Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη και οι Αμερικανοί το παραδέχονται – Washington Post: Οι Ρώσοι σε 3 εβδομάδες κατέλαβαν περισσότερα εδάφη από ό,τι οι Ουκρανοί σε 5 μήνες

Ακόμη και οι Αμερικανοί το παραδέχονται – Washington Post: Οι Ρώσοι σε 3 εβδομάδες κατέλαβαν περισσότερα εδάφη από ό,τι οι Ουκρανοί σε 5 μήνες
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν τις τελευταίες εβδομάδες…
Αδυνατούν να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση στη ρωσική προέλαση οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι δυνάμεις των Ρώσων τις τελευταίες εβδομάδες καταλαμβάνουν συνεχώς νέα εδάφη, του Kharkiv συμπεριλαμβανομένου, γεγονός το οποίο ανάγκασε ακόμα και το γνωστό αμερικανικό port parole Washington Post… να παραδεχτεί ήττα.
Αυτό ως γεγονός είναι από μόνο του… εκπληκτικό, δεδομένου ότι οι σημαντικές επιτυχίες των Ρώσων επί του πεδίου δεν αναφέρονται ή θάβονται με ψιλά γράμματα.
«Η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερη γη από αυτή που απελευθέρωσε η Ουκρανία στην αντεπίθεση του 2023» σημείωσε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η ρωσική προέλαση, την οποία οι συντάκτες του άρθρου αποκαλούν σημαντική, ασκεί πίεση στα ουκρανικά στρατεύματα.
Ο Max Bergmann, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «επιδιώκει να δημιουργήσει τρωτά σημεία στην ουκρανική πλευρά, πιέζοντας τον εχθρό από όλες τις πλευρές».
Ο Gian Gentile της Rand είπε στην Washington Post ότι αυτή η νέα ρωσική επίθεση σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να μετακινήσει δυνάμεις, ειδικά προς τα βόρεια, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη να προετοιμαστεί για μια δική της, νέα αντεπίθεση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανέφερε πως η κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv, και ειδικά στην πόλη Volchansk, είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Από τη μεριά του, το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή και την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών δυνάμεων.
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η αντεπίθεση όχι μόνο είχε σταματήσει, αλλά είχε αποτύχει.
Τον Ιανουάριο του 2024, ο Putin επανέλαβε αυτό το μήνυμα, λέγοντας ότι πλέον οι Ρώσοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος η βιωσιμότητα της Ουκρανίας ως κράτους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, ο τότε Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ανέφερε ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την αντεπίθεσή τους έχασαν 159.000 στρατιώτες, 121 αεροπλάνα και 766 τανκς, συμπεριλαμβανομένων 37 Leopard.
Όπως πρόσθεσε, τα δυτικά όπλα και η χρήση στρατηγικών εφεδρειών από την ουκρανική διοίκηση στο πεδίο της μάχης δεν άλλαξαν την επιχειρησιακή κατάσταση.

Σοβαρά ερωτήματα

Ο Robert Clark, ανώτερος ερευνητής στο Αναλυτικό Κέντρο Civitas, δήλωσε στην Telegraph ότι η αποτυχία του ουκρανικού στρατού να αμυνθεί στο Kharkiv, λόγω της πλημμελούς οχύρωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει κανονικότητα σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Περίπου «30.000 Ρώσοι επέστρεψαν στη βορειοανατολική Ουκρανία, καταβροχθίζοντας τις αραιές ουκρανικές εφεδρικές δυνάμεις», είπε ο Clark.
Εύλογα «υπάρχουν τώρα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν σωστά προετοιμασμένες για να αμυνθούν αποτελεσματικά.
Αν όχι, πρόκειται για βαθιά επαγγελματική αμέλεια υψίστης τάξεως και εγείρει ζητήματα διαφθοράς στις τάξεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων».
Για να σταματήσει την επίθεση της Ρωσίας, ο Zelensky ζητά συνεχώς από τις ΗΠΑ περισσότερα όπλα και χρήματα.
Ακόμα κι έτσι, η νέα οπλική βοήθεια των ΗΠΑ θα έχει μικρό αντίκτυπο στο ουκρανικό πεδίο μάχης, με τις ρωσικές δυνάμεις να διαπερνούν τη βαριά οχυρωμένη ουκρανική άμυνα στο Ντονμπάς και να προελαύνουν στην περιοχή του Χάρκοβο.
Ωστόσο, ακόμη και με τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν, το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης, ένα σημείο που τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov στις 19 Μαΐου.
«Είναι καιρός το καθεστώς του Κιέβου να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες...
Ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα, που έχει επαναληφθεί πολλές φορές, θα γίνει κατανοητό και η Δύση θα συνειδητοποιήσει ότι είναι καιρός να σταματήσει να θυσιάζει την Ουκρανία για τους απολύτως μάταιους στόχους της» δήλωσε ο Lavrov στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.
Αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ουκρανική αντεπίθεση ήταν μια μεγάλη γκάφα, η πλήρης έκταση της γίνεται κατανοητή τώρα που η Ρωσία κατέλαβε αβίαστα περισσότερα εδάφη μέσα σε λίγες εβδομάδες από ό,τι πέτυχε η Ουκρανία σε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και με μεγάλη δυτική υποστήριξη.
Αν και οι προτροπές του Lavrov πιθανότατα θα πέσουν στο κενό, είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να καταλαμβάνει εύκολα περισσότερα εδάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης