Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικός εκβιασμός για είσοδο των ουδέτερων χωρών στο ΝΑΤΟ - Απειλή η Ρωσία

Βρετανικός εκβιασμός για είσοδο των ουδέτερων χωρών στο ΝΑΤΟ - Απειλή η Ρωσία
Η Βρετανία θα ασκήσει πιέσεις ώστε να ενταχθούν περισσότερες χώρες στο μπλοκ
Οι ουδέτερες χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά απολαμβάνουν την «ομπρέλα προστασίας» του θα πρέπει να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, διαμήνυσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.
Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Grant Shapps απέφυγε να δείξει ευθέως τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία και η Ελβετία, οι οποίες εδώ και καιρό εκτιμούν την ουδετερότητα, σύμφωνα με το Politico.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η Βρετανία θα ασκήσει πιέσεις ώστε να ενταχθούν περισσότερες χώρες στο μπλοκ.
«Θα υποστηρίξω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να φέρει στον οργανισμό όλους εκείνους που επωφελούνται από την ομπρέλα προστασίας της συμμαχίας», δήλωσε.

Απειλή η Ρωσία

«Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται ουσιαστικά από την κάλυψη του ΝΑΤΟ, απολαμβάνουν τα οφέλη της ελευθερίας και της ελευθερίας, και παρόλα αυτά αποτυγχάνουν να προσχωρήσουν στη συλλογική αποτροπή της Ηπείρου», πρόσθεσε ο Shapps, επισημαίνοντας την απειλή που συνιστά η Ρωσία.
«Ωστόσο, όταν ο λύκος βρίσκεται στην πίσω πόρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για ουδετερότητα».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε συζήτηση σε ορισμένες ουδέτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με το αν θα πρέπει να αναθεωρήσουν την πάγια πολιτική τους και να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία εντάχθηκαν αμφότερες στο ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια.
Τα σχόλια του Shapps ήρθαν καθώς προέτρεψε τα υφιστάμενα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ.
Ο σημερινός στόχος της συμμαχίας είναι να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα - που επιτυγχάνεται από περίπου τα δύο τρίτα των 32 μελών του ΝΑΤΟ.
Η Βρετανία υποσχέθηκε πρόσφατα να φτάσει το 2,5% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ο Shapps δεσμεύτηκε να πιέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης