Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Οι Ρώσοι με λίγες δυνάμεις πέτυχαν τον στόχο τους - Μεγάλη πίεση στο Donbass - H θητεία μου δεν έχει τελειώσει

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Οι Ρώσοι με λίγες δυνάμεις πέτυχαν τον στόχο τους - Μεγάλη πίεση στο Donbass - H θητεία μου δεν έχει τελειώσει
H κατάσταση στο Kharkiv είναι πλέον σταθερή, αλλά είναι ισχυρό το κύμα των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στο Donbass λέει ο Zelensky
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι η ρωσική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία επιτυγχάνει τον στόχο της να τραβήξει την προσοχή από τις έντονες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η κατάσταση στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv είναι πλέον σταθερή, αλλά είναι ισχυρό το κύμα των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στο Donbass στο Chasiv Yar (Bakhmut), Pokrovsk (Avdiivka) και κατευθύνσεις Kurakhove (δυτικά της πόλης Donetsk).
Ο Zelensky δήλωσε ότι η κατάσταση στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv είναι σταθερή εδώ και περίπου μία εβδομάδα.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν πρόσφατα τις προσπάθειές τους να καταλάβουν την επιχειρησιακά σημαντική πόλη Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut καθώς μειώθηκε ο ρυθμός των επιχειρήσεων στη βόρεια περιοχή Kharkiv, τονίζοντας πώς η προσπάθεια της βόρειας Περιφέρειας Kharkiv στοχεύει να προσελκύσει και να διορθώσει ουκρανικές δυνάμεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις ρωσικές δυνάμεις αλλού στο θέατρο.
Η πιο άμεση προοπτική των ρωσικών δυνάμεων για επιχειρησιακά σημαντικά κέρδη παραμένει η κατεύθυνση του Chasiv Yar, καθώς η κατάληψη του Chasiv Yar θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να θέτουν όρους για να επιτεθούν σε μέρος μιας «ζώνης φρουρίων» πόλεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της άμυνας της Ουκρανίας.
Η άμυνα της Περιφέρειας του Donetsk και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν δυσμενείς καταστάσεις για τις ουκρανικές δυνάμεις που αμύνονται κοντά στο Chasiv Yar και την Avdiivka πριν φτάσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στις πρώτες γραμμές.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν υψηλότερο ρυθμό επιθετικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση Avdiivka, ακόμη και όταν η κατάσταση στη βόρεια περιοχή Kharkiv μερικώς σταθεροποιήθηκε.

Η προεδρική μου θητεία δεν έχει ακόμη τελειώσει

Ο Vladimir Zelensky πιστεύει ότι η προεδρική του θητεία δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Τα πέντε μου χρόνια δεν έχουν τελειώσει ακόμα, λόγω του στρατιωτικού νόμου, θα συνεχίσω (να κατέχω τη θέση του προέδρου)», ισχυρίζεται.
Ωστόσο η θητεία του Vladimir Zelensky έληξε στις 20 Μαΐου 2024.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία το 2024 ακυρώθηκαν, επικαλούμενη στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση.
Ο Vladimir Zelensky δήλωσε ότι οι εκλογές είναι πλέον «άκαιρες».
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του Vladimir Zelensky μετά τη λήξη των εξουσιών του ως αρχηγού κράτους θα πρέπει να απαντηθεί από το Σύνταγμα της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι το σύνταγμα της γειτονικής χώρας «έχει κάθε είδους επιλογές», οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης