Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «βασιλιάς των ομολόγων», Bill Gross, πήρε θέση – Προτιμά τον Biden από τον Trump, για 2 λόγους

Ο «βασιλιάς των ομολόγων», Bill Gross, πήρε θέση – Προτιμά τον Biden από τον Trump, για 2 λόγους
Που τοποθετείται πλέον ο Bill Gross
Μια νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα ήταν «πιο πτωτική» για τα ομόλογα και θα αναστάτωνε τις αγορές ομολόγων από την επανεκλογή του Joe Biden, σύμφωνα με τον Bil Gross, τον επί μακρόν επενδυτή σταθερού εισοδήματος.
Η επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο θα επιδεινώσει τα αυξανόμενα ελλείμματα των ΗΠΑ, ανέφερε ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των ομολόγων», ένας χαρακτηρισμός που έρχεται από όταν διοικούσε τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Pimco.
«Ο Trump είναι ο πιο πτωτικός από τους υποψηφίους απλώς και μόνο επειδή τα προγράμματά του υποστηρίζουν συνεχείς φορολογικές περικοπές και ακριβότερα πράγματα», είπε ο Gross, αν και σημείωσε ότι η προεδρία του Biden ήταν επίσης υπεύθυνη για τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανών ελλείμματος.

«Η εκλογή Trump θα ήταν πιο ανατρεπτική»

Τα σχόλια του Gross έρχονται λιγότερο από έξι μήνες για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου και λίγες μέρες πριν το δικαστήριο στο Μανχάταν αναμένεται να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την υπόθεση «hush money» στην οποία ο Trump θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα καταδικαστεί για ένα έγκλημα.
Ο Trump, ένας Ρεπουμπλικανός, ηγείται του Biden, του Δημοκρατικού, στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις καθώς και σε αρκετές πρόσφατες έρευνες ψηφοφόρων στις βασικές πολιτείες που είναι πιθανό να αποφασίσουν τις εκλογές.
Έχει επίσης συγκεντρώσει εγκρίσεις υψηλού προφίλ τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων από την πρώην αντίπαλό του Nikki Haley και τον δισεκατομμυριούχο δωρητή του GOP Stephen Schwarzman.
Αλλά τα σχόλια του Gross υποσκάπτουν ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα του Trump στην προεκλογική εκστρατεία: ότι θα ήταν καλύτερος διαχειριστής της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών από τον Biden.
Ένα από τα βασικά οικονομικά σχέδια του Trump είναι η δέσμευση να καταστήσει μόνιμες τις φορολογικές του περικοπές το 2017, μια κίνηση που η Επιτροπή Υπεύθυνου Προϋπολογισμού, μια ομάδα σκέψης, αναμένει να κοστίσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Οι νέες επιλογές Gross

Σε μια συνέντευξη που κυμαινόταν από τις τρέχουσες επιλογές του στην αγορά μέχρι την προέλευση της σπάνιας συλλογής γραμματοσήμων του, ο Gross εξήγησε τι έμαθε συγκεντρώνοντας 40 χρόνια από τις μηνιαίες επενδυτικές του προοπτικές σε ένα νέο βιβλίο.
Το αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ απέσυρε το Gross από τη στρατηγική ομολόγων που τον έκανε διάσημο και τον οδήγησε να δηλώσει στην πιο πρόσφατη προοπτική του ότι «η συνολική απόδοση είναι νεκρή».
Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε το 8,8% του ΑΕΠ πέρυσι — υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα 4,1% που καταγράφηκε για το 2022.
«Είναι το έλλειμμα που ευθύνεται. αύξηση της προσφοράς 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων [ετήσια].  .  . πρόκειται να ασκήσει κάποια πίεση στην αγορά», είπε.
Αντίθετα, είπε ο Gross, έχει τοποθετήσει την κατανομή του σταθερού εισοδήματός του σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου που επενδύει σε προνομιούχους τίτλους, ενδεχόμενο κεφάλαιο και έως και 20% ιδιωτική πίστωση, ενώ χρησιμοποιεί κάποια μόχλευση για να ενισχύσει τις αποδόσεις.
«Είναι σίγουρα πιο ελκυστικό για έναν επενδυτή που δεν χρειάζεται πολλή ρευστότητα».
Ο Gross είναι επίσης σχετικά απαισιόδοξος για τις αμερικανικές αγορές μετοχών, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές «πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους» αντί να αναμένουν μια επ' αόριστον επανάληψη της περσινής απόδοσης του 24% για τον S&P 500.
«Με την πάροδο του χρόνου οι αγορές θα πρέπει να σημαίνουν επαναφορά.
Για μένα, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ανεβαίνουν λιγότερο από ό,τι έχουν αυξηθεί».
«Εάν οι άνθρωποι περιμένουν 10 ή 15%, [θα] θα εργαστούν με μικρότερους προϋπολογισμούς».
Ο Gross, ο οποίος εξακολουθεί να ξοδεύει πέντε ή έξι ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τις αγορές στο προσωπικό του τερματικό στο Bloomberg, έχει επίσης ογκώδεις επενδύσεις σε μετοχές καπνού και τίτλους γνωστούς ως κύριες ετερόρρυθμες εταιρείες, έναν φορολογικά προνομιούχο τρόπο χρηματοδότησης αγωγών και άλλων εταιρειών.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδιώκει να κερδίσει από γωνιές της αγοράς που άλλοι αποφεύγουν.
Πολλοί επενδυτές αποφεύγουν τον καπνό για τον αντίκτυπό του στην υγεία, ενώ οι MLP χάνουν μερικά ή όλα τα φορολογικά τους οφέλη όταν διατηρούνται σε αμοιβαία κεφάλαια και οχήματα συνταξιοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης