτιθέμενος» λέει στον Economist ο Macron ερωτηθείς για το εάν εξακολουθεί να διατηρεί την ιδέα για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Όπως λέει μάλιστα, «πολλές χώρες» υποστήριξαν αυτή την προσέγγιση του Παρισιού και συμφώνησαν με τη θέση του.

Οι όροι… του Macron

Όπως είπε ο Macron, θα εξέταζε το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εφόσον το ζητούσε το Κίεβο και εφόσον ο ρωσικός στρατός κατάφερνε να σπάσει την πρώτη γραμμή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα, θα πρέπει όλοι να θέσουμε αυτό το ερώτημα ούτως ή άλλως...
Αν η Ρωσία σπάσει την πρώτη γραμμή, εάν υπάρξει ένα σχετικό αίτημα από την Ουκρανία, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα, τότε θα έχουμε νόμιμους λόγους να διερωτηθούμε σχετικά με το θέμα της αποστολής στρατευμάτων» φέρεται να υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Economist ο Γάλλος πρόεδρος.
«Πολλά κράτη αντιλήφθηκαν την προσέγγιση του Παρισιού, και συμφώνησαν με την θέση του σε αυτό το θέμα, ότι είναι καλή» υποστήριξε ο Macron.

Σε ότι λέγαμε όχι, σήμερα λέμε ναι

«Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2022, αποκλείσαμε την αποστολή τανκ, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και στρατιωτικών αεροσκαφών.
Τώρα τα κάνουμε όλα αυτά, οπότε θα ήταν λάθος να αποκλείσουμε κάτι.
Πιστεύω ότι το να αποκλείσουμε κάτι a priori, σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθουμε τίποτα από τα μαθήματα των τελευταίων δύο ετών» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει ο Macron στις 26 Φεβρουαρίου, όταν σε μια συνάντηση στο Παρίσι με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 20 δυτικών κρατών, τέθηκε το θέμα της πιθανής αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχοντες δεν κατέληξαν σε συναίνεση για το θέμα αυτό, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Ζοφερή πρόβλεψη για την Ευρώπη

Οι δηλώσεις αυτές του Macron έρχονται λίγες ημέρες μετά την ομιλία του στη Σορβόνη όπου περιέγραψε με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη.
Η ανάλυση του Γάλλου προέδρου για τις απειλές που περικυκλώνουν την Ευρώπη, ήταν ζοφερή.
Όπως είπε, αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση της Ευρώπης ως ασφαλούς τόπου ως εγγυητή της ευημερίας και της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης.
«Ένας πολιτισμός μπορεί να πεθάνει και το τέλος μπορεί να είναι «βίαιο».
Τα πράγματα μπορούν να συμβούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Macron.

Πυρηνικά για την ευρωπαϊκή άμυνα

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των υποτιθέμενων απειλών από τη Ρωσία, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου την προοπτική του πυρηνικού εφιάλτη για την Γηραιά Ήπειρο.
«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα -για όσους διαθέτουν- ή αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκά εδάφη», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη το Σάββατο 28 Απριλίου 2024.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.
Η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία και δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ.
Ο Macron είχε αφήσει να εννοηθεί μια τέτοια κίνηση για πρώτη φορά το 2020, όταν είχε καλέσει σε «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική ασφάλεια [της Ευρώπης]», σε μια προσπάθεια να ανοίξει διάλογο για αυτό το θέμα με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Στη συνέχεια, η Γαλλία επανέλαβε την πρόταση το 2022.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Βερολίνο.
Όμως, τον Ιανουάριο, ο Manfred Weber, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και μέλος του βαυαρικού CSU, μέρος της γερμανικής αντιπολίτευσης, είπε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «δεχτεί την προσφορά του Macron» ενόψει οικοδόμησης «μιας πυρηνικής άμυνας ευρωπαϊκών διαστάσεων ως μακροπρόθεσμου στόχου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης