Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δύο φράσεις του Putin που δεν κατάλαβε η Δύση και … σκορπούν τρόμο - H μάχη για το Kharkiv μόλις αρχίζει

Οι δύο φράσεις του Putin που δεν κατάλαβε η Δύση και … σκορπούν τρόμο - H μάχη για το Kharkiv μόλις αρχίζει
Η Ρωσία έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ουκρανία αλλά ... και την ευελιξία να το προσαρμόζει ανάλογα με τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης
Μόλις πριν μια εβδομάδα, η επίθεση της Ρωσίας στην επαρχία του Kharkiv σκόρπισε πανικό όχι μόνο στην Ουκρανία και στο Κίεβο αλλά σε ολόκληρη τη Δύση.
Ήταν τότε που άρχισαν να ακούγονται κραυγές, ότι «τα πάντα χάθηκαν», ότι «οι Ρώσοι πρόκειται να πάρουν το Kharkiv».
Μετά όμως ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα σχέδιο επί του παρόντος για να καταλάβει την πόλη…
Και επήλθε ξανά μια σχετική ηρεμία στο δυτικό και ουκρανικό στρατόπεδο…

Η νίκη… της Ουκρανίας

Αν και όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, κάποιοι άρχισαν να μιλάνε ακόμα και για «νίκη» της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η άρνηση της Ρωσίας να καταλάβει το Kharkiv» ήταν το αποτέλεσμα ενεργητικών βημάτων που έλαβαν οι Αρχές του Κιέβου.
Άρχισαν μάλιστα να λένε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να καταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, κάτι που μεταξύ άλλων ανέφερε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Και που ισχυρίστηκε και ο Αμερικάνος στρατηγός και διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Christopher Cavoli.

Η… αποκάλυψη

Σύμφωνα με το RIA Novosti, Βρετανοί αναλυτές παρουσίασαν στην εφημερίδα Daily Telegraph την πρόβλεψη τους σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας όσον αφορά την επικείμενη καλοκαιρινή τους εκστρατεία και αποκάλυψαν τους τρεις κύριους στόχους της: την πλήρη απελευθέρωση του Donbass, την προέλαση στη Zaporizhia και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα βόρεια της περιοχής του Kharkiv.
Αλλά αυτό δεν συνιστά κάποιου είδους αποκάλυψη, καθώς όπως λέει το δημοσίευμα, οι Ρώσοι δεν είχαν κρύψει ποτέ αυτούς τους στόχους.

Τα λόγια του Putin

Κατά την ομιλία του σε δημοσιογράφους στην Κίνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υπενθύμισε ότι είχε θέσει ως καθήκον των ρωσικών δυνάμεων να δημιουργήσουν μια τέτοια ζώνη ασφαλείας ως απάντηση στο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών της ρωσικής επαρχίας Belgorod, και ότι αυτές οι επιθέσεις των Ουκρανών ήταν που ανάγκασαν τη Ρωσία να πραγματοποιήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

Οι δύο καίριες φράσεις

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το RIA Novosti, ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε δύο πολύ σημαντικές φράσεις, οι οποίες μάλλον δεν έφτασαν ή δεν έγιναν κατανοητές από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, ο Putin είπε ότι «δεν υπάρχουν σήμερα σχέδια για την κατάληψη του Kharkiv», με τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Margarita Simonyan να σημειώνει ότι «αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε αύριο».
Και σε αυτό το σημείο ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε το γεγονός ότι «αύριο» η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει.
«Προφανώς, και θα εκκινήσουμε από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο έδαφος.
Αυτό είναι προφανές» υπογράμμισε ο Putin.

Μηνύματα

«Αυτά τα δύο μηνύματα είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις όσον αφορά τους μελλοντικούς μας στόχους» τονίζει το RIA Novosti.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «δεν θα είχαμε σχεδιάσει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κοντά στα σύνορα μας, εάν δεν υπήρχαν οι προκλητικές ενέργειες των Ουκρανών.
Εάν οι προκλήσεις συνεχιστούν, τα σχέδια μας μπορεί να αλλάξουν.
Και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία.
Οι προπαγανδιστές του Κιέβου μπορούν να καυχιούνται όσο θέλουν λέγοντας ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να πάρουν το Kharkiv.
Αλλά ακόμα και μεταξύ τους προσπαθούν να κατανοήσουν τα απίστευτα λάθη που έγιναν στην άμυνα της περιοχής» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Πυρά σε Zelensky

Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται την κριτική που άσκησε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Zelensky και την ομάδα του ότι δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για τη ρωσική επίθεση.
Αλλά και ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής, Robert Clarke υποστηρίζει ότι η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Kharkiv «εξάντλησε σημαντικά την ουκρανική άμυνα».
Αυτά σημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν τον στόχο τους…
Ακόμα και Ουκρανοί αξιωματικοί που μίλησαν στους New York Times επιβεβαίωσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι: «Οι Ρώσοι ξέρουν τι κάνουν».
Ενώ ο Zelensky εκλιπαρεί ταπεινωτικά τη Δύση για συστήματα Patriot, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι ικανά να σώσουν το Kharkiv, οι NYT παραδέχονται ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ουκρανικό στρατό είναι το προσωπικό, και ιδίως το διαρκές και αυξανόμενο έλλειμμα του».

Δεν μπορούν οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με το RIA Novosti, αυτό το πρόβλημα έλλειψης Ουκρανών στρατιωτών δεν μπορεί να το λύσει ο Zelensky, παρόλο το νέο νόμο που ενέκρινε το ουκρανικό κοινοβούλιο «για τη de facto συνολική κινητοποίηση του πληθυσμού».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «σε συνθήκες έλλειψης τροφής… για τα κανόνια», κανένας Patriot ή στρατιωτικός εξοπλισμός δεν πρόκειται να βοηθήσει.
Επιπλέον, όσο περισσότερο η Δύση προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερη καθίσταται η έλλειψη προσωπικού στον ουκρανικό στρατό για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους…

Η επιχείρηση στο Kharkiv

Η επιχείρηση στο Kharkiv επιδείνωσε αυτό το πρόβλημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς τις ανάγκασε να μεταφέρουν μονάδες τους από διάφορες περιοχές του μετώπου του Donbass, γεγονός που κατά το RIA Novosti, ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους Ρώσους στρατιώτες.
«Γεγονός που με τη σειρά του είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία όπου το κρίνει δυνατό και απαραίτητο.
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι είμαστε οπορτουνιστές με την καλή έννοια του όρου.
Αν δούμε ότι τέτοιες ευκαιρίες ανοίγονται όχι μόνο στο Donbass, τότε θα τις εκμεταλλευτούμε κι εμείς.
Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους κύριους Βρετανούς προπαγανδιστές, ο Maxim Tucker, έχοντας επισκεφθεί τις πρώτες γραμμές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα σε άρθρο τους στους The Sunday Times: «Η μάχη για το Kharkiv μόλις αρχίζει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης