Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Putin είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - Ρωσία: Καμία σχέση με την πραγματικότητα

Reuters: Ο Putin είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - Ρωσία: Καμία σχέση με την πραγματικότητα
Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι είναι υπέρ μιας εκεχειρίας εάν η Ουκρανία αναγνωρίσει τα νέα σύνορα λέει το Reuters
Έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο κατόπιν διαπραγματεύσεων αποδεχθεί εδαφικές απώλειες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στο πεδίο των μαχών, φέρεται ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τέσσερις ρωσικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση πυρός, η οποία θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίζονται οι σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης… ως τα νέα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά - που μέσω δημοσιευμάτων - ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται πρόθυμος για συνομιλίες με το Κίεβο, με την προηγούμενη απόπειρα του… να αγνοείται παντελώς από τη Δύση με το επιχείρημα ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν επιδιώκει πραγματικά την ειρήνη στην Ουκρανία με τις ενέργειες του.
Άλλωστε βασική γραμμή του Κιέβου, όσο μη ρεαλιστική
και αν φαντάζει αυτή τη στιγμή βάσει των δεδομένων στο μέτωπο, είναι ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τη Μόσχα σχετικά με την παραχώρηση εδαφών του.
Πάντως, δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο
- ακόμα και σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Guardian - αναφέρουν πως έστω και στο παρασκήνιο πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες πως είναι μη ρεαλιστικό το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky για επιστροφή στα σύνορα του 1991.
Βάσει του δημοσιεύματος, τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Putin, δήλωσαν ότι εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να αποκλείσει τις συνομιλίες.
«Ο Putin μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Putin είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός, να «παγώσει» τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Putin και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.
Οι πηγές αυτές μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Putin σε υψηλό επίπεδο στο πολιτικό και το επιχειρηματικό πεδίο.
Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποια σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να «παγώσει» ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.
Ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήματα του Reuters.

O Belousov και η παρατεταμένη σύγκρουση


Σύμφωνα με το Reuters, ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Andrei Belousov στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από κάποιους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της Δύσης ως κίνηση που θέτει τη ρωσική οικονομία σε μια μόνιμη πολεμική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια πιέσεων στο πεδίο της μάχης και προελάσεων από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Putin, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί τη σημερινή δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο.
Δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο για τον νέο υπουργό Άμυνας.
Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Putin έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό παρά τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων της Δύσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Putin καταλαβαίνει ότι η όποια σημαντική νέα προέλαση θα απαιτήσει ακόμα μία πανεθνική επιστράτευση, κάτι που όπως αναφέρεται, δεν επιθυμεί.
Μάλιστα, μία πηγή – που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο - δηλώνει ότι η δημοτικότητά του κατακρημνίστηκε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η πανεθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Putin μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.
Πάντως, ο Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επιστράτευση και ότι αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές με συμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Μακρινό σενάριο

Παρόλο αυτά το δημοσίευμα τονίζει ότι η προοπτική μιας κατάπαυσης πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινή.
Ο Zelensky έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Putin είναι μη βιώσιμη και έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος, υπέγραψε το 2022 διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Putin.
Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Zelensky είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Putin ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Τι απαντά η Ρωσία

Σε διάψευση του δημοσιεύματος του Reuters προέβη η Ρωσία διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov…
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, «ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία εφόσον πληρούνται οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση προσδοκούμε σε επίτευξη των όρων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Συνεπώς, το δημοσίευμα του Reuters δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, η πραγματικότητα είναι επίσης ξεκάθαρη».
Σύμφωνα με τον Peskov, το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας «καθορίζει τη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων περιφερειών».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη υπενθύμισε ότι ο Putin επεσήμανε πως «έγγραφα που είχαν συνταχθεί στο παρελθόν» «θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την έναρξη κάποιων συζητήσεων, αλλά τίποτα περισσότερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης