Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Αδιανόητο η ΕΕ να «εμπορευματοποιεί τους μετανάστες»

Διεθνής Αμνηστία: Αδιανόητο η ΕΕ να «εμπορευματοποιεί τους μετανάστες»
Οι αποκαλύψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές ενόψει των ευρωεκλογών, όπου το ζήτημα της μετανάστευσης κατέχει εξέχουσα θέση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να «εμπορευματοποιεί» τους μετανάστες ή να εφαρμόζει μια «ιδιοτελή αλληλεγγύη» αναθέτοντας τη διαχείριση της μεταναστευτικής της πολιτικής σε τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη ή η Τυνησία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η ευθύνη (για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών) μεταφέρεται σε τρίτες χώρες όπου, όπως έχει διαπιστώσει η Διεθνής Αμνηστία, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων», δήλωσε η Veronica Barroso, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ) στην Ισπανία, σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η αντίδραση της Barroso ήρθε λίγες ώρες αφότου η El País, μαζί με το Lighthouse Reports και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Le Monde, αποκάλυψαν την Τρίτη (21 Μαΐου) ότι το Μαρόκο, η Τυνησία και η Μαυριτανία, μεταξύ άλλων χωρών, χρησιμοποιούν κονδύλια της ΕΕ για να κρατούν μετανάστες και να τους αφήνουν αποκλεισμένους στην έρημο.
Οι αποκαλύψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές ενόψει των ευρωεκλογών, όπου το ζήτημα της μετανάστευσης κατέχει εξέχουσα θέση.
Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση, «κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (…) καταλήγουν εξόριστοι σε περιοχές της ερήμου ή σε απομακρυσμένες πόλεις της Βόρειας Αφρικής. Αυτή είναι η τιμωρία στην οποία υποβάλλονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη με εύθραυστες βάρκες ή περνώντας έναν φράχτη (στα σύνορα)».
Η έκθεση δημοσιεύθηκε λίγες μόνο ημέρες αφότου η ΕΕ ενέκρινε το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο, μεταξύ άλλων αυστηροποιεί τον έλεγχο των συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης και κατανέμει την ευθύνη για το μεταναστευτικό βάρος σε όλους τους εταίρους της ΕΕ.
Ένα από τα τελευταία αρνητικά παραδείγματα της εξωτερίκευσης της μετανάστευσης είναι η συμφωνία που υπέγραψαν η Ιταλία και η Αλβανία το 2023 για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο σε ιταλικό έδαφος στη βαλκανική χώρα.

Θέουτα, Μελίλια και Κανάρια Νησιά, «καυτά σημεία» στην Ισπανία

Υπάρχουν όμως και άλλα αρνητικά παραδείγματα συμφωνιών για τη μετανάστευση ανάμεσα στην ΕΕ και τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, η Τυνησία και πρόσφατα η Αίγυπτος, οι οποίες «δεν είναι ασφαλείς» και «δεν διαθέτουν σύστημα ασύλου», προειδοποίησε η Barroso.
«Αυτές οι τρίτες χώρες λειτουργούν στην πραγματικότητα ως ‘φύλακες πύλης’ για να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη», είπε.
«Αντί να εξωτερικεύει τη μετανάστευση, η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει νόμιμους και ασφαλείς τρόπους για να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στο έδαφός μας», δήλωσε.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι «μερικές φορές, η κατάσταση είναι δύσκολη στις χώρες εταίρους μας… (αλλά) παραμένουν κυρίαρχα κράτη και συνεχίζουν να ελέγχουν τις εθνικές τους δυνάμεις».
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν».
Η Ισπανία, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα, είναι ένα από τα «καυτά σημεία» των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική, μέσω των συνόρων μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου στο θύλακα της Θέουτας και της Μελίγια, και από την υποσαχάρια Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά.
«Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου και είμαστε επίσης πολύ επικριτικοί απέναντι στα κονδύλια (της Ισπανίας) προς το Μαρόκο λόγω της πλήρους έλλειψης διαφάνειας για το πού καταλήγουν τα χρήματα αυτά», δήλωσε ο Μπαρόζο.
Σύμφωνα με την ειδικό, «είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν» αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να «γνωρίζουμε τον τελικό προορισμό τους».
Πρόσφατα, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέστειλαν αναφορά στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης OLAF της ΕΕ, ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστεί πώς γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων που φθάνουν στο Μαρόκο και σε άλλες τρίτες χώρες για τον έλεγχο της μετανάστευσης, δήλωσε η Barroso.

Αλληλεγγύη à la carte

Με βάση την επιτόπια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σε τρίτες χώρες, συμπεραίνεται ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ «ενδέχεται να υιοθετούν πολιτικές και μέτρα που αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα» αναθέτοντας τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε τρίτους, δήλωσε η Barroso.
Για να αποφευχθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, η ΜΚΟ κάλεσε την ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες «θα περιλαμβάνουν εγγυήσεις» για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
Επίσης, υπάρψουν συγκεκριμένες ανησυχίες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, όπως το Fratelli d’Italia, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή το Vox στην Ισπανία.
«Ανησυχούμε για τον τόνο που χρησιμοποιούν ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης, ο οποίος θα μπορούσε να υποκινήσει το μίσος κατά των μεταναστών και των προσφύγων», τόνισε η Barroso.
«Ο μηχανισμός αλληλεγγύης (του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου), δυστυχώς, δεν διαθέτει ένα σύστημα με ενιαία υποχρεωτική φόρμουλα για τη μετεγκατάσταση και την υποδοχή από τα κράτη μέλη και που επιτρέπει σε όποιον θέλει να μπορεί να πληρώσει αντί να υποδέχεται μετανάστες», δήλωσε η εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανταλλάσσονται και ότι δεν μιλάμε για πραγματική αλληλεγγύη για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη, με αξιοπρεπή και επαρκή τρόπο».
Το τι θα γίνει με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν πρέπει να αφεθεί «στην αυθαιρεσία και στη θέληση κάθε κράτους μέλους», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης