Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over - Ενώ η Ρωσία προελαύνει στο Kharkiv που εκκενώνεται, το ΝΑΤΟ αποκλείει στρατό στην Ουκρανία – Αγωνία Zelensky

Game over - Ενώ η Ρωσία προελαύνει στο Kharkiv που εκκενώνεται, το ΝΑΤΟ αποκλείει στρατό στην Ουκρανία – Αγωνία Zelensky
Mircea Geoana (Αναπληρωτής στο ΝΑΤΟ): Τα σχέδια για ανάπτυξη νατοϊκού στρατού στην Ουκρανία αποκλείονται - Αγωνία Zelensky για Kharkiv: Σκληρές αμυντικές μάχες - Standard (Βρετανικό ΜΜΕ): Τα πρώτα F-16 ενδέχεται να εμφανιστούν στην Ουκρανία μεταξύ Μαίου και Ιουλίου 2024 - Τρομοκρατική επίθεση Ουκρανών κατά αμάχων στο Belgorod
(upd36) Το μεγάλο γεγονός στο Ουκρανικό μέτωπο είναι η ρωσική προέλαση στο Kharkiv εξέλιξη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση του μετώπου.
Το Kharkiv είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και το βιομηχανικό κέντρο, οπότε η εντυπωσιακή προέλαση των Ρώσων από τα βόρεια αλλάζει άρδην το ήδη δυσμενές κλίμα στον Ουκρανικό στρατό…
Η ρωσική προέλαση στο Kharkiv προκαλεί τρόμο στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών David Cameron ο οποίος έκανε λόγο για πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Αγωνία και για τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky o ο οποίος δήλωσε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να «απλώσουν» τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού..
Προσεχώς πέφτει το Chasiv Yar ενώ η προέλαση δυτικά της Avdiivka είναι πλέον καθημερινή σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο την μέρα, οι ρώσοι έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία…
Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ αποκλείει σχέδια για ανάπτυξη στρατού στην Ουκρανία…
Εν τω μεταξύ φθάνουν τις προσεχείς εβδομάδες τα πρώτα F-16 τα οποία θα αναπτύξει η Ουκρανία αλλά όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν, τα F-16 θα αποτύχουν, τα περισσότερα θα καταρριφθούν σε σύντομο χρόνο….
Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί συνεχίζουν - αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό λόγω της ρωσικής προέλασης - τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικές μεθοριακές περιοχές.
Χτύπησαν πολυκατοικία στο Belgorod, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 22 νεκροί.
Πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις απέναντι στην στρατιωτική ήττα, που θα προκαλέσουν τη ρωσική οργή.
Σε μία σημαντική εξέλιξη ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αποφάσισε τον διορισμό του Andrei Belousov στη θέση του Sergei Shoigu στο υπουργείο Άμυνας.


Νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ο Belousov

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δέχθηκε υποψηφίους που πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin για τις θέσεις των επικεφαλής ορισμένων ομοσπονδιακών υπουργείων: Για τη θέση του Υπουργού Άμυνας – Andrei Removich Belousov», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Belousov υπηρέτησε στο παρελθόν ως πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην κυβέρνηση του Mikhail Mishustin.
Ο Putin διόρισε τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Shoigu ως Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με άλλο διάταγμα, ο Putin απoμάκρυνε τον Nikolai Patrushev από τη θέση αυτή.

Kαμία αλλαγή προς το παρόν στο στρατιωτικό επιτελείο

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Valery Gerasimov θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, καθώς εδώ δεν προβλέπονται αλλαγές,
Το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει τη νέα θέση του Nikolai Patrushev αργότερα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Ο Peskov επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι όσον αφορά τη στρατιωτική συνιστώσα, η τρέχουσα ιεραρχία δεν αλλάζει.
«Το στρατιωτικό στοιχείο ήταν προνόμιο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, και αυτό θα συνεχίσει», εξήγησε  ο Peskov.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Σκληρές αμυντικές μάχες σε όλο το Kharkiv – Οι Ρώσοι θέλουν να απλώσουν τις δυνάμεις μας

«Σκληρές μάχες» μαίνονται σε τμήματα των παραμεθόριων περιοχών του Kharkiv όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά από ρωσική επίθεση, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (12/5/2024) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
«Αμυντικέ σκληρές μάχες συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος των συνόρων μας», τόνισε.
«Το σκεπτικό πίσω από τις επιθέσεις στην επαρχία του Kharkiv είναι να απλώσουν τις δυνάμεις μας και να υπονομεύσουν το ηθικό» του ουκρανικού στρατού, συμπλήρωσε ο Zelensky.
Λίγο νωρίτερα ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής της ανατολικής Ουκρανίας Oleg Sinegubov δήλωσε ότι όλες οι παραμεθόριες περιοχές του Kharkiv βρίσκονται «υπό ρωσικά πυρά» «σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο».
«Όλες οι περιοχές των βορείων συνόρων βρίσκονται υπό εχθρικά πυρά σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο.
Η κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε ο Oleg Sinegubov.
Νωρίτερα ο κυβερνήτης είπε ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία μετά την έναρξη χερσαίας διασυνοριακής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων την Παρασκευή (10/5/2024).

Ασταμάτητοι οι Ρώσοι στο Kharkiv - Κατέλαβαν 4 χωριά σε 24 ώρες

Ακάθεκτη συνεχίζει την προέλασή της στο Kharkiv η ρωσική ομάδα μάχης «Βορράς», η οποία κατέλαβε τέσσερα χωριά στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή (12/5/2024) η Μόσχα.
«Οι μονάδες της ομάδας μάχης Βορράς προχώρησαν βαθιά στην άμυνα του εχθρού και απελευθέρωσαν τους οικισμούς Gatishche, Krasnoye, Morokhovets και Oleynikovo στην περιοχή Kharkiv», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν επίσης έως και 100 Ουκρανούς στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) ενώ κατέστρεψαν δύο άρματα μάχης κοντά στα χωριά Degtyarnoye, Vovchansk και Kozachya Lopan στο Kharkiv, πρόσθεσε το υπουργείο.
Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περίπου 600 στρατιώτες και ένα αμερικανικό άρμα Abrams στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών ομάδων μάχης Δύση και Κέντρο τις τελευταίες 24 ώρες.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η άμυνα του Kharkiv έχει πολλά προβλήματα

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην υπεράσπιση του Kharkiv, προέβλεψε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos.
«Εάν δεν παρέχουμε κανονική επιμελητεία, η άμυνα μιας κατοικημένης περιοχής θα είναι προβληματικό για εμάς, επομένως το Kharkiv είναι ένα πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από εμάς, τον τρόπο προετοιμασίας του Kharkiv».
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, από στρατιωτική και οικονομική σκοπιά, το να βάλεις μια μεγάλη πόλη σε ρινγκ θα ήταν πιο επικερδές από το να την εξελιχθεί σε ολομέτωπη επίθεση.
Πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τους οικισμούς Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya και Strelechya στην περιοχή Kharkιv από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι μονάδες των στρατευμάτων του Βορρά νίκησαν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τεσσάρων ουκρανικών ταξιαρχιών και ένα απόσπασμα συνοριοφυλάκων στις περιοχές Volchansk, Vesely, Glubokoe, Neskuchny και Krasny, διευκρίνισαν οι Ρώσοι.

Julian Repke (Γερμανός Δημοσιογράφος): Η Γερμανία σήμανε συναγερμό μετά την επίθεση της Ρωσίας στο Kharkiv

Στο πλαίσιο του ρωσικού στρατού που χτυπά στρατιωτικούς στόχους στο Kharkiv, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη όχι μόνο όπλων, αλλά και προσωπικού, έγραψε ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Repke.
«Η Ουκρανία όχι μόνο χρειάζεται περισσότερα και καλύτερα όπλα, αλλά και τουλάχιστον 250.000 νέους στρατιώτες για να σταματήσει τη συνεχή υποχώρηση»….
Ο Julian Repke, τόνισε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο.
«Τελευταία ευκαιρία», συνόψισε.
Το πρωί της Παρασκευής, ο συντονιστής της πόλης Mykolaiv που βρίσκεται στην νότια Ουκρανία ανέφερε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν σε αποθήκες πυρομαχικών και θέσεις προσωπικού στο Kharkiv και στην περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας
Το βράδυ της 9ης Μαΐου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ένα UAV αναχαιτίστηκε στην πόλη Podolsk που βρίσκεται στα νότια προάστια της Μόσχας.
Μια τέτοια επίθεση δεν θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά, αλλά είχε ως κύριο στόχο να επιτύχει τουλάχιστον κάποιο αποτέλεσμα επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Δυστυχώς, μια άλλη ουκρανική επίθεση είχε μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες αμάχων.
Η Ουκρανία στόχευσε με πυραύλους το κέντρο της πόλης της Μαριούπολης όπου οι κάτοικοι γιόρταζαν τη μεγάλη γιορτή.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας απέκρουσαν την επίθεση.
Στην καθημερινή του ενημέρωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την καταστροφή τριών αμερικανικών πυραύλων ATACMS.
Η Ουκρανία πιέζεται από τους επιμελητές του στο ΝΑΤΟ που ασκεί πίεση σκληρά για να φτάσει στις ρωσικές οπίσθιες εγκαταστάσεις, κλείνοντας τα μάτια στη μεταχείριση των αμάχων. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός προχωρά σταθερά στα πεδία των μαχών και επιτυγχάνει νέα κέρδη.
Η ρωσική επίθεση έφερε αποτελέσματα στο μέτωπο του Zaporozhie, στην βαριά οχυρωμένη πόλη Krasnogorovka που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά προάστια του Donetsk καθώς και στις κατευθύνσεις Seversk και Kupyansk.
Βόρεια της Avyiivka, η Ρωσική Άμυνα δήλωσε τον έλεγχο του Novokalinovo. ενώ στο νότο, Ρώσοι στρατιωτικοί εξαπέλυσαν επίθεση στο Umanskoe και κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο το χωριό.
Το πρωί της 10ης Μαΐου σημαδεύτηκε από μια ξαφνική κλιμάκωση στην περιοχή του Kharkiv.
Τα Ουκρανικά οχυρά σε διαφορετικούς συνοριακούς οικισμούς δέχθηκαν ένα από τα πιο μαζικά πλήγματα πυροβολικού και αεροπορίας μέχρι σήμερα.
Συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετούς συνοριακούς οικισμούς, ορισμένοι από τους οποίους φέρεται να τέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο.
Περιμένοντας μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση, οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την εκκένωση του τοπικού πληθυσμού.
Ο ουκρανικός στρατός, εξαντλημένος και διασκορπισμένος σε ένα ευρύ μέτωπο, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Προφανώς, η ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv έχει ξεκινήσει.

Cameron (Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας): Εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή

Την έντονη ανησυχία του για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Kharkiv εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron.
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή», είπε o Cameron, όπως μετέδωσε το Sky News.
Σύμφωνα με τον Cameron η Δύση αναμένει ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια το 2024.

Economist (Περιοδικό Βρετανίας): Μετά τη ρωσική επίθεση στο Kharkiv οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για άμυνα στο Κίεβο

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο Kharkiv ο ουκρανικός στρατός θα προετοιμαστεί για την άμυνα του Κιέβου, γράφει ο Economist.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρόκειται να δημιουργήσουν 10 νέες ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες θα πρέπει να υπερασπιστούν το Κίεβο σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, Oleksandr Pavlyuk.
O Pavlyuk επισημαίνει ότι οι επιθετικοί στόχοι της Ρωσίας το 2024 είναι να καταλάβει όλες τις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν την υπόλοιπη περιφέρεια Zaporizhia το 2024 εάν καταλάβουν το Donbass.
Υπογραμμίζει οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχέδιο να καταλάβουν πόλεις Kharkiv και Sumy.
Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τις ρωσικές προσπάθειες για την κατάληψη του Chasiv Yar, αλλά σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτιμώμενο πλεονέκτημα πυροβολικού 10 προς 1 έναντι των ουκρανικών δυνάμεων και «απόλυτη αεροπορική υπεροχή», πιθανώς αναφερόμενος στην ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να διεξάγουν αδιάκριτα βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Kirill Budanov διέπραξε ένα λάθος – Μεγάλο λάθος των Ουκρανών να χτυπήσουν το Belgorod

Η Ρωσία απάντησε στον βομβαρδισμό του Belgorod με μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.
H επίθεση στην Ρωσική πόλη Belgorod εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky και τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Περιφέρειας της Ουκρανίας Kirill Budanov, τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Ο Zelensky και ο Kirill Budanov εκτόξευσαν μια ανοησία… επιτιθέμενοι στην περιοχή του Belgorod.
Τώρα η Ρωσία έχει μια εξαιρετική δικαιολογία για μια νέα επίθεση στην περιοχή του Kharkiv», σημείωσε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, ήταν ζωτικής σημασίας για το Κίεβο να κρατήσει τα πράγματα ήσυχα σε αυτό το μέτωπο, ώστε να μην διασκορπιστούν οι ήδη περιορισμένοι πόροι.
«Τώρα οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να προελαύνει στην περιοχή του Kharkiv», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Μετά από ένα μαζικό χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Belgorod τον Δεκέμβριο του 2023, το τηλεοπτικό κανάλι RT, επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, έλαβε διαταγή για μαζική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή Belgorod.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας αποστρατιωτικοποίησης ζώνης στο έδαφος της Ουκρανίας, από όπου δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε ρωσικές περιοχές.

Μακελειό στο Belgorod με 8 νεκρούς και 20 τραυματίες από ουκρανικό βομβαρδισμό - Κατέρρευσε πολυκατοικία - Νέες ισχυρές εκρήξεις

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν  και πάλι το Belgorod μετέδωσε το Ria Novosti.
Στις 16:00 την Κυριακή 12/5/2024 υπήρξε προειδοποίηση για πυραυλική απειλή στην ευρύτερη περιοχή ενώ ήχησαν σειρήνες.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ειδοποίησης ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή του όρους Kharkov.
Νωρίτερα τουλάχιστον 8 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη ρωσική περιοχή Belgorod, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Vyacheslav Gladkov, έκανε λόγο για μαζικό βομβαρδισμό της πόλης από τους Ουκρανούς.
Μάλιστα ένα ολόκληρο τμήμα μιας πολυκατοικίας - από τον 10ο έως τον 1ο όροφο - κατέρρευσε ως αποτέλεσμα απευθείας χτυπήματος από οβίδα» στην κατοικημένη περιοχή του Όρους Kharkovskaya του Belgorod.
Το ειδησεογραφικό κανάλι Telegram 112 είπε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.
Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι απομακρύνονται από την πολυκατοικία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν και άλλα τμήματά της.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για θύματα, αλλά το ειδησεογραφικό κανάλι Mash Telegram ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στην ουκρανική επίθεση.
Το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια ουκρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drones αναχαιτίστηκε πάνω από το Belgorod.
Θεωρείται βέβαιο, πως η Ρωσία θα απαντήσει με σφοδρότητα στην άνανδρη αυτή επίθεση του ουκρανικού στρατού.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του συγκροτήματος των διαμερισμάτων στο Belgorod από τους Ουκρανούς ήταν «βάρβαρος», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
belgorod_3_3.JPG
Mircea Geoana (Αναπληρωτής στο ΝΑΤΟ): Τα σχέδια για ανάπτυξη νατοϊκού στρατού στην Ουκρανία αποκλείονται

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις του στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana, μιλώντας σε ακροατήριο στη ρουμανική πόλη Αράντ.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν υπάρξει αίτημα από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές χώρες της ΕΕ » συμφώνησαν με την προσέγγιση της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατευμάτων.
«Ο Macron τόνισε τη σημασία της συνέχισης της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την Ουκρανία με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά εμείς στο ΝΑΤΟ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια ή πολιτική βούληση, να αναπτυχθεί στρατός του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος η υποστήριξή μας σχετίζεται με την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», είπε ο Mircea Geoana κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι αντανακλάσεις ενός Ρουμάνου στην κορυφή του ΝΑΤΟ».
Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά στη σελίδα στο Facebook* (το κοινωνικό δίκτυο απαγορεύεται στη Ρωσία ως εξτρεμιστικό).
Ο Mircea Geoana είπε στο ακροατήριο ότι δεν υπάρχει κατανόηση εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, «αλλά αυτή τη στιγμή όλα τα σημάδια δείχνουν τη συνέχιση».
«Και οι πρόσφατες αποφάσεις για την εκπαίδευση (Ουκρανών) πιλότων και την προμήθεια μαχητικών F-16 σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, πιστεύω ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές εδώ», πρόσθεσε.
Η Ολλανδία και η Δανία ήταν οι πρώτες που συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη από τρίτες χώρες μόλις οι πιλότοι της ολοκληρώσουν την εκπαίδευση.
Ο Ολλανδία αναμένει να στείλει τα πρώτα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία στα μέσα του 2024.
Η Ολλανδία σκοπεύει να στείλει 12-18 τέτοια μαχητικά στο κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν το F-16 στη Ρουμανία.
Όπως δήλωσε προηγουμένως ο Ρώσος πρεσβευτής στη Χάγη Alexander Shulgin, οι Ολλανδοί «κλείνουν τα μάτια» στο γεγονός ότι η προμήθεια των μαχητικών τους F-16 στο Κίεβο θα οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Standard (Βρετανικό ΜΜΕ): Τα πρώτα F-16 ενδέχεται να εμφανιστούν στην Ουκρανία μεταξύ Μαίου και Ιουλίου 2024

Τα πρώτα μαχητικά F-16 θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην Ουκρανία σε λίγες μόνο εβδομάδες, γράφει η βρετανική εφημερίδα Standard, επικαλούμενη ανώνυμη υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή.
Νωρίτερα, το μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου Alexey Goncharenko δήλωσε ότι τα πρώτα μαχητικά F-16 θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην Ουκρανία ήδη από τον Ιούλιο.
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ilya Yevlash, με τη σειρά του, υποσχέθηκε τις πρώτες πτήσεις με το F-16 μετά το Πάσχα.
«Τα πρώτα μαχητικά F-16 που θα παραδοθούν από τη Δύση θα φτάσουν στην Ουκρανία μέσα σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Standard.
Τα πρώτα μαχητικά θα πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η πηγή δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες

Justin Crump (Βρετανός αξιωματικός): Οι ρωσικοί πύραυλοι αέρος-αέρος έχουν σχεδιαστεί για να πολεμήσουν τα F-16

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση αεροσκαφών όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε στο inews ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού Justin Crump.
Στις αρχές Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ilya Yevlash υποσχέθηκε τις πρώτες πτήσεις F-16 μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με τον Justin Crump, η επίθεση από το F-16 σε ρωσικά αεροσκάφη θα είναι αρκετά δύσκολη λόγω των ρωσικών πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.
«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να βρουν κατάλληλες αποστολές, καθώς τα ρωσικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να πολεμούν τέτοια αεροσκάφη», πρόσθεσε ο Justin Crump.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσίας: Η Ρωσία θα αντιληφθεί τα F-16 στην Ουκρανία ως φορείς πυρηνικών όπλων

Η Ρωσία θα αντιληφθεί τα μαχητικά F-16 που εμφανίζονται στην Ουκρανία ως φορείς πυρηνικών όπλων, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Στο εγγύς μέλλον, αεροσκάφη F-16 πολλαπλών χρήσεων αμερικανικής κατασκευής αναμένεται να εμφανιστούν στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει η ρωσική πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη ανήκουν σε πλατφόρμες διπλού εξοπλισμού με πυρηνικά και με συμβατικά όπλα».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι τα αεροσκάφη αυτού του συγκεκριμένου τύπου αποτέλεσαν για πολλά χρόνια τη βάση του στόλου αεροσκαφών, ο οποίος χρησιμοποιείται στις λεγόμενες «κοινές πυρηνικές αποστολές» του ΝΑΤΟ.
«Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη τροποποίηση με την οποία θα προμηθεύονται αυτά τα αεροσκάφη, θα τα αντιληφθούμε ως φορείς πυρηνικών όπλων και θα θεωρήσουμε αυτό το βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ ως στοχευμένη πρόκληση», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το «μοντέλο Ισραήλ» που θέλουν οι Γερμανοί να εφαρμοστεί στην Ουκρανία

Με μια τους κίνηση οι Γερμανοί ριψοκινδυνεύουν σοβαρά την έναρξη ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Ρωσίας - Ευρώπης, την συνακόλουθη εμπλοκή της Ευρώπης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και ένα νέο αιματοκύλισμα στη γηραιά ήπειρο.
Παρά τη δυτική βοήθεια, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει ήδη ξεμείνει από συστήματα αεράμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν με επιτυχία σε αρκετές περιοχές - κλειδιά της πρώτης γραμμής.
Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν την ιδέα δυτικών «διασυνοριακών» αντιαεροπορικών μονάδων να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία
«Αυτό θα ανακουφίσει το βάρος της ουκρανικής αεράμυνας και θα τους επέτρεπε να προστατεύσουν την πρώτη γραμμή», υποστήριξε ο Roderich Kiesewetter της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Παράδειγμα για το μοντέλο αεράμυνας ελήφθη από την συμβολή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, οι οποίες βοήθησαν το Ισραήλ να αποκρούσει τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, κάτι που ο Kiesewetter ισχυρίστηκε ότι δείχνει ότι «τα εμπλεκόμενα κράτη δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν «αντίμαχα μέρη» σε μια σύγκρουση».
Η Agnieszka Brugger του κόμματος Alliance 90/The Greens επέμεινε ότι «είναι εντάξει να τοποθετούνται συστήματα αεράμυνας στα σύνορα των γειτονικών εθνών της Ουκρανίας, έτσι ώστε τα δυτικά τμήματα της χώρας να μπορούν επίσης να προστατεύονται».
«Η αεράμυνα της Ουκρανίας από την Πολωνία και τη Ρουμανία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο συνάδελφος του Brugger, Anton Hofreiter.
Αλλά αυτό "δεν είναι προς συζήτηση" επί του παρόντος, επειδή η τρέχουσα προτεραιότητα είναι να παραδοθεί "σημαντικά περισσότερος" στρατιωτικός εξοπλισμός και πυρομαχικά στην Ουκρανία ως μέρος της δυτικής βοήθειας, πρόσθεσε.
"Ο εναέριος χώρος πάνω από τις ουκρανικές συνοριακές περιοχές" θα μπορούσε κατ' αρχήν "να προστατεύεται από συστήματα αεράμυνας που σταθμεύουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Marcus Faber από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «τα συστήματα και οι πύραυλοι [αεράμυνας] είναι ήδη σε έλλειψη».
Οι δηλώσεις έρχονται αφού ο Nico Lange, ανώτερος ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ειδήσεων Tagesschau ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «τα πολυάριθμα» αντιαεροπορικά συστήματα Patriot για να καταρρίψουν «όλους τους ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» πάνω από την Ουκρανία, από το έδαφος της Πολωνίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, εν τω μεταξύ, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σκόπιμα υποκινούν εντάσεις γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, επειδή συνειδητοποιούν το γεγονός ότι το Κίεβο αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση.
«Η στιγμή είναι πολύ σημαντική και, φυσικά, είναι πολύ προκλητικό από την πλευρά τους [των Ευρωπαίων]», πρόσθεσε ο Peskov.
Η Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι «οι φθίνουσες δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας παρουσιάζουν τρωτά σημεία, καθώς περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χτυπήσουν στόχους όπως οι κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής [του Κιέβου]».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο στην Κατεύθυνση Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv και συνέχισαν να σημειώνουν τακτικά σημαντικά κέρδη σε πιθανώς λιγότερο αμυνόμενες περιοχές.
Τα αναφερόμενα μεγέθη των ρωσικών στοιχείων που δεσμεύτηκαν σε αυτές τις περιορισμένες επιχειρήσεις και της ομάδας ρωσικών δυνάμεων που αναπτύχθηκε κατά μήκος των συνόρων στη βορειοανατολική Ουκρανία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιδιώκουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για να τυλίξουν, να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν την πόλη του Kharkiv αυτήν τη στιγμή.
Η Ukrainska Pravda ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις βόρεια της πόλης Kharkiv) το πρωί της 11ης Μαΐου και επικεντρώθηκαν στο Hlyboke (αμέσως βόρεια).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα περίχωρα των οικισμών και αργότερα κατέλαβαν και εκκαθάρισν τον οικισμό
Τα δεδομένα της NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) που καταγράφηκαν στις 10 Μαΐου υποδεικνύουν ότι πιθανότατα υπήρξαν σφοδρές μάχες κοντά στο Hlyboke.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 11 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Morokhovets και το Oliinykove (και τα δύο βορειοανατολικά της Lypsti) και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτούς τους οικισμούς.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις δυτικά του Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv) κοντά στο Ohirtseve και το Hatyshche, δύο οικισμούς που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στις 11 Μαΐου….
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει τουλάχιστον στα περίχωρα του Ohirtseve και του Hatyshche.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης τη Tykhe αλλά κι το Pletenivka, και Tykhe (βόρεια προς βορειοδυτικά της Lypsti), ισχυρισμοί που το ISW εκτιμά ότι είναι ακριβείς, καθώς και την Pletenivka (βόρεια του Βόβτσσανσκ).
Οι ρωσικές πηγές υποστήριξαν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χοπτίβκα και την Κουντίιβκα (τόσο βορειοδυτικά του Λύπτσι όσο και νοτιοανατολικά του Κοζάχα Λοπάν).
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν περαιτέρω προς το Lukyantsi (βορειοανατολικά του Lyptsi), στα βόρεια προάστια του Neskuchne (βορειοανατολικά του Lyptsi) και στα δυτικά περίχωρα Staritsa και Izbytske (δυτικά του Vovchansk και ανατολικά του Lyptsi).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν από το Χατίστσε στα βορειοδυτικά προάστια του Βόβτσσανσκ, νότια από την Πλετενίβκα και προς το Τύχε (στα βορειοανατολικά προάστια του Βόβτσσανσκ).
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Tykhe και επί του παρόντος προσπαθούν να προχωρήσουν ανατολικά του οικισμού στο Vovchansk.
Η ISW δεν έχει παρατηρήσει στοιχεία που να υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι αυτοί οι ρωσικοί ισχυρισμοί αντιστοιχούν με τις ρωσικές προόδους αυτή τη στιγμή.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν σε περιοχές που ήταν ήδη αμφισβητούμενες «γκρίζες ζώνες», υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διατήρησαν σταθερές θέσεις σε πολλούς από τους μικρούς συνοριακούς οικισμούς που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις ή φέρεται να έχουν κατασχέσει.
Είναι απίθανο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα είχαν δημιουργήσει σοβαρά οχυρά και οχυρώσεις κατά μήκος μιας αμφισβητούμενης γκρίζας ζώνης ή μόνιμες θέσεις σε μικρούς συνοριακούς οικισμούς που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποβάλει εδώ και καιρό σε συνήθη έμμεσα πυρά.
Η εγγύτητα της πόλης του Kharkiv στα σύνορα μεγεθύνει τη σημασία των περιορισμένων ρωσικών τακτικών κερδών, ωστόσο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν χρειάζεται να προχωρήσουν πολύ περισσότερο για να αρχίσουν να απειλούν την πόλη του Kharkiv με βομβαρδισμούς ρουτίνας.

Παγίδα θανάτου για τους Ουκρανούς το Rabotino

Ο οικισμός Rabotino παίζει σημαντικό ρόλο στην προπαγάνδα του Κιέβου και οι Ουκρανοί αξιωματικοί στέλνουν κατά κύμα στρατεύματα σε μάταιες προσπάθειες να το ανακτήσουν από τον ρωσικό έλεγχο.
Το χωριό Rabotino στην περιοχή Zaporizhia έχει γίνει παγίδα θανάτου για Ουκρανούς στρατιώτες, αφού οι προσπάθειές τους να το ανακτήσουν από τον ρωσικό έλεγχο οδήγησαν σε ένα άμεσο ραντεβού με τον θάνατο, δήλωσε ο επικεφαλής του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία» και αξιωματούχος της περιοχής Vladimir Rogov.
«Ο εχθρός προσπάθησε να εισβάλει από θέσεις πίσω από το χωριό, στο νεκροταφείο.
Οι προσπάθειες αντεπίθεσης για την ανάκτηση χαμένων θέσεων στο χωριό απέτυχαν.
Οι στρατιώτες μας ανάγκασαν τον εχθρό σε φυγή.
Έχασαν στρατιώτες και υποχώρησαν », είπε ο Rogov.
Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί αξιωματικοί στέλνουν συνεχώς νέες εφεδρείες σε μάταιες προσπάθειες εισβολής στο Rabotino.

Στάχτη και άλλο Abrams στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι διαλύουν τα δυτικά τανκς με οβίδες πυροβολικού Krasnopol

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα ακόμη αμερικανικής κατασκευής άρμα μάχης M1A1 SA Abrams των Ουκρανών ενώ κινούταν στα βορειοδυτικά της πόλης Avdiivka στην κατεύθυνση του Donetsk.
Το άρμα στοχοποιήθηκε με κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού Krasnopol σε δρόμο κοντά στον οικισμό Novoselivka Persha, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (12/5/2024).
Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 31 Abrams το 2023.
Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των τανκς έχουν ήδη καταστραφεί.
Δύο από αυτά τα τανκς καταλήφθηκαν επίσης από τον ρωσικό στρατό.
Όλες οι απώλειες των αρμάτων ήταν κοντά στην Avdiivka Πυρκαγιά στο διυλιστήριο του Volgograd μετά από επίθεση ουκρανικού drone

Ουκρανική επίθεση με drone προκάλεσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή 12/5 πυρκαγιά στο διυλιστήριο του Volgograd στη νότια Ρωσία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Andrey Bocharov.
«Τη νύκτα της 12ης Μαΐου οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου απώθησαν επίθεση με drone εναντίον της περιφέρειας Volgograd», επεσήμανε στο Telegram.
Ο Bocharov πρόσθεσε ότι από την πτώση ενός drone και την έκρηξη που ακολούθησε «ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο του διυλιστηρίου πετρελαίου του Volgograd».
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί» και «δεν υπάρχουν θύματα».
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στην πρωινή του ενημέρωση ότι αναχαίτισε συνολικά οκτώ ουκρανικά drone στη διάρκεια της νύκτας, ένα από τα οποία «πάνω από το έδαφος της περιφέρειας Βόλγκογκραντ».
Το διυλιστήριο αυτό είχε γίνει ξανά στόχος ουκρανικής επίθεσης με drone στις αρχές Φεβρουαρίου και πάλι χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_112024.png


Luhansk_Battle_Map_Draft_May_11_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_11_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_11_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_11_2024.png



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης