Με φόντο τα σενάρια για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, ο Erdogan πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και το υπουργείο Δικαιοσύνης
Σύμφωνα με πληροφορίες, της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε έρευνα για πιθανή συνωμοσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα διεξάγεται βάσει του άρθρου του Ποινικού Κώδικα «Εξέγερση κατά της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας», που αναφέρεται στη δημιουργία παράνομης οργάνωσης για τη διάπραξη εγκλήματος κατά της ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης του κράτος, καθώς και στα άρθρα «Αποκάλυψη μυστικών», «Απόπειρα επηρεασμού δικαστικού λειτουργού, πραγματογνώμονα ή μάρτυρα» και άλλα.
Έκτακτη σύσκεψη
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το βράδυ της Τρίτης (14/5/2024), ο Erdogan πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο λόγος ήταν μια προειδοποίηση από τον σύμμαχο του Erdogan και ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Devlet Bahçeli, για πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει για το θέμα σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης (15/5/2024).
Στην Τουρκία η απομάκρυνση αρκετών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Άγκυρας προκάλεσε μεγάλο σάλο. Κατηγορήθηκαν ότι είχαν σχέσεις με την εγκληματική οργάνωση Aykhan Bora Kaplan και τα σπίτια τους ερευνήθηκαν. Σύμφωνα με τον Bahçeli, αυτό θα μπορούσε να είναι μια συνωμοσία εναντίον των αρχών, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει μόνο με την απομάκρυνση αρκετών αστυνομικών.
Τα γεγονότα του 2016
Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνέβη κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, και διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η απόπειρα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα, το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι αντιδράσεις στην απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα. Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες- κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.
Ο πρωθυπουργός, Binali Yildirim, δήλωσε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 16 Ιουλίου το 2016, ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό πλήρη έλεγχο». Αποκάλεσε την απόπειρα για πραξικόπημα μια «μαύρη κηλίδα στην τουρκική δημοκρατία». Μαζικές συλλήψεις ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος με 2.839 στρατιώτες να κρατούνται από την κυβέρνηση.
Μετά την καταστολή της απόπειρας, ο πρόεδρος Erdogan είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προδοσία η οποία θα πληρωθεί πολύ ακριβά και πως με την βοήθεια του Θεού θα ξεκαθαριστούν οι ένοπλες δυνάμεις από τα στοιχεία αυτά. Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Erdogan άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Τουρκία.
Η αντίδραση της κυβέρνησης συνεχίστηκε, απαγορεύοντας την θρησκευτική τελετή στις κηδείες των πραξικοπηματιών, απαγορεύοντας την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που θεώρησε πως πρόσκεινται στους υπαίτιους του πραξικοπήματος, και παράλληλα απολύοντας και 15.000 υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας, ανάμεσα τους και 1.577 πρυτάνεις πανεπιστημίων, και επιπλέον ακυρώνοντας τις άδειες 21.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι διώξεις επεκτάθηκαν και σε διαιτητές του ποδοσφαίρου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών