Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καρμικές οι σχέσεις της Wall και της παγκόσμιας οικονομίας

Καρμικές  οι σχέσεις της Wall και της παγκόσμιας οικονομίας
Τέσσερις είναι οι σοβαρές περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων 20 χρόνων.
Με χρονολογικά κριτήρια, η πρώτη ξέσπασε το Δεκέμβρη του 1994 με την υποτίμηση του μεξικάνικου πέσο. Στη συνέχεια, το 1997 η οικονομική (και πολιτική) κρίση στην Ταϊλάνδη οδήγησε σ’ έναν αγώνα δρόμου για το νόμισμά της και τη διάσωσή του, με πολλές άλλες ασιατικές χώρες να ακολουθούν την ίδια πορεία. Ακολούθησε η υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου το 1998, με παράλληλη πτώχευση της Long-Term Capital Management. Τελευταία κατατάσσεται η νομισματική κρίση στην Αργεντινή, η οποία ανιχνεύθηκε την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου το 2001. Φαίνεται, όμως, ότι 12 μήνες μετά από κάθε οικονομική κακοτοπιά, το αμερικάνικο χρηματιστήριο παρουσίαζε άνοδο 17% κατά μέσο όρο (!). Εξάλλου, κάθε φορά που μια χώρα βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζει ανάλογες δημοσιονομικές επιπτώσεις, αυτόματα αυτές αντανακλώνται σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οδηγώντας στην πώληση μετοχών, και επομένως στην άνοδο των δεικτών.
Από το Μάρτιο του 2009 ως τις αρχές του 2010 ξέσπασε μια έντονη χρηματιστηριακή δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Με το αμερικανικό χρηματιστήριο να παρουσιάζει σημαντικές απώλειες τότε, αυξάνονταν και αυξάνονται οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία. Η εντυπωσιακή απόδοση κερδών, όμως, της τάξεως του 77% του Dow Jones από το Μάρτιο του 2009 ως τον Μάρτιο του 2010 -με υψηλό τις 11.258 μονάδες- δημιούργησε την εντύπωση ότι η Fed είχε κατορθώσει την απαλοιφή της κρίσης μια και καλή και ότι οδηγούσε στην πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας και σε επιπλέον μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, μια δεκαετία μετά, φαίνεται να έχει ... "καρμική" ... σχέση, τελικά, με την κατάρρευση των έξω-αμερικανικών χωρών, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται… Λιγότερο από 12 μήνες ταλανίζεται η ελληνική οικονομία από το σοβαρό χρέος της, κι όμως, οι αμερικανικές αγορές κινούνται και πάλι ανοδικά, ακολουθώντας την προκαθορισμένη τους νόρμα. Τα παραπάνω, ωστόσο δεν σημαίνουν ότι οι αγορές της Wall δεν επηρεάζονται από την καθοδική πορεία της οικονομίας των άλλων χωρών. Αντιθέτως, κάθε φορά αντανακλούν την γενικότερη οικονομική κατάσταση, καταφέρνοντας, πάντως, να συνεχίζουν σταθερή και ανοδική την μακροπρόθεσμη πορεία τους.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης